Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Stiže proljeće: Kako pomoći životinjama u okolišu?

Djelujemo u okolišu i kad toga nismo svjesni. Dolazak proljeća prilika je da osvijestimo svoje akcije i reagiramo tako da pomognemo životinjicama u prirodi. Ali samo kad nas trebaju!

S dolaskom proljeća i buđenjem prirode svjesni smo i većeg broja životinja u svom okolišu. Mnogo je mladunaca, ptičica u gnijezdima, lanadi po šumskim proplancima… Donosimo vam praktične savjete kako im pomoći i sačuvati od ljudskog djelovanja u okolišu.

Učinite svoje prozore bezopasnima za ptičiceProzirno, reflektirajuće staklo zbunjuje ptice, pa se nerijetko zalijeću u njega. Za mnoge ova avantura završava kobno. Kako bi spriječili da vam se ptičice zalijeću u prozorska okna, jednostavno na njih nalijepite naljepnice. Zasigurno ste ih vidjeli na zvukobranima na autocestama. Vaše mogu imitirati ptice u letu, a možete izabrati i neke druge ut+zorke. pripazite samo da budu velike bar 4×10 cm.

Hotel za kukce možete napraviti u vlastitom dvorištu (Foto: Ellie Burgin / Pexels)

Izgradite ‘kućicu’ za kukce

Ako ste mislili da ćemo vam predložiti kućicu za ptičice, možete i to učiniti. No vrlo su važne i kućice za kukce. Kukci su iznimno važan dio ekološkog sustava. Oprašuju biljke, razgrađuju ostatke i hrana su brojnim drugim životinjama. Čak i ako niste njihov obožavatelj, morate biti svjesni koliko su kukci važni. Zbog toga nije naodmet pomoći im stvoriti sigurna mjesta za polaganje jajašaca.

Na internetu ćete pronaći ‘hotele za bube’ koje možete staviit u vlastito dvorište. A možete ga i izraditi, možda čak zajednički s najmlađima u obitelji. Potrebna vam je kartonska kutija, karton od rola wc papira ili kuhinjskih ubrusa, te ostaci biootpada – trava, lišće, grančice… Ispunite kutiju rolama i popunite biootpadom, pa smjestite ovaj ‘hotel za kukce’ u mirniji dio dvorišta.

Budite pažljivi prilikom obavljanja proljetnih radova u vrtu

Košnja trave ili rezanje živice mogu uznemiriti njihove stanare. Stoga prije nego se primite posla, provjerite ima li na terenu ili u grmlju malenih životinjica, ježeva, ptičica ili njihovih gnijezda. Ako naletite na njih, ostavite ih gdje jesu ili potražite pomoć stručnjaka ukoliko ih želite preseliti.

Mladunce ne dirajte prije nego se konzultirate sa stručnjacima (Foto: Erika Fletcher / Unsplash)

Ne dirajte mladunce, samo ih promatrajte

Može se dogoditi da naletite na mladunce i poželite ih spasiti. Ne dirajte ih. Nisu sve životinje neprestano s majkama. Primjerice, zečevi i lanad mnogo vremena provode bez majke i nisu zbog toga u opasnosti. Nistze li sigurni treba li životinjica biti s majkom, ali se izgubila ili je dovoljno samostalna da sama vrluda prirodom, posavjetujte se sa stručnjacima prije nego je poželite spasiti.

 

Naslovna fotografija: Geri Chapple / Unsplash

Pročitajte još...

Inovacija: Mini vjetroturbina koja proizvodi dovoljno energije za napajanje svakog doma

Dizajner i poduzetnik Joe Doucet stvorio je uređaj za usmjeravanje snage vjetra koji se nalazi unutar kinetičke skulpture veličine zida, a proizvodi dovoljno energije za napajanje nekog privatnog doma

Prvi urod najveće vertikalne farme koja koristi samo Sunčevu svjetlost

Dok hidroponske farme, također poznate kao 'vertikalne farme', zamjenjuju upotrebu zemljišta za korištenje električne energije - jedan projekt pokušava iskoristiti najbolje od oba svijeta!

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

Inicijativa na četiri kontinenta: Promijenimo prehranu, a ne klimu!

Jeste li znali da uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73% ili da štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo?

Povezano

Birdwatching: Gdje sve možete promatrati ptice u Hrvatskoj?

Ptice se mogu promatrati u sva godišnja doba. U proljeće i jesen na stotine tiusća ptica leti sa sjevera na jug i obratno. U kasno proljeće možete gledati gniježđenja i odgajanje mladunaca, a u toplo doba godine morat ćete se rano probuditi jer su ptica najaktivnije kroz rano jutro

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Josip Pavlović ( Ekologija grada): Zagreb do danas nije riješio ni jedan problem gospodarenja otpadom

Koji su najveći problemi s otpadom u Zgrebu, postoji li neko rješene i koje bi ono bilo, te kako otpad utječe na kvelitetu zraka i života, otkrio nam je predsjednik udruge Ekologija grada, Josip Pavlović

Bliži nam se sezona vjenčanja: Pronašli smo najljepše cvjetne aranžmane

Cvijeće je ključna komponenta svakog vjenčanja, dodaju boju, teksturu i osjećaj vašem posebnom danu. Također, važan je dio stvaranja ugođaja ili raspoloženja za vaše vjenčanje, a ovisno o njegovoj boji i stilu, može uvelike promijeniti cijelu priču

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime