Subota, 8 siječnja, 2022

Prvi urod najveće vertikalne farme koja koristi samo Sunčevu svjetlost

Dok hidroponske farme, također poznate kao 'vertikalne farme', zamjenjuju upotrebu zemljišta za korištenje električne energije - jedan projekt pokušava iskoristiti najbolje od oba svijeta!

Koristeći samo prirodno svjetlo za fotosintezu i toplinu, staklenik Shockingly Fresh u Offenhamu u Engleskoj može proizvesti četiri puta veći prinos u usporedbi s uobičajenom poljoprivredom, a ujedno koristi i puno manje energije od drugih vertikalnih farmi.

I to samo zato jer su druge vertikalne farme zatvoreni sustavi – oslanjaju se na umjetno LED svjetlo i unutarnje grijanje kako bi usjevi bili ugodni.

Koriste manje energije u procesu proizvodnje

“To je u konačnici bolje za okoliš. Ne mogu reći da je ugljično neutralan, ali nije toliko ‘gladan’ ugljika kao što bi LED vertikalna farma bila”, izjavio je Nick Green, direktor razvoja Shockingly Fresha, za The Guardian.

I dok Shockingly Fresh koristeći prirodno svijetlo, zbog čega ne može održati proizvodnju 24/7, za razliku do farmi koje koriste LED svijetla po cijeli dan i noć, tvrtka naglašava da se podudaraju s obrascima potrošnje ljudi i koriste mnogo manje energije u procesu. Proizvodnja nije potpuno linearna kao što bi bila na potpuno osvijetljenoj vertikalnoj farmi, ali – objašnjavaju iz kompanije – ljudi, primjerice, zimi ne jedu toliko zelene salate kao ljeti!

Planovi o još većim projektima vertikalnih farmi!

Offenham je dovršen 2021. i već proizvodi salatu i bok choy (vrsta kineskog kupusa, op.a.) za prodaju u supermarketima, a prve jagode trebale bi roditi uskoro. Iako Green računa da mogu proizvesti 2 milijuna glavica salate godišnje, ova lokacija predstavlja samo 1/10 veličine njihovih budućih projekata.

Primjerice, Offenham se prostire na 3 hektara, dok će vertikalna farma Longford, koja je trenutno u fazi planiranja, pokrivati 32 hektara. Smješten između Glasgowa i Edinburgha, s dobrim pristupom glavnim cestama, Longford će uključivati ​​sustave za hvatanje kišnice za pomoć pri smanjenju troškova energije i uređenje okoliša oko bivšeg rudarskog područja.

Urban Oasis: Pun stol povrća kao iz bakina vrta za manje od 15 kuna!

Inače, sve se više vertikalnih vrtova gradi po svijetu, poput onog na krovima u Montrealu, koji bi trebali osigurati čak 2% sve hrane koja se konzumira u kanadskoj metropoli.

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Pametni mikrovrtovi za svježe zelenje uvijek pri ruci – i to bez imalo truda 

Takvi uređaji sami 'znaju' dati biljkama dovoljno vode, hranjivih tvari i posebno prilagođene svjetlosti što djeluje poput sunca, pa se s njima lako mogu snaći i najveće neznalice i antitalenti za uzgoj zelenja

Farme budućnosti: Je li vertikalna poljoprivreda ključ proizvodnje hrane?

Za samo 30 godina gotovo 70% svjetske populacije živjet će u gradovima. Kako ćemo proizvoditi hranu koja će služiti ovoj brzo rastućoj populaciji koja postaje sve koncentriranija na drugačiju vrstu poslova?

10 najzelenijih gradova na svijetu: Oaze za kvalitetnije stanovanje

Donosimo pregled 10 najzelenijih gradova u svijetu - u kojima se u prirodi može uživati u vrhunskoj urbanoj kulturi. Zanimljivo je da su gotovo svi oni dodatno povezani i vodom

Povezano

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Inovacija: Mini vjetroturbina koja proizvodi dovoljno energije za napajanje svakog doma

Dizajner i poduzetnik Joe Doucet stvorio je uređaj za usmjeravanje snage vjetra koji se nalazi unutar kinetičke skulpture veličine zida, a proizvodi dovoljno energije za napajanje nekog privatnog doma

Nove biorazgradive maske na biljnoj bazi zatvaraju krug recikliranja

Ovo je prva maska ​​na svijetu za jednokratnu upotrebu napravljena od 100% biljnih materijala. Osim toga, američkim kupcima tvrtka nudi i 1 dolar kredita u trgovini za svaku Oceanshield masku koju vrate

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime