Petak, 22 rujna, 2023

Prvi urod najveće vertikalne farme koja koristi samo Sunčevu svjetlost

Dok hidroponske farme, također poznate kao 'vertikalne farme', zamjenjuju upotrebu zemljišta za korištenje električne energije - jedan projekt pokušava iskoristiti najbolje od oba svijeta!

Koristeći samo prirodno svjetlo za fotosintezu i toplinu, staklenik Shockingly Fresh u Offenhamu u Engleskoj može proizvesti četiri puta veći prinos u usporedbi s uobičajenom poljoprivredom, a ujedno koristi i puno manje energije od drugih vertikalnih farmi.I to samo zato jer su druge vertikalne farme zatvoreni sustavi – oslanjaju se na umjetno LED svjetlo i unutarnje grijanje kako bi usjevi bili ugodni.

Koriste manje energije u procesu proizvodnje

“To je u konačnici bolje za okoliš. Ne mogu reći da je ugljično neutralan, ali nije toliko ‘gladan’ ugljika kao što bi LED vertikalna farma bila”, izjavio je Nick Green, direktor razvoja Shockingly Fresha, za The Guardian.

I dok Shockingly Fresh koristeći prirodno svijetlo, zbog čega ne može održati proizvodnju 24/7, za razliku do farmi koje koriste LED svijetla po cijeli dan i noć, tvrtka naglašava da se podudaraju s obrascima potrošnje ljudi i koriste mnogo manje energije u procesu. Proizvodnja nije potpuno linearna kao što bi bila na potpuno osvijetljenoj vertikalnoj farmi, ali – objašnjavaju iz kompanije – ljudi, primjerice, zimi ne jedu toliko zelene salate kao ljeti!

Planovi o još većim projektima vertikalnih farmi!

Offenham je dovršen 2021. i već proizvodi salatu i bok choy (vrsta kineskog kupusa, op.a.) za prodaju u supermarketima, a prve jagode trebale bi roditi uskoro. Iako Green računa da mogu proizvesti 2 milijuna glavica salate godišnje, ova lokacija predstavlja samo 1/10 veličine njihovih budućih projekata.

Primjerice, Offenham se prostire na 3 hektara, dok će vertikalna farma Longford, koja je trenutno u fazi planiranja, pokrivati 32 hektara. Smješten između Glasgowa i Edinburgha, s dobrim pristupom glavnim cestama, Longford će uključivati ​​sustave za hvatanje kišnice za pomoć pri smanjenju troškova energije i uređenje okoliša oko bivšeg rudarskog područja.

Urban Oasis: Pun stol povrća kao iz bakina vrta za manje od 15 kuna!

Inače, sve se više vertikalnih vrtova gradi po svijetu, poput onog na krovima u Montrealu, koji bi trebali osigurati čak 2% sve hrane koja se konzumira u kanadskoj metropoli.

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Učinite svaki dan dobro djelo i osvojite fantastične nagrade!

Smiksajmo zajedno krug dobrih djela i podarimo jedni drugima osmijeh, toplinu i veselje - ono što nam i u najtežim trenucima popravi dan. I dokažimo da duh zajedništva nikad nije bio jači

Pametni mikrovrtovi za svježe zelenje uvijek pri ruci – i to bez imalo truda 

Takvi uređaji sami 'znaju' dati biljkama dovoljno vode, hranjivih tvari i posebno prilagođene svjetlosti što djeluje poput sunca, pa se s njima lako mogu snaći i najveće neznalice i antitalenti za uzgoj zelenja

Farme budućnosti: Je li vertikalna poljoprivreda ključ proizvodnje hrane?

Za samo 30 godina gotovo 70% svjetske populacije živjet će u gradovima. Kako ćemo proizvoditi hranu koja će služiti ovoj brzo rastućoj populaciji koja postaje sve koncentriranija na drugačiju vrstu poslova?

10 najzelenijih gradova na svijetu: Oaze za kvalitetnije stanovanje

Donosimo pregled 10 najzelenijih gradova u svijetu - u kojima se u prirodi može uživati u vrhunskoj urbanoj kulturi. Zanimljivo je da su gotovo svi oni dodatno povezani i vodom

Povezano

Otkrili smo originalan način za druženje s prijateljicama

Ovo mjesto susreta svih zaljubljenika u cvijeće nudi učenje raznih trikova i savjeta, razmjenu iskustva, ali i dva sata uživanja, dobrih priča i prije svega prekrasnog cvijeća s kojim na kraju krajeva – odlazite i doma!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Čestitamo: Tvrtka Keune Haircosmetics službeno je B Corp certificirana kompanija!

Certifikat B Corp dodjeljuje se tvrtkama koje zadovoljavaju visoke društvene i ekološke standarde učinkovitosti, odgovornosti i transparentnosti. U procesu certificiranja, utjecaj tvrtke Keune na zaposlenike, upravljanje, kupce, zajednicu i okoliš ocijenjen je izvrsnim rezultatima

Razmislite što stavljate u usta: Žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime