Četvrtak, 28 rujna, 2023

Inicijativa na četiri kontinenta: Promijenimo prehranu, a ne klimu!

Jeste li znali da uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73% ili da štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo?

Vodeća međunarodna organizacija za podizanje svijesti o hrani, ProVeg International, koja djeluje na četiri kontinenta, pokrenula je inicijativu ‘Promijenimo prehranu, a ne klimu’ kojoj je cilj potaknuti što više ljudi da prisegnu na promjenu prehrane, odnosno da, uz stručnu pomoć, zamijene meso, mlijeko i jaja iz svoje prehrane ukusnim i svuda dostupnim biljnim namirnicama.Jedna od ambasadorica ove inicijative jest slavna britanska primatologinja i veganka dr. Jane Goodall, koja je nedavno objavila hvaljenu kuharicu s veganskim receptima koji su ‘dobri za životinje, Zemlju i sve ostale’. 

Klimatski marš za opstanak 

Svi koji su zabrinuti zbog klime i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu mogu napraviti korak dalje i prisegnuti na www.dietchangenotclimatechange.com za pozitivne promjene. Tijekom 30 dana dobivat će e-mailove s korisnim informacijama i savjetima, a za pitanja na koja eventualno nisu dobili odgovor mogu zatražiti pomoć od takozvanog osobnog trenera. Prijava na program dovest će ih i do sve popularnijeg Vege izazova na www.veganopolis.net”, savjetuju iz Udruge Prijatelji životinja koja se također pridružila izazovu.

Dapače, uz poziv na prisegu pozivaju sve da se zajedno s njima priključe klimatskom Maršu za opstanak koji će se održati u petak 12. studenoga u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta, a organiziraju ga inicijative Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb uz podršku brojnih drugih organizacija.

Loše posljedice uzgoja životinja

Podsjećaju da je uzgoj životinja odgovoran za eroziju tla, pretvaranje tla u stepe, uništavanje šuma, zagađenja vode, tla i zraka, izumiranje vrsta i uništavanje bioraznolikosti vrsta te klimatske promjene i globalno zatopljenje. Naime, uzgoj životinja za hranu utječe na globalno zagrijavanje više od cjelokupnog svjetskog prometa!

Prehrana namirnicama životinjskoga podrijetla nanosi nemjerljivu štetu šumama: 80% šuma na svijetu nemilosrdno se krči uništavajući sav život u njima radi dobivanja jeftinih pašnjaka za uzgoj životinja ili njihove hrane. Šokantna je činjenica da se gotovo 70% iskrčenog zemljišta u Amazoniji koristi za ispašu stoke.

Čak 60% globalnog gubitka biološke raznolikosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Prema izvješću Svjetskog fonda za prirodu, u proteklih 40 godina nestalo je čak 52% svih divljih životinja na svijetu. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55.000. Uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73%.

Mesna industrija najveći zagađivač i potrošač vode

Poznato je i da je mesna industrija najveći zagađivač i potrošač vode. Za kilogram mesa potroši se 15.000 litara vode, a za kilogram žitarica 100 litara vode. Štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo.

“Svakoga dana osoba koja se hrani veganski štedi 4164 litara vode, 20,5 kilograma žita, 30 kvadratnih metara pošumljene zemlje, 9 kilograma ekvivalenta CO2 i spašava život jedne životinje”, kažu Prijatelji životinja navodeći brojne prednosti veganske prehrane za planet.

Pročitajte još...

I kućni ljubimci mogu dati svoj doprinos za zeleniji Planet

Definitivno će im trebati vaša pomoć, ali kućni ljubimci se doista mogu pridružiti svjetskom pokretu za održivi razvoj. Osim toga, otkrivamo i tko je najveći 'zagađivač' među ljubimcima, a tko 'najzeleniji' među njima

Posebna preporuka: Najbolji dokumentarni filmovi o zdravlju

Život temeljen na biljkama, istine i zablude o nekim od alternativnih terapija liječenja, povezanost prehrambenog sustava i našeg zdravlja, poljoprivrede i okoliša... Donosimo vam najbolje dokumentarce o zdravlju i nadamo se kako ćete iz njih puno naučiti

Branka Ilakovac: U Hrvatskoj godišnje bacimo više od 380.000 tona hrane!

Znate li da se u Hrvatskoj po osobi na razini kućanstva godišnje baci 75 kilograma hrane? Istina je da je to nešto manje od europskog prosjeka koji iznosi 92 kilograma po osobi, no činjenica je da su kod nas kućanstva dominantniji proizvođač otpada od hrane od ostalih sektora.

Netflixov ‘Seaspiracy’ zauvijek će promijeniti vaše mišljenje o morskim plodovima

Ovaj Netflixov film vodi nas u obilazak oceana, prikazujući sve od važnosti morskih pasa i dupina za naše ekosustave, do negativnog utjecaja komercijalnog ribolova

Povezano

Otkrili smo originalan način za druženje s prijateljicama

Ovo mjesto susreta svih zaljubljenika u cvijeće nudi učenje raznih trikova i savjeta, razmjenu iskustva, ali i dva sata uživanja, dobrih priča i prije svega prekrasnog cvijeća s kojim na kraju krajeva – odlazite i doma!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Čestitamo: Tvrtka Keune Haircosmetics službeno je B Corp certificirana kompanija!

Certifikat B Corp dodjeljuje se tvrtkama koje zadovoljavaju visoke društvene i ekološke standarde učinkovitosti, odgovornosti i transparentnosti. U procesu certificiranja, utjecaj tvrtke Keune na zaposlenike, upravljanje, kupce, zajednicu i okoliš ocijenjen je izvrsnim rezultatima

Razmislite što stavljate u usta: Žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime