Nedjelja, 24 rujna, 2023

Svjetski dan zaštite okoliša: Donosimo praktične savjete za očuvanje okoliša

Prema podacima Eurostata, svaki Hrvat godišnje proizvede gotovo 450 kg otpada, od čega se oko 15% odnosi na ambalažni otpad

Već pola stoljeća 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Tema ovogodišnjeg jest smanjenje plastičnog otpada i podizanje svijesti o tome koliko je svaki mali korak važan jer – u konačnici – zajedno možemo učiniti razliku i doprinijeti dobrobiti planeta.Kao pojedinci, naš je utjecaj na prakse industrije ograničen, ali ono na što možemo u velikoj mjeri utjecati jest promjena naših navika, a prije svega tu mislimo na smanjenje količine ambalaže i otpada od hrane. Prema podacima Eurostata, svaki Hrvat godišnje proizvede gotovo 450 kg otpada, od čega se oko 15% odnosi na ambalažni otpad. Čak je i na razini članica EU, stopa recikliranja plastičnog ambalažnog otpada i dalje prilično niska – niža od 40 %.  Zahvaljujući sustavu povratne naknade (za PET boce), koji je Hrvatska uvela prva među EU članicama (još 2005.), situacija se kod nas znatno popravila, ali prostora za napredak, dakako, ima.

 Svi možemo učiniti nešto kako bismo utjecali na rast stope recikliranja, a prvenstveno i na smanjenje proizvodnje otpada u svojim kućanstvima. Vrijeme je da usvojimo novi način razmišljanja, a evo i nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome:

1/ Smanjite ili ne kupujte

 • Što vam ne treba, ne kupujte.
 • Izbjegavajte višestruko zapakirane proizvode.
 • Recite odlučno ne plastičnoj ambalaži, potražite druge proizvode s održivijom ambalažom.
 • Ne kupujte vodu u jednokratnim PET bocama, punite svoje bočice vodom iz slavine jer je ona kod nas još uvijek kvalitetna.
 • Odaberite manje porcije i količine – tako ćete bolje kontrolirati konzumaciju.
 • U kupnju nosite platnene vrećice, ne plastične.
 • Kupujte bezalkoholna pića, ledene čajeve ili ledene kave u aluminijskim limenkama koje se mogu reciklirati (provjerite na deklaracijama). Aluminij se može beskonačno puta reciklirati i jedan je od najodrživijih materijala za pakiranje.
 • E-usluge su sada uistinu svima dostupne. Recite ne lecima i smanjite potrošnju papira i količinu papirnog otpada.
 • Vodite bilješke na svom telefonu, napravite digitalni popis za kupovinu jer i to pomaže smanjiti papirni otpad.

 2/ Ponovno upotrijebite, reciklirajte i kompostirajte

Jedna trećina otpada koji nastane u kućanstvima je organski, jedna trećina se može reciklirati, a samo jedna trećina je zapravo smeće. I zato:

 • Ponovno upotrijebite ono što možete!
 • Ako vam nešto dosadi, zamijenite ili prodajte, kupite polovno.
 • Ako je nešto pokvareno, popravite sami ili dajte na popravak.
 • Razvrstajte papir, metal, plastiku, staklo i organski kuhinjski otpad od ostalog komunalnog otpad. Ako niste sigurni što ide gdje, provjerite u komunalnom poduzeću u svom gradu ili županiji. Itekako je vrijedno truda.
 • Ako možete, kompostirajte organski kuhinjski otpad (ostatke voća i povrća, talog od kave, ljuske jaja, cvijeće) i koristite kompost za njegu svojih biljaka.
 • Opasne materijale kao što su rabljena ulja, kemikalije, boje, baterije, pesticidi itd. treba odnijeti u reciklažno dvorište, a ne bacati u kantu za smeće.
 • Stvarajte dobre navike i kad niste kod kuće! Ako ste vani, a usput imate otpad, nemojte ga bacati u bilo koju kantu koju nađete usput (ili još gore – na tlo). Spremite i pravilno je odložite kada se vratite kući ili pronađite najbliže spremnike za razvrstavanje.

3/ Utjecaj na okolinu

Isto tako, i vi možete utjecati na trgovce, proizvođače i donositelje odluka:

 • Svojom kupnjom dajete svoj glas i izražavate svoj stav jer su vaše navike kupovine ujedno i povratna informacija proizvođačima. Što manje ljudi kupuje proizvode u plastičnoj ambalaži (npr. umjesto plastične, dobar je odabir aluminijska limenka za piće), tvrtke postaju svjesne da takvi proizvodi nisu interesantni kupcima te će se s vremenom možda i potpuno prebaciti na održiviju varijantu.
 • Preuzmite inicijativu i upozoravajte na neprimjerene prakse. Primjerice, ako u trgovini vidite nepotrebnu ambalažu, poput paste za zube zapakirane u papirnatu kutiju (kutija se odmah baca) ili pojedinačno zamotano voće, iskoristite društvene mreže – upozorite  proizvođača, distributera, trgovca ili korisničku službu da postoje više održiva rješenja.
 • Kada pronađete ekološki prihvatljivo rješenje, podijelite ga sa svojim prijateljima i poznanicima. Bilo da se radi o novoj inicijativi, kampanji za poticanje recikliranja, uključite se, promovirajte. Širite dobre vijesti.
 • Volontirajte ako ikako možete. Organizirano prikupljanje otpada i čišćenje javnih površina, šuma i obala je i odlična fizička aktivnost (a još ste i na zraku).

I što je najvažnije, nikad ne sumnjajte i ne odustajte. Krenite s malim promjenama u svom životu i držite ih se jer ciljeve održivosti možemo postići samo ako svi napravimo svoj dio.

Pročitajte još...

5 beauty pogrešaka koje negativno utječu na okoliš – i kako ih popraviti

Održivost je više od pukog trenda i potrebno ju je primjeniti na što više sfera života. Kada je kozmetika i njega kože u pitanju ovo je pet pogrešaka koje rade skoro sve žene, a zapravo ih se lako riješiti

5 najljepših kućica na drvetu u Hrvatskoj – za ‘bijeg’ u modernu bajku

Po svemu neobične 2020. godine priroda i doticaj s njom jedna su od najbitnijih stvari po čemu ćemo birati putovanja i odmor. Situacija je ‘odredila’...

Airbus predstavio koncept prvog komercijalnog zrakoplova s nultom emisijom

Proizvođač zrakoplova Airbus nedavno je predstavio tri koncepta komercijalnih zrakoplova bez emisije koji će se napajali vodikom. Pretpostavka je kako će u upotrebi biti do 2035. godine

8. kontinent: genijalan prototip oceanske stanice koja uklanja plastiku iz mora

Prototip postrojenja za čišćenje oceana slovačke dizajnerice Lenke Petráková osvojio je prvu nagradu na arhitektonskom natječaju za projekte koji predstavljaju kreativna rješenja za izazove u okolišu

Povezano

Otkrili smo originalan način za druženje s prijateljicama

Ovo mjesto susreta svih zaljubljenika u cvijeće nudi učenje raznih trikova i savjeta, razmjenu iskustva, ali i dva sata uživanja, dobrih priča i prije svega prekrasnog cvijeća s kojim na kraju krajeva – odlazite i doma!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Čestitamo: Tvrtka Keune Haircosmetics službeno je B Corp certificirana kompanija!

Certifikat B Corp dodjeljuje se tvrtkama koje zadovoljavaju visoke društvene i ekološke standarde učinkovitosti, odgovornosti i transparentnosti. U procesu certificiranja, utjecaj tvrtke Keune na zaposlenike, upravljanje, kupce, zajednicu i okoliš ocijenjen je izvrsnim rezultatima

Razmislite što stavljate u usta: Žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime