Srijeda, 17 srpnja, 2024

Dokazano istraživanjem: Saznajte koliko duljina spavanja utječe na – bolji seks!

Kakva je povezanost loše kvalitete spavanja sa seksom? Ili, još bolje, kako kvalitetniji san može poboljšati vaš seksualni život - otkrivaju stručnjaci

Nakon posljednjih 5 godina obilježenih pandemijom i ratovima diljem svijeta razumljivo je ako vas manje zanimaju aktivnosti u kojima ste nekoć bili sretni – a jedna od njih je seks. Dr. sc. Emily Jamea, certificirana seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja, nedavno je za BBC izjavila da je seksualna želja većini parova tijekom posljednjih tri do pet godina znatno pala.Ako smatrate da ste netko kome treba ‘pojačanje’ na tom području, pročitajte što trebate raditi samo sat vremena dnevno kako biste to popravili, prema istraživanju objavljenom u The Journal of Sexual Medicine

Kako do 14% veće prilike za seks?

Studija je, naime, pokazala da će žene koje spavaju jedan dodatni sat dnevno vjerojatnije imati spolne odnose! E sad, preme izračunima prosječna odrasla osoba između 18 i 64 godine treba otprilike 7 do 9 sati sna, tvrde u Klinici Cleveland. A stariji od 65 godina trebaju nešto manje, oko 7 do 8 sati sna.

No, malo dodatnog sna svakako ne može nikome naštetiti. Zapravo to može samo pomoći vašem spolnom životu. Studija iz 2015. objavljena u časopisu The Journal of Sexual Medicine pokazala je da su žene koje su dva tjedna spavale dodatni sat dnevno imale za 14% veće šanse za seks.

Studija je  također pokazala da je dodatnih 60 minuta sna povezano s većom seksualnom željom sljedećeg dana. Međutim, žene koje su spavale dulje od dodatnih sat vremena imale su slabije uzbuđenje sljedećeg dana. Uz to, žene s duljim prosječnim trajanjem sna prijavile su bolje seksualno uzbuđenje od žena s kraćom prosječnom duljinom spavanja.

Više sna – više seksa

Više sna dovodi do povišenog raspoloženja, što može poboljšati seks, kažu stručnjaci. Naime, dokazano je i to da “dobro spavanje svake noći poboljšava cjelokupno raspoloženje, što znači da biste mogli biti više zainteresirani za seks”. Ovo istraživanje nastavlja dokazivati kako su ove dvije aktivnosti usko povezane. A tko ne želi poboljšati svoje zadovoljstvo s obje aktivnosti?

No, nažalost, mnoge se žene bore s nedostatkom sna. Istraživanja pokazuju da žene spavaju manje od muškaraca te imaju veće poteškoće pri spavanju. Zato su tijekom dana i više pospane. Također, žene koje loše spavaju imaju dvaput veću vjerojatnost da imaju seksualnu disfunkciju, pokazuje drugo istraživanje.

Isto tako, oko 43% žena u srednjim godinama govori o seksualnim problemima dok prolaze kroz menopauzu, a više od 26% ima probleme sa spavanjem poput nesanice, objasnili su autori studije.

Dva uobičajena problema za žene srednjih godina

Stephanie Faubion, dr. med., autorica studije i direktorica Centra za žensko zdravlje klinike Mayo, istaknula je kako studija ističe vezu između seksualne disfunkcije i loše kvalitete spavanja, što ona opisuje kao “dva uobičajena problema za žene srednjih godina”.

Ako umornoj ženi date mogućnost da bira između sna ili seksa, ona će svaki put odabrati san“, rekao je Faubio za CNN. “U idealnom svijetu, pružatelj usluge primarne zdravstvene zaštite svaku bi ženu trebao pitati o njezinoj spolnoj funkciji. Događa li se to? Ne, nažalost ne događa se.”

Studija iz 2019. objavljena u časopisu Frontiers in Public Health koristila je istraživanje presjeka između 442 žene i 336 muškaraca prosječne starosti 34,5 godina kako bi se utvrdila povezanost između seksualnih aktivnosti i naknadnog spavanja. Istraživači su zaključili kako su “orgazmi s partnerom povezani s boljim spavanjem, ali i orgazmi postignuti masturbacijom”. A iza toga stoje i čvrsta znanstvena obrazloženja.

Osim toga, dva hormona, oksitocin i prolaktin, oslobađaju se u tijelu nakon orgazma, a te hormonalne promjene potiču pospanost i olakšavaju vam da brže utonete u san.

Fotografije: Unasplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime