Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Sleep divorce – novi trend koji će vam osvježiti ljubavni život i pomoći da se napokon naspavate

Parovi koji odvojeno spavaju češće su intimniji i više cijene zajedničko vrijeme u krevetu prije spavanja zbog maženja i intimnih odnosa, ističu stručnjaci

Jeste li ikada razmišljali kako san utječe na vaš ljubavni život? Vjerojatno niste previše pažnje pridavali tome, ali je vrlo važno. Tijekom dana nesvjesno primjećujemo što se događa s našim partnerima, ali što se događa preko noći? Što je s onim večerima kada ste užasno umorni ili očajnički pokušavate zaspati? E pa, takve večeri zaslužuju jednako pažnje kao i dani.“Važno je za parove da razmisle o činjenici kako trećinu života provedu spavajući i koliko je spavanje važno za njihovo povezivanje”, objašnjava Wendy Troxel, dr. bihevioralnih i društvenih znanosti i autorica knjige “Sharing the Covers: Every Couples Guide to Better Sleep”.

Imajte na umu! Sleep divorce može biti koristan

Velika je stvar ako vi i vaša bolja polovica lako zadrijemate jedan pored drugog. Brzo zaspati pored nekoga znači ugodno se osjećati s tom osobom, no nisu svi takve sreće. S druge strane, ako ne možete spavati jer vam navike partnera remete san, mogli biste razmisliti o takozvanom sleep divorce trendu. Ne radi se o pravom razvodu, već se ideja krije u spavanju u odvojenim krevetima i/ili prostorijama kako biste oboje mogli dobro spavati.

Trend je komentirala dr. Troxel koja podržava koncept, ali ne i naziv. “Riječ ‘razvod’ ima negativne konotacije”, izdvaja i nastavlja: “Parovi bi trebali razmisliti o tome da će oboje od ovoga imati koristi, ne da je to i kraj odnosa.”

Naime, mnogi se stručnjaci slažu da se previše naglašava važnost dijeljena postelje u romantičnim vezama, te da odluka o odvojenom spavanju nije toliko različita od ostalih stvari koje samostalno radite kada ste u vezi. Prema mišljenju W. Chris Wintera, liječnika i autora knjige The Sleep Solution zajedničke su aktivnosti važne, ali ne i nužne. Ako oba partnera vole trčanje, nema ništa loše u tome što je netko jutarnji ili popodnevni tip.

Sviđa li vam se ovo što ste dosad pročitali i mislite kako biste i sami mogli pokušati sa sleep divorceom, evo još nekoliko informacija koje će vam pomoći da lakše donesete odluku.

Tko bi točno trebao isprobati sleep divorce trend?

Svi oni čiji san prekida partner. Možda je problem u hrkanju, čestom okretanju po krevetu ili radnom vremenu koje se ne poklapa s partnerovim. Mala beba koja se budi noću također će remetiti san i jednog i drugog partnera. Možda je jedan partner dozvolio psu dolazak u krevet, iako se drugi s tim ne slaže. U svim tim slučajevima zajedničko spavanje može štetiti vezi jer se podižu tenzije, a odvojeno spavanje može dovesti do ponovnog zbližavanja jer svima pomaže dobar san.

Koje su prednosti trenda?

Sjetite se posljednjeg puta kada ste probdjeli noć i osjećaja tijekom sljedećeg dana. Vjerojatno ste bili mrzovoljniji, nestrpljiviji i razdraženiji nego inače. I istraživanja pokazuju kako su ljudi manje tolerantni prema partnerima i slabije razumiju svoje osjećaje zbog neispavanosti. Tako će neispavanost uzrokovati začarani krug svađa, osjećaja i stresa te još manje spavanja. Dakle, možemo reći da je prednost sleep divorcea u stvaranju boljih odnosa među partnerima.

Kako predložiti odvojeno spavanje?

Ovo je pitanje na koje vas zasigurno jako zanima odgovor ako razmišljate o tome da sleep divorce trend predložite partneru. Iskradanje iz spavaće sobe i spavanje na kauču može dovesti do ogorčenosti, pa to niti ne pokušavajte.

Umjesto toga, otvoreno razgovarajte s partnerom, iznesite mu svoju ideju i objasnite zašto mislite da bi to bilo dobro za vas. Započnite s ‘ja’ izjavama, a zatim poslušajte što partner misli o tome. “Važno je realno prikazati situaciju: neispavanost utječe na moje ponašanje prema tebi, a to mi smeta”, objašnjava dr. Troxel. Neka odvojenost preko noći bude zajednički cilj koji će biti dobar za odnos, a ne nešto što radite iz inata kako bi se vaš partner osjećao loše.

Hoće li odvojenost preko noći utjecati na intimnost?

Važno je istaknuti kako odvojeno spavanje nije nužno trajna situacija. Na odluku ćete se možda odlučiti zbog novorođenčeta ili neusklađenog radnog vremena, ali ćete za nekoliko tjedana ili mjeseci poželjeti ponovno zajedno spavati. Ono što dr. Winter savjetuje je planiranje. Smatra kako je dobro odabrati dvije noći u tjednu, primjerice ponedjeljak i četvrtak, u kojima ćete spavati u različitim prostorijama. Takva je kombinacija dobra početak, no ne i drastična promjena.

Odlučite li spavati odvojeno, ne znači da ćete biti manje intimni. “Parovi koji odvojeno spavaju češće su intimniji i više cijene zajedničko vrijeme u krevetu prije spavanja zbog maženja i intimnih odnosa”, izdvaja dr. Troxel. Intimne odnose obično imamo u dijelu dana kad nismo rastrgani na sve strane i u kaosu. Kako je to najčešće noću, sad ćete se samo potruditi da se i dalje događaju, možda ranije nego što ste navikli. Zatim otiđite u prostoriju u kojoj spavate i vratite se ujutro zadovoljni i odmorni.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime