Utorak, 13 rujna, 2022

Kako da zajedničko spavanje s partnerom postane – kvalitetnije i ugodnije

Dijeljenje kreveta podrazumijeva se kad ste u vezi i u braku, no zajedničko spavanje nije uvijek lako. Od temperaturnih preferencija, naslaga jastuka, bacanja i okretanja, do pritužbi na hrkanje... teško je pronaći ravnotežu koja nam je potrebna da bismo se dobro naspavali

Zajedničko spavanje nešto je što dolazi ruku pod ruku s dugotrajnim vezama. Ali što ako vam to ne odgovara? Donosimo vam savjete kako olakšati spavanje u istom krevetu s partnerom ili, dako vam to ne odgovara iz bilo kojih razloga – istražujemo mogućnosti da svatko krene svojim putem.Dijeljenje kreveta podrazumijeva se kad ste u vezi i u braku, no zajedničko spavanje nije uvijek lako. Od temperaturnih preferencija, naslaga jastuka, bacanja i okretanja, do pritužbi na hrkanje… teško je pronaći ravnotežu koja nam je potrebna da bismo se dobro naspavali.

Kako se loš san odražava na naše emocije i ponašanje?

Stavljanje sna na prvo mjesto vitalno je za naše zdravlje, kao i našu vezu, objašnjava savjetnica i psihoterapeutkinja Katerina Georgiou. “Loš san može nas učiniti mrzovoljnima, razdražljivima ili sklonima nezgodama. Ako nam se stanje pogorša, možemo loše prosuditi, pogriješiti i lako nasrnuti na druge. Stoga, nije iznenađenje da će oni oko nas na kraju podnijeti najveći teret, i naše će veze sve to trpjeti.” 

Naravno, san nam je potreban da bismo funkcionirali – bez obzira jesmo li u vezi ili ne – ali Katerina ističe da, kad smo neispavani, možemo postati uznemireni zbog stvari koje nas inače ne bi mogle iznervirati ili se posvađati s partnerom te reći stvari koje zapravo ne mislimo.

Kako pronaći ravnotežu kada spavamo zajedno s partnerom?

Zato se situacija treba sagledati iz dva kuta.
“Oba partnera trebaju kvalitetan san kako bi funkcionirali. Prema tome, kako možete jedno drugome pomoći da odspavate što kvalitetnije? Je li bolje da spavate odvojeno, barem nekoliko dana tijekom tjedna ili možda povremeno? Ili će biti dovoljno da imate odvojene pokrivače?
Razmotrite koje sve zadatke u kući možete podijeliti i prenijeti na partnera kako bi se osjećali manje iscrpljeno. Također, pokušajte pronaći najidelanije vrijeme kada trebate ići spavati – idealno bi bilo da zaspite u roku od 30 minuta nakon što ste legli – i, ako je moguće, imati krevet toliko velik koliko vam soba dopušta. Naravno, osam sati sna je idealno vrijeme, primjerice od 23 h do 7 h, ali vi ćete najbolje znati koje je vrijeme najbolje za vaše potrebe i način života.

Sve je više parova koji odvojeno spavaju od partnera

Mnogo je načina na koje možete pokušati riješiti probleme zajedničkog spavanja, ali nije strašno ni ako odlučite prekinuti tradiciju i ići svatko svojim putem. Novo istraživanje pokazalo je da gotovo svaki šesti (15%) par u Velikoj Britaniji odabite odvojeno spavanje od partnera, a 89% tih ljudi ima vlastite spavaće sobe.

‘Sleep divorce’: Odvojeno spavanje ne mora biti bauk!

Clio Wood, zagovornica ženskog zdravlja i osnivačica obiteljske tvrtke za dobrobit &Breathe, sa suprugom je 12 godina, a u jesen prošle godine odlučili su se preseliti u odvojene spavaće sobe.
“Već nekoliko godina nismo dobro spavali, pa je to pretvorilo u nakupljanje stresa i iscrpljenosti”, objašnjava ona. Nije lako pokrenuti razgovor o tom, pogotovo kada se balansira strah od nedostatka intimnosti i ideja da bi oženjeni i dugogodišnji partneri trebali spavati u istom krevetu. Za Clia je njezin suprug bio taj koji je inicirao razgovor. ‘I zapravo, bila sam pomalo zbunjena!’ ona kaže. “Uče nas da spavamo u istom krevetu ako smo u braku. Kad smo to radili povremeno, možete to ignorirati – ali redovito, to sam shvaćala kao veliki problem.”

Kao i u svim aspektima odnosa, komunikacija je ključna, a kada naučite kako mirno i suosjećajno izraziti osjećaje, tim je veća vjerojatnost da ćete moći odgovoriti na svoje potrebe na konstruktivan i smišljen način te pronaći idealne uvjete za spavanje u istom krevetu ili u odvojenim krevetima, pa čak i sobama.

Bez obzira jeste li odlučili nešto promijeniti ili otkloniti, jedno je sigurno: krajnje je vrijeme da počnemo davati prioritete onome što nam zaista treba. Kad se dobro naspavamo, bolji smo partneri. A kad smo sretni u svojim vezama, sve ostalo u našem životu teče malo uglađenije.

Pročitajte još...

Emocije pod utjecajem pandemije ili učvršćuju vezu ili je prekidaju

Mnoge osobe su ove godine osjetile emocije koje nisu nikad do sad, naročito zbog neizvjesnosti i nedostataka kontrole nad životom. Bez obzira provodite li s partnerom 24 sata dnevno ili imate vezu na daljinu, ovi će osjećaji utjecati na vašu vezu

Što je kronotip spavanja i koji je vaš?

Jeste li se ikada zapitali kako i zašto netko može ujutro skočiti iz kreveta i otrčati 5 km, dok biste vi radije spavali do podneva? Mogli biste se iznenaditi kad čujete da se sve svodi na vaš kronotip - znanstveni naziv vašeg unutarnjeg sata

Pandemija ‘nespavanja’: 7 strategija pomoću kojih ćete pobijediti nesanicu

Zahvaljujući ograničavanju kretanja, radu od kuće, obrazovanju ispred ekrana i stresu koji život u pandemiji donosi, nije čudno što većina pati od poremećaja spavanja. Nedostatak odmora i sna povezuje se i s brojnim kroničnim bolestima poput dijabetesa, bolestima srca, pretilosti, moždanog udara i depresije...

Kako postati jutarnja osoba: Praktični savjeti za promjenu vašeg kronotipa

Ako ste prirodno skloni noću biti aktivniji i produktivniji, možete li nadjačati ove biološke i okolišne utjecaje? Možete li se namjerno promijeniti u jutarnju osobu? Neće biti lako i možda neće biti trajno, ali je moguće. No, dugoročno može donijeti puno bolje rezultate za vas

Povezano

Dr. Ksenija Krajina Pokupec: Ovo su najbolji prirodni pripravci protiv ambrozije

Dr. Krajina Pokupec već dugi niz godina pacijentima pomaže fitoterapijom, blagom i prihvatljivom terapijom liječenja bolesti uz pomoć lijekova biljnog porijekla. Za Mixer.hr otkriva koje su biljke najbolji izbor protiv ambrozije, kako sami možemo napraviti čaj i sirup protiv alergije te zašto bismo već sada morali poduzeti mjere prevencije za sljedeću sezonu!

Vikend stvoren za opuštanje: Zašto nas kiša uspavljuje?

Ako ste ikada pokušali googlati zvukove koji uspavljuju, znate da je kiša jedan od najpopularnijih ASMR zvukova za spavanje. Ali zašto je tako dobra za uspavljivanje? 

7 dnevnih navika kojima ćemo potaknuti zdraviji metabolizam

Brzina metabolizma ima kemijsku reakciju koja se odvija u stanicama tijela kako bi pretvorila hranu koju jedemo u energiju

Kako spojiti hranu i sreću, a da ne utječu na debljanje?

Od uloge ugljikohidrata do dodataka prehrane koje vrijedi uzeti, donosimo pregled namirnica koje nam mogu pomoći da se osjećamo sretni - a da nemaju štetnih posljedica po našu figuru!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime