Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Recept za dobar brak: Je li bolje spavati zajedno ili odvojeno?

Dijeljenje kreveta podrazumijeva se kad ste u vezi i u braku, no zajedničko spavanje nije uvijek lako. Od temperaturnih preferencija, naslaga jastuka, bacanja i okretanja, do pritužbi na hrkanje... teško je pronaći ravnotežu koja nam je potrebna da bismo se dobro naspavali

Zajedničko spavanje nešto je što dolazi ruku pod ruku s dugotrajnim vezama. Ali što ako vam to ne odgovara? Donosimo vam savjete kako olakšati spavanje u istom krevetu s partnerom ili, dako vam to ne odgovara iz bilo kojih razloga – istražujemo mogućnosti da svatko krene svojim putem.Dijeljenje kreveta podrazumijeva se kad ste u vezi i u braku, no zajedničko spavanje nije uvijek lako. Od temperaturnih preferencija, naslaga jastuka, bacanja i okretanja, do pritužbi na hrkanje… teško je pronaći ravnotežu koja nam je potrebna da bismo se dobro naspavali.

Kako se loš san odražava na naše emocije i ponašanje?

Stavljanje sna na prvo mjesto vitalno je za naše zdravlje, kao i našu vezu, objašnjava savjetnica i psihoterapeutkinja Katerina Georgiou. “Loš san može nas učiniti mrzovoljnima, razdražljivima ili sklonima nezgodama. Ako nam se stanje pogorša, možemo loše prosuditi, pogriješiti i lako nasrnuti na druge. Stoga, nije iznenađenje da će oni oko nas na kraju podnijeti najveći teret, i naše će veze sve to trpjeti.” 

Naravno, san nam je potreban da bismo funkcionirali – bez obzira jesmo li u vezi ili ne – ali Katerina ističe da, kad smo neispavani, možemo postati uznemireni zbog stvari koje nas inače ne bi mogle iznervirati ili se posvađati s partnerom te reći stvari koje zapravo ne mislimo.

Kako pronaći ravnotežu kada spavamo zajedno s partnerom?

Zato se situacija treba sagledati iz dva kuta. Oba partnera trebaju kvalitetan san kako bi funkcionirali. Prema tome, kako možete jedno drugome pomoći da odspavate što kvalitetnije? Je li bolje da spavate odvojeno, barem nekoliko dana tijekom tjedna ili možda povremeno? Ili će biti dovoljno da imate odvojene pokrivače?

Razmotrite koje sve zadatke u kući možete podijeliti i prenijeti na partnera kako bi se osjećali manje iscrpljeno. Također, pokušajte pronaći najidelanije vrijeme kada trebate ići spavati – idealno bi bilo da zaspite u roku od 30 minuta nakon što ste legli – i, ako je moguće, imati krevet toliko velik koliko vam soba dopušta. Naravno, osam sati sna je idealno vrijeme, primjerice od 23 h do 7 h, ali vi ćete najbolje znati koje je vrijeme najbolje za vaše potrebe i način života.

Sve je više parova koji spavaju odvojeno

Mnogo je načina na koje možete pokušati riješiti probleme zajedničkog spavanja, ali nije strašno ni ako odlučite prekinuti tradiciju i ići svatko svojim putem. Novo istraživanje pokazalo je da gotovo svaki šesti (15%) par u Velikoj Britaniji odabite odvojeno spavanje od partnera, a 89% tih ljudi ima vlastite spavaće sobe.

‘Sleep divorce’: Odvojeno spavanje ne mora biti bauk!

Clio Wood, zagovornica ženskog zdravlja i osnivačica obiteljske tvrtke za dobrobit &Breathe, sa suprugom je 12 godina, a u jesen prošle godine odlučili su se preseliti u odvojene spavaće sobe.

“Već nekoliko godina nismo dobro spavali, pa je to pretvorilo u nakupljanje stresa i iscrpljenosti”, objašnjava Wood. Nije lako pokrenuti razgovor o tome, pogotovo kada se balansira strah od nedostatka intimnosti i ideja da bi oženjeni i dugogodišnji partneri trebali spavati u istom krevetu. Njezin suprug je bio taj koji je inicirao razgovor. “I zapravo, bila sam pomalo zbunjena. Uče nas da spavamo u istom krevetu ako smo u braku. Kad smo to radili povremeno, možete to ignorirati – ali redovito, to sam shvaćala kao veliki problem”, dodala je.

Kao i u svim aspektima odnosa, komunikacija je ključna, a kada naučite kako mirno i suosjećajno izraziti osjećaje, tim je veća vjerojatnost da ćete moći odgovoriti na svoje potrebe na konstruktivan i smišljen način te pronaći idealne uvjete za spavanje u istom krevetu ili u odvojenim krevetima, pa čak i sobama.

Bez obzira na to jeste li odlučili nešto promijeniti ili otkloniti, jedno je sigurno: krajnje je vrijeme da počnemo davati prioritete onome što nam zaista treba. Kad se dobro naspavamo, bolji smo partneri. A kad smo sretni u svojim vezama, sve ostalo u našem životu je bolje i kvalitetnije, a mi osobno smo puno sretniji.

Fotografije: unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime