Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Ghosting: zašto sve više partnera ‘nestaje’ bez znakova upozorenja

Sve je više parova koji se rastaju jer je jedan od partnera s drugim prekinuo svaku komunikaciju i vezu, bez ikakvog očitog upozorenja ili opravdanja. Nažalost, taj se trend sve više širi i na bliske prijatelje te poslovne partnere

Svi smo čuli klišej – jednog dana on se samo probudio i rekao: ‘Ne mogu više ovako!’ ostavivši partnericu ili suprugu bez riječi. Sve je više parova koji se razvode bez objašnjenja – no je li doista moguće prekinuti brak bez ikakvih – znakova upozorenja?

Koliko god šokantno zvučalo, rastući je svjetski trend tzv. ‘ghosting’ – prekid svake komunikacije i veze s partnerom, bez ikakvog očitog upozorenja ili opravdanja. Nakon nekog vremena jedina osoba koja se javi ostavljenom partneru ili partnerici jest – odvjetnik.

Iz odvjetničke prakse kao jedan od najčešćih ‘krivaca’ ghostingu spominju se sve zaposleniji život i ovisnost o tehnologijama koje nam daju lažnu sliku da je puno lakše pronaći savršenog partnera nego što se misli!

I dok je donekle razumljivo da se ovaj trend češće javlja kod mladih parova (jer se u konačnici pokaže da nisu spremni suočiti se s problemima i obvezama) alarmantan je podatak da on raste i među starijim bračnim parovima.

Društvene su mreže doprinijele osjećaju da afera nikad nije bila jednostavnija, a poznanstva nikad lakše

No, čini se kako se nespremnost za preuzimanje odgovornosti i pronalaženje pravih riječi u teškim situacijama prelila s ljubavnih veza i na karijeru te prijateljstvo. Naime, sve je više prijateljstava koja se također prekidaju bez ijedne riječi objašnjenja, pa svi silni napori da doprete do nekoć jako dobrog prijatelja ili prijateljice padaju pred zidom šutnje i nedostupnosti.

Istraživanja su pokazala kako su društvene mreže doprinijele osjećaju da afera nikad nije bila jednostavnija, upoznavanje novih osoba i prijatelja nikad lakše, dok su nova poznanstva zapravo katalizator izlaska iz dugogodišnjih veza. Prema nekim istraživanjima, u 99% posto slučajeva kada je muž ‘ispario’ iz braka kao razlog navedena je druga žena.

I dok žene, također, odlaze iznenada iz više razloga, muškarci imaju tendenciju slijediti određeni obrazac – vjerojatnije je da će napustiti bračnu zajednicu tijekom listopada, studenog i prosinca, a kao neki od razloga spominju se financijski stres zbog blagdana ili zdravstveni problemi, koji su vjerojatniji u hladnijim mjesecima.

 

7 glavnih razloga zašto muškarci nestaju bez riječi?

Odvjetnička praksa otkrila je sedam glavnih znakova upozorenja da muškarac planira vrlo skoro nestati iz veze/braka:

  1. Ima povijest nevjere: Uglavnom je on taj koji je prekidao svoje veze. Očigledno, ovo je najjači prediktor koji otkriva da bi mogao pobjeći bez upozorenja.
  2. Nezadovoljan je svojim životom, a obično se nije tako osjećao u prošlosti.
  3. Njegova se osobnost promijenila: ako je postao povučen i razdražljiv te ne pokazuje zanimanje za obiteljske aktivnosti, velika je šansa da samo ode.
  4. Njegove navike su se promijenile: odjednom je počeo ići u teretanu, bojati kosu i sijede, tetovirati se ili je promijenio automobil – tipični znakovi srednje krize razlog su za zabrinutost.
  5. Njegove vrijednosti su se promijenile: počeo je zanemarivati stvari koje su mu nekada bile važne – to je znak da na njega utječe neka druga osoba.
  6. Sve češće ima duge poslovne sastanke ili odlazi na poslovna putovanja ili jednostavno ne daje objašnjenja za sve duža izbivanja iz kuće.
  7. Počeo je sve češće spominjati ženu s kojom radi: Kao i kod svih znakova, ovo samo po sebi možda ne treba uzrokovati veću zabrinutost, ali ako se pojavi više drugih ‘crvenih zastava’ to je vjerojatnost ghostinga – veća!

Pročitajte još...

Corona-cuffing: Koliko je pandemija promijenila ljubavni život samaca?

Jesmo li se zbog pandemije više otvorili i pružili priliku ljudima kojima prije ne bismo dali šansu? Je li se pojam druženja zauvijek promijenio i hoće li takozvani zločesti dečki pokazati svoje pravo lice kada se (nadamo se) pronađe cjepivo?

Erotsko štivo u doba koronavirusa postalo je još pohotnije

istraživanja pokazuju da priče o seksualnim zabavama ili sklonostima sve više dobivaju na značenju zbog činjenice da je uslijed koronavirusa fizički kontakt gotovo postao tabu. A ljudi traže inspiraciju koja će im pomoći da vrijeme karantene brže prođe...

Feromon – moćni afrodizijak koji utječe na seksualnu privlačnost

Što je to što nas privlači nekoj osobi, a odbija od druge? Otkrijte harmon koji je najmoćni afrodizijak

Što trebate napisati u biografiji za online upoznavanje

Stručnjaci iz najpoznatijih svjetskih dating stranica, poput Bumblea, Tindera, Happna i Badooa otkrivaju male tajne online upoznavanja i što bi oni napisali na svom profilu...

Povezano

8 velikih istina o sretnim parovima i stvari koje definitivno ubijaju vezu!

Koliko znate osoba da su se rastali nakon što su sklopili brak? Doduše, koliko znate osoba da su u odnosu (partnerskom, bračnom), a da nisu sretni zajedno? 

Jasna Jasna Žmak: Žene učim da o seksualnosti govore na otvoren i pozitivan način

Jasna Jasna autorica je knjige 'One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti' a na vodi radionice na kojima je fokus na ženskoj seksualnosti, ali je i nekoliko kraćih, jednodnevnih radionica na temu "autanja" i biseksualnosti. U budućnosti se nada, jednom kada pandemija to dopusti, da će češće održavati radionice na različite teme – o grudima, menstruaciji, poliamoriji, sramežljivosti, masturbaciji, mršavosti

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

U ljubavnom odnosu bi se trebali osjećati kao da cvjetate, a ako je on toksičan, osjećate se iscrpljeno, istrošeno. U takvom odnosu velika je doza kroničnog nepoštivanja i emocionalne nesigurnosti. Koji su znakovi da trebate bježati iz veze/braka

Učite od generacije Z: 7 savjeta kako što uspješnije dejtati – online?

Ako ste samac, i tražite ljubav - bez obzira na godine, nije loše pitati nekoga tko pripada generaciji Z za nekoliko savjeta. Mi smo skupili 7 ključnih savjeta koji će vam u startu dati prednost koju trebate

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime