Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ghosting: Zašto sve više partnera nestaje bez znakova upozorenja?

Sve je više parova koji se rastaju jer je jedan od partnera s drugim prekinuo svaku komunikaciju i vezu, bez ikakvog očitog upozorenja ili opravdanja. Nažalost, taj se trend sve više širi i na bliske prijatelje te poslovne partnere

Svi smo čuli klišej – jednog dana on se samo probudio i rekao: “Ne mogu više ovako!” ostavivši partnericu ili suprugu bez riječi. Sve je više parova koji se razvode bez objašnjenja – no je li doista moguće prekinuti brak bez ikakvih – znakova upozorenja? Koliko god šokantno zvučalo, rastući je svjetski trend tzv. “ghosting” – prekid svake komunikacije i veze s partnerom, bez ikakvog očitog upozorenja ili opravdanja. Nakon nekog vremena jedina osoba koja se javi ostavljenom partneru ili partnerici jest – odvjetnik.I dok je donekle razumljivo da se ovaj trend češće javlja kod mladih parova (jer se u konačnici pokaže da nisu spremni suočiti se s problemima i obvezama) alarmantan je podatak da on raste i među starijim bračnim parovima.

Jesu li za ovaj trend krive društvene mreže?

No, čini se kako se nespremnost za preuzimanje odgovornosti i pronalaženje pravih riječi u teškim situacijama prelila s ljubavnih veza i na karijeru te prijateljstvo. Naime, sve je više prijateljstava koja se također prekidaju bez ijedne riječi objašnjenja, pa svi silni napori da doprete do nekoć jako dobrog prijatelja ili prijateljice padaju pred zidom šutnje i nedostupnosti.

Društvene mreže doprinijele osjećaju da afera nikad nije bila jednostavnija, upoznavanje novih osoba i prijatelja nikad lakše, dok su nova poznanstva zapravo katalizator izlaska iz dugogodišnjih veza. U 99% posto slučajeva kada je muž ‘ispario’ iz braka kao razlog navedena je druga žena. I dok žene, također, odlaze iznenada iz više razloga, muškarci imaju tendenciju slijediti određeni obrazac – vjerojatnije je da će napustiti bračnu zajednicu tijekom listopada, studenog i prosinca, a kao neki od razloga spominju se financijski stres zbog blagdana ili zdravstveni problemi, koji su vjerojatniji u hladnijim mjesecima.

7 glavnih razloga zašto muškarci nestaju bez riječi?

Odvjetnička praksa otkrila je sedam glavnih znakova upozorenja da muškarac planira vrlo skoro nestati iz veze/braka:

  1. Ima povijest nevjere: Uglavnom je on taj koji je prekidao svoje veze. Očigledno, ovo je najjači prediktor koji otkriva da bi mogao pobjeći bez upozorenja.
  2. Nezadovoljan je svojim životom, a obično se nije tako osjećao u prošlosti.
  3. Njegova se osobnost promijenila: ako je postao povučen i razdražljiv te ne pokazuje zanimanje za obiteljske aktivnosti, velika je šansa da samo ode.
  4. Njegove navike su se promijenile: odjednom je počeo ići u teretanu, bojati kosu i sijede, tetovirati se ili je promijenio automobil – tipični znakovi srednje krize razlog su za zabrinutost.
  5. Njegove vrijednosti su se promijenile: počeo je zanemarivati stvari koje su mu nekada bile važne – to je znak da na njega utječe neka druga osoba.
  6. Sve češće ima duge poslovne sastanke ili odlazi na poslovna putovanja ili jednostavno ne daje objašnjenja za sve duža izbivanja iz kuće.
  7. Počeo je sve češće spominjati ženu s kojom radi: Kao i kod svih znakova, ovo samo po sebi možda ne treba uzrokovati veću zabrinutost, ali ako se pojavi više drugih ‘crvenih zastava’ to je vjerojatnost ghostinga – veća!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime