Utorak, 30 studenoga, 2021

Tjelesni alarmi: 12 ginekoloških simptoma koje nikada ne smijete zanemariti

Svake godine sve veći broj žena dobije dijagnozu ginekološkog karcinoma, a svjesnost simptoma i rano traženje pomoći mogli bi vam spasiti život. Ovo su znakovi koje trebate prepoznati i nikako ih ne smijete zanemarivati

Svi smo različiti pa isto vrijedi i za naše genitalije. No, važno je znati i razumjeti što je  ‘nenormalno’, odnosno prepoznati simptome zbog kojih trebamo potražiti daljnju pomoć ili savjet. 

Ako osjetite bilo koji od dolje navedenih simptoma, važno je ne paničariti, jer možda ih uzrokuje nešto daleko manje ozbiljno. No, jedini način da budete sigurni ipak jest da se obratite liječniku.

5 simptoma koje NIKAKO ne smijete ignorirati 

1/ Jako krvarenje
Treba istražiti bilo koju vrstu abnormalnog krvarenja, ali krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon odnosa ili krvarenje nakon menopauze moglo bi biti znak raka vrata maternice. No, može se javiti i s drugim ginekološkim karcinomima. Ove simptome treba istražiti bez odgađanja.

2/ Pazite na kvrgice
Rak vulve često se pojavljuje u obliku kvržice koja se lako osjeti bez prevelikog dodirivanja. Ako osjetite nešto neobično tijekom odlaska na WC ili tijekom svakodnevnih aktivnosti poput hodanja i sjedenja, a to s vremenom ne nestaje – vrijeme je da kvržicu provjerite.

3/ Stalni svrbež
Stalni svrbež ‘dolje’ mogao bi biti znak upale, ali bez popratnih simptoma mogao bi biti i predkancerozni znak karcinoma vulve. No, također može biti i znak preosjetljivosti vulve.

4/ Stalni osjećaj napuhnutosti
Svi se u nekim danima osjećamo napuhnuto, posebno u određeno vrijeme tijekom ciklusa, ali ako se tako osjećate stalno – to je možda znak raka jajnika. Neke žene s ovim simptomima opisuju kako ne mogu zakopčati traperice ili hlače, ali nisu primijetile nikakvo debljanje. Dapače, neke su primjetile i gubitak kilograma.

5/ Nova vrsta bolova u trbuhu
Kao žene, sve smo navikle na lagane bolove u trbuhu, ali nakon 45. godine nova pojava bolova u trbuhu mogla bi biti znak raka jajnika i treba potražiti liječničku pomoć. Prije 45. godine života vjerojatnije je da su bolovi u trbuhu infekcija ili neki drugi ginekološki problem poput endometrioze, za koji je također potrebna procjena liječnika.

Ostali ginekološki simptomi koje ne smijete ignorirati

Iako sljedeći simptomi nisu nužno razlog za veliku zabrinutost, primjetite li bilo koji od njih bit ćete ipak smireniji ako potražite savjet svog ginekologa.

1/ Iznenadna bol u donjem dijelu trbuha
Kod mladih žena akutna i jaka bol u donjem dijelu trbuha može imati mnogo uzroka. Oni mogu biti vrlo ozbiljni, poput ektopične trudnoće i ciste na jajnicima. Uvijek napravite test na trudnoću kako biste isključili ove tegobe i posjetite svog liječnika.

2/ Bolna mjesečnica
Jaka ili bolna mjesečnica ponekad može biti uzrokovana miomima i endometriozom. Iako ova stanja nisu opasna po život, mogu ipak utjecati na njegovu kvalitetu. Kako ne bi živjeli u strahu potražite ipak savjet ginekologa. Rana dijagnoza može vam pomoći u planiranju odgovarajućeg liječenja.

3/ Bolno mokrenje
Povećana potreba za mokrenjem i peckanje prilikom mokrenja mogu ukazivati na infekciju mjehura i mogu se lako ili isključiti ili liječiti. Ali ti simptomi ponekad mogu ukazivati i na moguće miome maternice ili ciste jajnika.

Seksualno zdravlje: Ne smijete zanemarivati papa test u vrijeme pandemije!

4/ Nekontrolirano mokrenje
Propuštanje mokraće ili inkontinencija čest je simptom kod žena, a čak 40% njih pati od toga – posebno nakon poroda i menopauze. Uz pomoć fizioterapijskih vježbi dna zdjelice možete prevenirati ove tegobe i izliječiti ih.

5/ Bol tijekom odnosa
Bol tijekom spolnog odnosa može ukazivati na stanja poput endometrioze, a ako je bol uporna, trebate potražiti liječničku pomoć.

6/ Spolno prenosive infekcije
Bradavice, žućkasti obilni iscjedak iz rodnice, bolovi u zdjelici i krvarenje nakon odnosa ponekad mogu ukazivati na spolno prenosivu infekciju. Uvijek je dobra ideja provjeriti spolno zdravlje prije nego što krenete u novu vezu.

7/ Simptomi menopauze
Simptomi menopauze poput naglih napadaja vrućine, znojenja tijekom noći, loše kvalitete sna, tjeskobe i promjena raspoloženja mogu utjecati na vaš posao i život. Hormonska nadomjesna terapija može biti korisna, a postoje i drugi prehrambeni i nemedicinski načini za pomoć tim simptomima.

Pročitajte još...

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

Mjesec podizanja svijesti o raku dojke: Kako rak utječe na menstruaciju?

Borba protiv raka dojke zahtijeva puno snage, kako fizičke tako i mentalne, a utječe i na menstrualni ciklus žena. Ginekologinja dr. Shree Datta donosi savjete o raku dojke, kemoterapiji i njezinim učincima na žensko tijelo

Seksualno zdravlje: Ne smijete zanemarivati papa test u vrijeme pandemije!

Strah od virusa COVID-19 poljuljao je naše povjerenje prema liječničkim ordinacijama, a mnogi smatraju i da ne bismo trebali 'trošiti dragocjeno vrijeme' ionako preopterećenih zdravstvenih radnika, no neke preglede nikako ne smijemo propustiti. Papa test svakako je jedan od njih!

Herojski iskorak u budućnost bez raka vrata maternice i HPV-a!

Nakon raka pluća, HEROIC projekt je okupio integrirani tim na području skrbi i prevencije raka vrata maternice te eliminacije HPV-a cijepljenjem, uz nadogradnju digitalne web platforme za podizanje svijesti o prevenciji i obolijevanju od raka vrata maternice i raka uzrokovanog HPV-om

Povezano

Sretan vam Dan samaca: Donosimo 7 čari samačkog života

Poznajemo mnogo ljudi koji u svojoj samoći istinski uživaju, a ako vas ovaj ljubavni status ipak muči ili zabrinjava, donosimo 7 činjenica koje će vam pomoći da zavolite 'single life'

Bez sigurnosti nema užitka: Vodič kroz seks igračke za (sve) početnike

Jer... iskustvo korištenja seks igračaka je definitivno nešto što trebate istraživati više, a ne nešto što trebate izbjegavati! 

Nismo sami: Kako ostvariti stabilniji odnos i sretniju vezu?

Kada naučite kako se povezati s drugima, osjećat ćete se osnaženo i sigurno. Važno je pritom njegovati odnos i sa sobom, no živimo u svijetu u kojemu nismo sami, stoga imamo i potrebu imati kvalitetan odnos s okolinom, posebice kada je riječ o partnerskim odnosima

Vrijeme je da konačno izvedete najposebniju osobu na spoj – sebe!

Bilo da sami sebi napravite večeru, pročitate dobru knjigu, slušate omiljenu ili opuštajuću glazbu, pripremite si kupku... prijedloga je mnogo, no iskoristite vrijeme za sebe kvalitetno i prema vlastitom ukusu! To je spoj - i neka bude bajkovit spoj iz snova!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime