Utorak, 26 rujna, 2023

Seksualno zdravlje: Ne smijete zanemarivati papa test u vrijeme pandemije!

Strah od virusa COVID-19 poljuljao je naše povjerenje prema liječničkim ordinacijama, a mnogi smatraju i da ne bismo trebali 'trošiti dragocjeno vrijeme' ionako preopterećenih zdravstvenih radnika, no neke preglede nikako ne smijemo propustiti. Papa test svakako je jedan od njih!

Prošle smo godine, zbog pandemije, odgađali brojne obveze među kojima su i liječnički pregledi. Strah od virusa COVID-19 poljuljao je naše povjerenje prema ordinacijama opće prakse i uvjerio nas da ne bismo trebali ‘trošiti dragocjeno vrijeme’ ionako preopterećenih zdravstvenih radnika.No, dolazi vrijeme da se polako krenemo vraćati svakodnevici i ‘normalnom’ životu i da se posvetimo se zdravlju, a posebice seksualnom zdravlju.

Kratki priručnik o papa testu

S ciljem podizanja svijesti o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice, doktorica Shree Datta, ginekologinja i medicinska stručnjakinja brenda Intimina donosi detaljne informacije o papa testu kao i razlozima zašto ih moramo raditi čak i u vrijeme pandemije.

Kroz ovaj kratki priručnik moći ćete pronaći odgovore na neka od čestih pitanja o papa testu te možda i naučiti nešto novo:

Što je papa test?
Papa test možete obaviti u ordinaciji opće prakse, klinici za seksualno zdravlje ili kod ginekologa. Idealno je da u trenutku papa testa nemate menstruaciju. Nakon što se ugodno smjestite, liječnik će posebnim ogledalom (spekulum) pogledati vaš cerviks, odnosno vrat maternice.
Kod pregleda cerviksa, pažnja se pridaje nepravilnostima ili abnormalnostima na njegovoj površini. Nakon detaljnog pregleda površine, uzima se uzorak stanica malom četkicom koji se onda šalje u laboratorij na daljnju analizu. Cijela procedura uzimanja brisa za papa test traje 5-10 minuta. 

Koja je važnost papa testa?
Uzorak stanica uzet brisom vrata maternice šaljemo na analizu kako bismo provjerili postoji li infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Ovo je učestala praksa i s vremenom se stanice cerviksa mogu promijeniti. Zato ćete, u slučaju otkrivanja HPV-a na vašem brisu, vjerojatno biti upućeni ginekologu na daljnje analize. Ovaj korak je bitan jer ako se abnormalne stanice cerviksa ne liječe, one se mogu pretvoriti u rak vrata maternice.

Koliko često treba napraviti papa test?
U Hrvatskoj se svim spolno aktivnim ženama preporučuje raditi papa test jednom godišnje, dok se u drugim zemljama, kao što su Engleska i Sjedinjene Američke Države, papa test preporuča svake tri godine. U slučaju da primijetite neobične simptome poput nepravilnog krvarenja ili iscjetka iz rodnice, konzultirajte se sa svojim liječnikom i provjerite trebate li napraviti papa test čak i ako vam još nije vrijeme za redovni pregled. 

Zašto je važno napraviti papa test tijekom pandemije COVID-19?
O zdravlju je potrebno voditi računa uvijek pa se zato ne bi smjelo odgađati liječničke preglede ni za vrijeme pandemije. Papa test je iznimno važan jer može na vrijeme otkriti nepoželjne promjene na vratu maternice, a to omogućuje pravovremeno liječenje. Kako u prvim fazama raka vrata maternice većina oboljelih nema simptome, bris vrata maternice je najbolji način provjere i prevencije.
Ne zaboravite da pandemija neće tako brzo proći pa ako vam je vrijeme za papa test, javite se svom liječniku koji će vas informirati o epidemiološkim mjerama prije dolaska na pregled.

Što ako spadate u rizičnu skupinu ili ste previše uplašeni da posjetite liječnika?
Ako spadate u rizičnu skupinu ili se jednostavno bojite zaraze virusom COVID-19, pažljivo slijedite epidemiološke savjete za svoje područje. Ako vam je vrijeme za redoviti papa test, kontaktirajte svog liječnika i provjerite jesu li osigurane sve epidemiološke mjere. Teško je sa sigurnošću reći kada će pandemija završiti, kada će nestati rizik i koliko dugo ćete čekati termin za sljedeći papa test. Zbog toga je bitno dobro odvagnuti rizik od zaraze virusom COVID-19 s rizikom odgode svog pregleda i napraviti pravu odluku.
Ako primjetite bilo što neobično, na primjer, nenormalno krvarenje iz rodnice između ciklusa ili nakon seksa, nenormalan iscjedak iz rodnice i slično, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom. Uvijek postoji mogućnost dogovora da dođete prvi na red za pregled kako biste minimalizirali kontakt s drugim pacijentima, a ako ste u izolaciji onda se dogovorite s liječnikom za termin nakon što vam završi karantena, kako ne biste širili bolest.

Što je rak vrata maternice? 
Rak vrata maternice ili cerviksa razvija se kada stanice tog dijela maternice postaju abnormalne. S vremenom se te stanice mogu razviti u tumor te postoji rizik da se on proširi na susjedne organe, poput mokraćnog mjehura ili crijeva. Kako cerviks sadrži dvije različite vrste stanica, pločaste i žljezdane, u slučaju pojave abnormalnosti, postoji mogućnost da se one razviju u dvije različite vrste raka.

Kako je pandemija COVID-19 utjecala na žensko seksualno zdravlje?
Prema podacima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH, u usporedbi s 2019. godinom, u 2020. došlo je do smanjenja broja ginekoloških pregleda, testiranja na HIV, kao i provedenih papa testova. Moguće je da su strah od zaraze i mjere ograničenja kretanja utjecali na odluke žena o posjeti liječniku, no činjenica jest da zdravlje uvijek treba biti na prvom mjestu. Zato savjetujemo da nazovete svog liječnika već danas i dogovorite pregled i papa test, naravno, pod epidemiološkim mjerama.

Pročitajte još...

Može li seks biti bolji, a orgazmi snažniji? O da, uz ove vaginalne vježbe…

Pospješuje li vježbanje vaginalnih mišića stvar? Da, i ako to još ne radite ... Krenite odmah! Ako su ti mišići utrenirani, moguće je da ćete doživjeti snažnije orgazme češće. A tko to ne bi želio? Ojačate li vaginalne mišiće, uživat ćete u odnosu više i vi i vaš partner

Ništa više nije kao prije: 5 načina na koji će se intima promijeniti u 2021.

Industrija seks igračaka unatoč svim pandemijama, recesijama i ratovima u 2020. je bila rekordna - s najviše kupljenih seks igračaka u jednoj godini do sada. Hoće li se takvi trendovi nastaviti i u godini pred nama - hoćemo li se više seksati, dejtati i na što ćemo se više fokusirati

#VolimZdravlje: Spolno prenosive bolesti i HIV ne bi smjeli biti bauk

U kampanju ukazivanja na važnost čuvanja spolnog zdravlja aktivno se uključila i poznata voditeljica i pjevačica Ida Prester kao i mnoge druge osobe iz javnog života koje podržavaju važnost promicanja odgovornog spolnog ponašanja i edukacije mladih, svih spolno aktivnih osoba kao i onih koji će to tek postati, što je ključno za prevenciju spolno prenosivih infekcija

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

Povezano

Nedostaje vam strasti u vezi? Ovo su navike zadovoljnih parova

Već mali podsjetnik na ono kako je bilo nekada – najbolje tijekom zajedničkog bijega od rutine - rasplamsat će strast

Kako orgazmi utječu na gospodarski rast zemlje?

Ako se globalna produktivnost poveća za 20%, to može imati ogroman utjecaj na smanjenje stopa siromaštva i poboljšanje životnog standarda

Celebrity parovi: Kako je izgledala veza Beyoncé i Jay Z-a?

Beyoncé je trenutno na turneji na kojoj promovira svoj novi album 'Renaissance' koji je pjevačica posvetila Jay Z-ju i obitelji

Odvojeni kreveti loš su znak? 6 mitova o spavanju koji narušavaju vezu

Kad god se vjerovanje temelji na onome što bi parovi 'trebali' učiniti, vrijedi pogledati ispod pokrivača kako biste vidjeli što se zapravo tamo događa. Također, sve više parova govori kako se nakon nekog vremena odvojenog spavanja zapravo osjećaju bliže i privrženije nego ikada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime