Četvrtak, 22 veljače, 2024

Boli vas u području vrata i glave? 5 savjeta zašto to ne smijete zanemariti

Istraživanja pokazuju sve veći broj ljudi pati od bolova u licu i čeljusti, a posebic žene i to u dobi od 35 do 55 godina

Bolovi u području vrata i čeljusti češća su pojava nego što mislite. Iako su uzroci brojni, treba naglasiti da je takvoj pojavi uvelike pridonijela i pandemija te stres i anksioznost uzrokovani stalnom neizvjesnošću. Porast bolova u licu i čeljusti primijećen je kod žena u dobi od 35 do 55 godina. Osim psihičkog stresa, na ovakvu vrstu napetosti utječe i tzv. fizički stres – tijelo pamti padove, nagle pokrete ili ozlijede.  Loše tjelesne navike 

Nažalost, suvremeni način života koji nas veže uz ekrane u velikoj mjeri doprinosi lošem držanju tijela. Možda vaše radno mjesto uopće nije dobro postavljeno – razmislite koliko daleko držite računalo i koliko istežete ruke da bi ga dohvatili, je li vam glava previše nagnuta i koliko često mijenjate položaj ili radite vježbe istezanja. O takvim stvarima rijetko mislimo, a one mogu biti ključne u prevenciji napetosti i bolova u zglobovima i mišićima. 

Ignorirate li napetost u tijelu, ona vas može dovesti i do ozbiljnijih problema: stalna bol, ukočenost, osjetljivost, artritis, gubitak pokretljivosti, grčenje mišića, smanjenje tonusa mišića, utrnulost, glavobolja, povećanje krvnog tlaka pa čak i problemi sa sinusima. 
Ako su neki od ovih simptoma vaša svakodnevica, obavezno se naručit ena liječnički pregled.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta stračnjaka kako sami možete otpustiti takvu vrstu napetosti. 

1/ Radite vježbe disanja 

Fokusiranje na disanje može vam pomoći da smirite mozak i izbacite stres koji dodatno izaziva napetost tijela. Štoviše, vježbe disanja mogu smanjiti krvni tlak, poboljšati cirkulaciju, smanjiti razinu kortizola i relaksirati vas. Pokušajte ritmično disati: duboko udišete 4 sekunde, zadržite 7 sekundi, a zatim snažno izdahnete 8 sekundi.  

2/ Isprobajte nježnu masažu čeljusti 

Istezanje ili masiranje čeljusti možda vam nikad nije palo na pamet, ali ako na tom području osjećate napetost, stručnjaci preporučuju nježnu, umirujuću masažu. Lagano otvorite usta, dlanove stavite ispred ušiju i polako otvarajte usta dok kružnim pokretima masirate čeljust. 

3/ Fokusirajte se na držanje tijela

Bez obzira stojite li ili sjedite cijeli dan, predugo zadržavanje u jednom položaju uzrokovat će probleme u tijelu. Stručnjaci savjetuju promjenu položaja svakih 30 minuta kako bi se ublažila napetost u vratu, čeljusti i licu, potenciralo pravilno držanje tijela i smanjila šansa za problemima s mišićnim tkivom. Stavite podsjetnik svakih 30 minuta i ne zanemarujte važnost promjene položaja.  

4/ Upravljajte svojim stresom

Ovo je možda najčešći savjet u posljednje vrijeme, ali vrijedi ga ponoviti. Prisiljavajući se da se odmaknete od uzročnika stresa koji utječu na vaše tijelo, pružit ćete stisnutim mišićima priliku da se opuste. Svatko ima različite načine kako kontrolira stres, ali prijedlozi uključuju meditaciju, slušanje glazbe, kupanje, čitanje, šetnju sa psom i vježbanje. 

5/ Svakodnevno istežite vrat i ramena

Steknite naviku svakodnevnog istezanja mišića vrata i ramena.

Stručnjaci preporučuju dvije vježbe koje možete učiniti bilo kad i bilo gdje: 

  • Zauzmite pravilno sjedeće držanje. Lijevu ruku čvrsto spustite na pod, a glavu nagnite udesno tako da desno uho dodiruje desno rame. Stavite desnu ruku na vrh glave i lagano povucite glavu dolje kako biste pojačali istezanje na lijevoj strani. Zadržite 30 sekundi, duboko dišite i ponovite tri puta prije prebacivanja na drugu stranu.  
  • Drugo istezanje započnite u istom sjedećem položaju, ali prije nego što pritisnete glavu prema desnom ramenu, prvo ju okrenite prema dolje tako da vam nos bude usmjeren ka desnom pazuhu. Stavite desnu ruku na vrh glave i nježno povucite glavu niže kako biste povećali istezanje stražnjeg dijela vrata i kralježnice. Zadržite 30 sekundi, duboko dišite i ponovite tri puta prije prebacivanja na drugu stranu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime