Petak, 24 rujna, 2021

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

Vaginalni iscjedak ponekad je najbolji pokazatelj svega što se ‘dolje’ događa i može nas ozbiljno upozoriti na niz zdravstvenih problema koje ne smijemo zanemariti. No, kolika ‘količina’ iscjetka nas doista treba zabrinuti?

Nema jednostavnog odgovora. Iako je iscjedak genijalan način na koji se naša vagina održava čistom i ‘podmazanom’, ova mješavina tekućina iz vagine i sluzi iz grlića maternice, ujedno i štiti vaginu od raznih infekcija i iritacija.

Mnogi ginekolozi često kažu kako je ‘iscjedak poput znoja – neki ljudi se znoje malo, a neki puno’ – tako je i s količinom iscjetka

‘Nemoguća je ‘preporuka’ da to može biti količina jedne žličice jer zapravo ovisi o mnogo faktora, a varira tijekom menstrualnog ciklusa’, objašnjava dr. Jonathan Schaffird sa Sveučilišta Ohio State University Wexner.

Osim toga, količina iscjetka koju izlučite varira u različitim periodima menstrualnog ciklusa. Na početku menstruacije, krv prikriva redoviti iscjedak koji ni ne možete vidjeti, a sasvim je normalan smeđi iscjedak na početku i pri kraju mjesečnice. Nakon nje, vjerojatno nećete primijetiti preveliki iscjedak jer tijelo ne stvara previše cervikalne sluzi, no kako se tijelo počinje pripremati za ovulaciju, razina estrogena raste a time i mogućnost pojačanog iscjetka. On može biti bijele, žute ili zamućene boje i pomalo ljepljiv. I porast estrogena u tijelu utječe na izgled i strukturu cervikalne sluzi pa može izgledati poput bjelanjka. Važno je znati da baš takva sluz pomaže spermatozoidima da lakše dođu do maternice kako biste mogli zatrudnjeli!

Ako tijekom ovog razdoblja ipak ne zatrudnite, smanjenjem razine estrogena počet će se lučiti manje sluzi, iako iscjedak može postati gušći i kompaktniji nekoliko dana, a nakon njih dolazi suho razdoblje. Tako otprilike završava jedan mjesečni ciklus. Cijelu ‘priču’ može promijeniti činjenica ako uzimate pilule za kontracepciju. No, ako primjećujete poveći iscjedak na donjem rublju to može ukazivati na razne zdravstvene tegobe. Primjerice, seksualno prenosive infekcije poput klamidije, gonoreje i trihomonijaze mogu uzrokovati pojačani vaginalni iscjedak.

Evo kratkog vodiča na koji morate imati na umu:

Bakterijska vaginoza: tanak iscjedak sive, zelene ili bijele boje, a moguće je da miriše na ribu

Klamidija: zeleni, bijeli ili žuti iscjedak koji može mirisati

Gonoreja: bijeli ili žuti iscjedak

Trichomoniasis: sivi, zeleni, bijeli ili žuti iscjedak koji može imati riblji miris

Vaginalna infekcija: gusti, bijeli iscjedak, kao iz sira

Ako imate ijedan od ovakvih iscjedaka obavezno zakažite pregled kod ginekologa. Također, primjetite li ikakve tragove krvi, a nemate mjesečnicu, ne zanemarujte ih. Možda su benigni polipi na maternici, ali možda je problem i ozbiljniji!!!

Pročitajte još...

10 stvari koje trebate znati o PMS-u

Većina žena pati od neke vrste PMS-a, a iako je jasno da je određeni stupanj hormonskog poremećaja normalan, nekima život čini prilično neugodnim. Dakle, što možete učiniti za smanjenje neugodnosti i kako upravljati simptomima?

5 najboljih esencijalnih ulja koja nam pomažu da zaspimo poput – bebe!

Koliko god bili svjesni da je san od vitalne važnosti za naše zdravlje, zapravo je često ili podcjenjen ili nam je teško uspostaviti zdrave navike koje bi utjecale na kvalitetu spavanja. A zašto ne biste pokušali problem riješiti uz pomoć eteričnih ulja?

Mjesec podizanja svijesti o raku dojke: Kako rak utječe na menstruaciju?

Borba protiv raka dojke zahtijeva puno snage, kako fizičke tako i mentalne, a utječe i na menstrualni ciklus žena. Ginekologinja dr. Shree Datta donosi savjete o raku dojke, kemoterapiji i njezinim učincima na žensko tijelo

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Nedavna istraživanja otkrila su iznimno podcijenjenu važnost 'sunčanog vitamina' - upravo onog kojeg čak 60% populacije ima u deficitu. U očekivanju da ga i službeno proglase jednim od glavnih faktora borbe protiv koronavirusa otkrijte zbog čega je sve važno - upravo u ovo vrijeme - održavati njegovu optimalnu razinu

Povezano

Kako spojiti hranu i sreću, a da ne utječu na naše debljanje?

Od uloge ugljikohidrata do dodataka prehrane koje vrijedi uzeti, donosimo pregled namirnica koje nam mogu pomoći da se osjećamo sretni - a da nemaju štetnih posljedica po našu figuru!

5 recepata koji vam mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava

Vrijeme je promjenjivo, a broj zaraženih koronavirusom raste iz dana u dan. Kako bi osnažili svoj imunološki sustav, zavirite u kuhinjske kabinete i ojačajte svoj imunološki sustav uz pomoć hrane

Trebamo li tek kupljenju odjeću oprati prije nego što je počnemo nositi?

Postavlja se pitanje do koje mjere je potrebno ići kako bismo bili čisti ili zaštićeni (kada je riječ o pandemiji)? Jer, ako ćete dotaknuti rukama kvaku vrata ili slično na javnom mjestu, čemu onda vrijedi oprana odjeća nakon kupnje?

Kako masirati mišiće sa (raznim) stvarima koje već imate kod kuće?

Razne profesionalne naprave za samomasažu ili skupa fotelja za masiranje izvrsne su opcije - no, postoje i jeftinije varijante koje su ekonomičnije i dostupnije širim masama. Primjerice, ponekad je dovoljna i teniska loptica 😉

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime