Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

Vaginalni iscjedak ponekad je najbolji pokazatelj svega što se ‘dolje’ događa i može nas ozbiljno upozoriti na niz zdravstvenih problema koje ne smijemo zanemariti. No, kolika ‘količina’ iscjetka nas doista treba zabrinuti?Nema jednostavnog odgovora. Iako je iscjedak genijalan način na koji se naša vagina održava čistom i ‘podmazanom’, ova mješavina tekućina iz vagine i sluzi iz grlića maternice, ujedno i štiti vaginu od raznih infekcija i iritacija.

Mnogi ginekolozi često kažu kako je ‘iscjedak poput znoja – neki ljudi se znoje malo, a neki puno’ – tako je i s količinom iscjetka

‘Nemoguća je ‘preporuka’ da to može biti količina jedne žličice jer zapravo ovisi o mnogo faktora, a varira tijekom menstrualnog ciklusa’, objašnjava dr. Jonathan Schaffird sa Sveučilišta Ohio State University Wexner.

Osim toga, količina iscjetka koju izlučite varira u različitim periodima menstrualnog ciklusa. Na početku menstruacije, krv prikriva redoviti iscjedak koji ni ne možete vidjeti, a sasvim je normalan smeđi iscjedak na početku i pri kraju mjesečnice. Nakon nje, vjerojatno nećete primijetiti preveliki iscjedak jer tijelo ne stvara previše cervikalne sluzi, no kako se tijelo počinje pripremati za ovulaciju, razina estrogena raste a time i mogućnost pojačanog iscjetka. On može biti bijele, žute ili zamućene boje i pomalo ljepljiv. I porast estrogena u tijelu utječe na izgled i strukturu cervikalne sluzi pa može izgledati poput bjelanjka. Važno je znati da baš takva sluz pomaže spermatozoidima da lakše dođu do maternice kako biste mogli zatrudnjeli!

Ako tijekom ovog razdoblja ipak ne zatrudnite, smanjenjem razine estrogena počet će se lučiti manje sluzi, iako iscjedak može postati gušći i kompaktniji nekoliko dana, a nakon njih dolazi suho razdoblje. Tako otprilike završava jedan mjesečni ciklus. Cijelu ‘priču’ može promijeniti činjenica ako uzimate pilule za kontracepciju. No, ako primjećujete poveći iscjedak na donjem rublju to može ukazivati na razne zdravstvene tegobe. Primjerice, seksualno prenosive infekcije poput klamidije, gonoreje i trihomonijaze mogu uzrokovati pojačani vaginalni iscjedak.

Evo kratkog vodiča na koji morate imati na umu:

Bakterijska vaginoza: tanak iscjedak sive, zelene ili bijele boje, a moguće je da miriše na ribu

Klamidija: zeleni, bijeli ili žuti iscjedak koji može mirisati

Gonoreja: bijeli ili žuti iscjedak

Trichomoniasis: sivi, zeleni, bijeli ili žuti iscjedak koji može imati riblji miris

Vaginalna infekcija: gusti, bijeli iscjedak, kao iz sira

Ako imate ijedan od ovakvih iscjedaka obavezno zakažite pregled kod ginekologa. Također, primjetite li ikakve tragove krvi, a nemate mjesečnicu, ne zanemarujte ih. Možda su benigni polipi na maternici, ali možda je problem i ozbiljniji!!!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime