Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kako se ponovno zaljubiti u svog partnera?

Veze i odnosi rastu i padaju, a prirodno je da romantična iskra s vremenom izblijedi. Možda se čak pitate da li se odljubljujete. Međutim, ovo iskustvo ne mora nužno značiti da ste osuđeni na prekid. Možete se ponovno zaljubiti - samo će vam trebati malo truda. Pa, kako se ponovno zaljubiti u svog partnera?

Tužna, ali univerzalna istina o romantici je da će gotovo svaka veza doći do točke kada faza medenog mjeseca završi i stvari budu pomalo… pa, dosadne. Bez obzira koliko se vi i vaš partner volite, ponekad vaš mozak i tijelo jednostavno ne mogu izdržati adrenalin i leptiriće godinama. Veze i odnosi rastu i padaju, a prirodno je da romantična iskra s vremenom izblijedi. Možda se čak pitate da li se odljubljujete. Međutim, ovo iskustvo ne mora nužno značiti da ste osuđeni na prekid. Možete se ponovno zaljubiti – samo će vam trebati malo truda. Pa, kako se ponovno zaljubiti u svog partnera?Kad ste tek počeli izlaziti, vjerojatno ste uložili mnogo truda i energije da biste usrećili svog partnera. Ali kako je vrijeme prolazilo i osjećali ste se ugodnije jedno s drugim, možda ste prestali raditi stvari koje su uopće pomogle vašem odnosu da procvjeta. Međutim, ne radi se samo o trudu – postoje mnogi vanjski čimbenici koji mogu dovesti do odljubljivanja. Bez obzira na razlog vašeg prekida, ponovno zaljubljivanje u drugu osobu je namjeran čin. I dok niti jedna polovica dua ne može učiniti stvari savršenima (to je zajednički trud!), vi definitivno možete učiniti svoj dio da osvježite svoju vezu kada stvari krenu kako ne treba.

1/ Ponovno uspostavite sigurnost i povjerenje

Odljubiti se od partnera može biti srceparajuće, zbunjujuće, pa čak i stresno iskustvo. Možda ste zaokupljeni nečim određenim što je pošlo po zlu ili se jednostavno pitate je li vaša veza suđena ili ne. Bilo da pokušavate prevladati određenu prepreku ili jednostavno osjećate da je iskra umrla, ponovno uspostavite temelje poštenja i stabilnosti. To možete učiniti istraživanjem i raspravom o tome što je pošlo po zlu u prošlosti i radeći na rješenju koje će spriječiti da se to ponovi. Ali to također znači da morate biti potpuno iskreni jedno s drugim o svojim mislima i brigama. 

2/ Učinite nešto da svom partneru učinite život boljim

Ponovno zaljubljivanje nije samo ponovno buđenje emocija – već i poduzimanje radnji kako biste se osjećali bliže svom partneru. Planirajte nešto neočekivano, kao što je obavljanje jednog od zadataka vašeg partnera ili pripremanje finog ručka. Na taj način podsjećate svoj mozak da vam je ta osoba važna – a vidjevši njihovu reakciju “Ajme, hvala, dušo!” vjerojatno će vam se opet zavrtjeti u glavi.

3/ Dajte prioritet strasti

Jedan od najtežih dijelova odljubljivanja je osjećaj da je strast nestala. Međutim, može se ponovno zapaliti uz malo truda. Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o tome kako biste oboje voljeli primiti i iskusiti strast – i što bi moglo trenutno nedostajati vašoj vezi.

4/ Provodite vrijeme daleko jedno od drugog.

Možda zvuči kontraintuitivno, ali kada stvari u vašoj vezi postanu previše rutinske, zdravo razdvajanje ponekad može pomoći da se ponovno zapali iskra. To ne znači nužno letjeti po cijeloj zemlji mjesec dana i izbjegavati sukobe—već si dajte vremena i prostora da budete svoji, ako je to ono što vam je potrebno!

Da biste zadržali svoj osjećaj individualnosti, možete se baviti hobijem za koji vaša osoba nije zainteresirana – poput tečaja kuhanja ili vruće joge – i dajte joj prostora da uživa u svojim omiljenim aktivnostima. Zatim, kada se ponovno nađete zajedno, možete provesti kvalitetno vrijeme nadoknađujući propušteno – i velike su šanse da ćete se oboje osjećati ispunjenije.

5/ Radite na zadovoljavanju međusobnih potreba

Ponekad kada se osjećate nepovezano sa svojim partnerom, to je zato što ne zadovoljavate nužno potrebe jedno drugoga – bilo fizičke, emocionalne ili neke druge. Iako zainteresiranost može padati i rasti tijekom veze, nezadovoljavanje vaših zajedničkih potreba može dovesti do ljutnje – što nije najbolji temelj za ponovno zaljubljivanje.

Da biste to ispravili, pokušajte odvojiti minutu da procijenite kroz što vaš partner prolazi i koje su njegove posebne potrebe – bilo da se radi o određenom trenutku ili općenito. Jesu li gladni? Iscrpljeni? Pod stresom na poslu? Trebaju li ih zagrliti? Odgovaranje na njihove potrebe može im pomoći da se osjećaju bliže vama – zauzvrat, učiniti da se vi osjećate bliže njima i pomoći vam da se ponovno zaljubite. Ako imate problema međusobno komunicirati o svojim potrebama, učinite to zabavnim rješavanjem kviza Pet jezika ljubavi ili drugog testa osobnosti koji će vam pomoći da započnete razgovor.

6/ Vježbajte aktivno slušanje i zajedničku prisutnost

Čak i ako živite sa svojim partnerom, velika je vjerojatnost da puno vremena koje provodite s njim može biti popraćeno smetnjama (mislite: posao, e-pošta, poslovi ili briga o djeci). Isključivanje iz svijeta koji vas okružuje i potpuna prisutnost sa svojim partnerom može ojačati da ste tim. Jedna polovica ove jednadžbe može biti “napuštanje posla izvan posla” i spuštanje telefona kako biste proveli kvalitetno vrijeme sa svojom osobom. Druga polovica je vještina koju ste s vremenom možda zaboravili: aktivno slušanje. Provedite neko vrijeme razgovarajući zajedno na drugačiji način, Jedan priča, drugi samo sluša. Kao slušatelj, provjerite možete li se koliko god je moguće spriječiti da jednostavno formulirate svoje odgovore. Umjesto toga, samo slušajte. 

7/ Odvojite vrijeme da budete blesavi zajedno 

Popravak veze može se činiti kao ozbiljan posao. Međutim, kada popravljate stvari s partnerom, također je jako važno da se možete opustiti i ludo provesti vrijeme zajedno. Istraživanja pokazuju da parovi koji se zajedno smiju često imaju sretnije veze i ostaju zajedno na duge staze – pa zašto se ne biste malo opustili i dopustili si da zapravo uživate u ponovnom zaljubljivanju?

8/ Ne zaboravite na sitnice 

Kada se bavite svakodnevnim obavezama, lako je zaboraviti na osobu pored sebe. Naravno, viđate ih svaki dan, ali viđate li ih stvarno? Cijenite li ih zbog njihovih jedinstvenih kvaliteta (pa čak i njihovih hirova)? Obraćanje više pažnje na to tko su i što rade može vam pomoći da se ponovno zaljubite. Primjećivanje vašeg partnera, davanje komplimenta njegovom izgledu ili nasumične geste uvažavanja, učinit će da se druga osoba osjeća privlačnijim i poželjnijim i vjerojatno će povećati želju za razvojem odnosa. Sjećate se kako je bilo zabavno koketirati jedno s drugim na početku veze? Sada je dobro vrijeme da obnovite uzbuđenje. Drugim riječima, vratite one koketne poruke i slatke komplimente koje ste dijelili kad ste prvi put izlazili.

9/ Planirajte večernje sastanke (i iznenađenja!)

Kada ste zadnji put vi i vaš partner otišli na pravi spoj? (I ne, vaš tjedni odlazak u trgovinu se ne računa). Kad život postane užurban, lako je pustiti da zabavni izlasci propadnu. Ali ponekad, sve što je potrebno da vam pomogne da se ponovno povežete je zakazivanje večernjeg spoja – bez djece, bez prijatelja, samo kvalitetno provedeno vrijeme zajedno. Napravite popis od pet do deset stvari koje biste zaista voljeli raditi više sa svojim partnerom, ali ili niste našli vremena ili ih niste podijelili s njima. Zatim usporedite svoje popise i odaberite najmanje tri aktivnosti koje ćete isprobati zajedno. Aktivnosti mogu biti odlazak u kino, večera, gledanje sportskog događaja, zajedničko spremanje obroka ili bilo što što bi vas oboje usrećilo.

10/ Navedite načine na koje vam je partner učinio život boljim

Bez obzira na to koliko dugo hodate ili koliko je vaša veza bila dobra, ponekad je prirodno svog partnera uzeti zdravo za gotovo. Da biste se ponovno zaljubili, zahvalnost može pomoći. Svakodnevno govorite riječi potvrde i zahvalnosti. Neka vam namjerno druženje udvoje bude prioritet, a tijekom tog vremena podijelite nešto o drugome što cijenite i jednu stvar za koju ste zahvalni.

Ako zahvalnost postane redovita praksa u vašoj vezi, to može pomoći u jačanju pozitivnih osjećaja i ponovnom rasplamsanju vaše romanse. Provedite 15 minuta zapisujući sve načine na koje vam je ta osoba promijenila život na bolje, uključite male stvari, poput ‘Sinoć je prao suđe’, kao i one veće, poput ‘Naučila me da sam bezuvjetno drag’.

Podsjećanje na svaku vrijednost koju je vaš partner dodao vašem životu učinit će vas da cijenite sve vrijeme koje ste proveli zajedno i osjećate se uzbuđeno zbog svih dobrih vremena koja tek dolaze.

Sada kada znate kako se ponovno zaljubiti u svog partnera, vrijeme je da se bacite u izazove i ponovno rasplamsate strast.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime