Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kratki vodič o povezanosti akni s menstrualnim ciklusom – u svakoj dobi

Ako mislite da su akne tipičan simptom puberteta i da, ako se pojave kasnije, ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem, varate se. Prema istraživanjima, čak do 40% slučajeva akni su one u odrasloj dobi

Gledajući fotografije manekenki na naslovnicama časopisa, mogli bismo zaključiti da žene u dvadesetim godinama imaju savršenu kožu, no činjenica jest da mnoge žene u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim i kasnijim godinama života vode tihu borbu s kožnim problemima.Ako mislite da su akne tipičan simptom puberteta i da, ako se pojave kasnije, ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem, varate se. Prema istraživanjima, čak do 40% slučajeva akni su one u odrasloj dobi. Akne mogu biti uzrokovane normalnim hormonskim oscilacijama tijekom menstrualnog ciklusa. Intimina, brend posvećen intimnom zdravlju žena, donio je kratki vodič o povezanosti akni s menstrualnim ciklusom.

Zašto se pojavljuju akne?

Iako ne postoji točan uzrok hormonalnih akni, postoje neki faktori njihovog nastajanja: proizvodnja sebuma (masnoće), genetika, bakterije, prehrana, lijekovi, itd. Hormonska neravnoteža igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma, što znači da će u nekim danima u mjesecu vaša koža biti sklonija stvaranju masnoće, a to će uzrokovati akne na licu i drugim dijelovima tijela.

Što se događa s hormonima tijekom normalnog menstrualnog ciklusa? Koncentracija hormona se mijenja jer se tijelo priprema – prvo za ovulaciju, a zatim za trudnoću. Menstrualni ciklus sastoji se od folikularne faze, faze ovulacije i lutealne faze. Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije i traje do početka ovulacije. U prvih nekoliko dana koncentracija estrogena i progesterona vrlo je niska. Tada razina estrogena počinje rasti i do ovulacije doseže najvišu vrijednost. Nakon toga, jajna stanica napušta jajnike i kreće prema maternici. Obično je to dan u mjesecu u kojem se osjećate najljepše: vaša koža je čista i sjajna, a tijelo zaobljeno i ženstveno. Nakon ovulacije, razina estrogena naglo opada, dok razina progesterona počinje rasti što označava početak lutealne faze koja vas priprema za trudnoću. U slučaju da ne zatrudnite, razina progesterona opada i započinje menstruacija.

Estrogen i testosteron su suprotnosti, kao dan i noć

Postoji još jedan razlog zbog kojeg se tijekom ovulacije osjećate najljepše – estrogen smanjuje proizvodnju sebuma, te zbog toga vaša koža izgleda zdravo.
Problem započinje naglim padom estrogena nakon ovulacije – tada se pojavljuju predmenstrualne akne i povećava se koncentracija androgena.
Androgeni su muški hormoni koje svaka žena ima u svom tijelu, a čija koncentracija se mijenja tijekom ciklusa. Zašto je ovo važno? Budući da lojne žlijezde (žlijezde koje proizvode sebum) imaju mnogo receptora za androgene, kada hormoni androgena (testosterona) pošalju signale, lojne žlijezde proizvode višak sebuma.
Estrogen i testosteron su suprotnosti, kao dan i noć. Estrogen može smanjiti proizvodnju sebuma, dok testosteron može potaknuti žlijezde da više luče. Koncentracija testosterona i estrogena je visoka tijekom ovulacije, ali nakon ovulacije, razina estrogena naglo opada i njegova koncentracija se mijenja.
Brojna istraživanja pokazala su kako omjer testosterona i estrogena tijekom lutealne faze može biti uzrok izbijanja predmenstrualnih akni.

Postoje drugi hormoni koji također imaju utjecaja na proizvodnju lojnih žlijezda i sebuma, a jedan od njih je kortizol (hormon stresa). Ako ste duže vremena pod stresom, kortizol može igrati važnu ulogu u izgledu i stanju vaše kože.

Kako staviti akne pod kontrolu?

Iako su hormoni krivci za vaše muke s aknama, nemojte misliti da ste nemoćni! Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći u borbi protiv kožnih upala. Možda se akni nećete riješiti zauvijek, no prateći ove savjete možete ih držati pod kontrolom:

  • Zdrave navike

Poslovicu “U zdravom tijelu, zdrav duh” možete iskoristiti kao motivaciju, samo što je u ovom slučaju riječ o zdravoj koži. Kako biste krenuli u bitku protiv akni, potrebno je da imate zdravu i raznoliku prehranu. Izbjegavajte masnu te previše slanu i slatku hranu. Kod jačih upala savjetujemo i da izostavite mliječne proizvode, prerađeni šećer i jednostavne ugljikohidrate jer su to sastojci koji utječu na nagli porast šećera u krvi što za posljedicu ima povećanje upala u tijelu i na koži. Vrijeme je da pokažete svoje kulinarske vještine i kreirate zdrave i ukusne obroke. Također, bilo bi važno da u svoju svakodnevicu uključite tjelovježbu jer se vježbanjem ubrzava i pospješuje krvotok, što donosi koži svježi kisik te uklanja toksine iz tijela. 

  • Kvalitetan san 

Ne kaže se uzalud beauty sleep, odnosno san za ljepotu. Kvalitetno spavanje smanjuje razinu kortizola u tijelu. Odnosno, ako ne spavate dovoljno, koža će vam biti blijeda i suha, a ne sjajna i svježa kakva bi trebala biti. Također, kako kortizol utječe na lučenje sebuma, možete očekivati pogoršanje stanja kože. Ostavite televizijsku seriju ili poglavlje knjige za sutra i spremite se za krevet. Ujutro ćete u ogledalu primijetiti zahvalnost vaše kože.

  • Njega kože

Ako su vam predmenstrualne akne česte, vrijeme je da poboljšate svoju rutinu njege kože. Probajte ubaciti salicinu ili glikolnu kiselinu u noćnu njegu kako bi koža bila hidratizirana i dok spavate. I ne zaboravite tijekom dana piti puno vode kako biste se hidratizirali i iznutra. 

  • Konzultacije s liječnikom

Ako vam niti jedna od spomenutih metoda ne pomogne, vrijeme je da razmislite o posjeti liječniku. Brojne su situacije gdje akne ukazuju na ozbiljniju bolest. Isto tako, postoji mogućnost da se radi o kožnoj bolesti, za što će vam trebati pomoć dermatologa.

Trajne akne mogu biti znak policističnih jajnika jer je i kod ove pojave povećana koncentracija androgena. U svakom slučaju, nikako vas ne bi smjelo biti sram zatražiti pomoć. Naručite se za pregled kod liječnika opće prakse koji će analizirati vašu situaciju i po potrebi vas uputiti specijalisti.

  • Hormonska terapija

U slučaju da vaše akne nisu povezane s ozbiljnijom bolesti, liječnik bi vam mogao preporučiti kontracepcijske pilule. One smanjuju koncentraciju androgena i stabiliziraju koncentraciju estrogena i progesterona što rezultira čišćom i zdravijom kožom. Ako vas zanima liječenje akni kontracepcijskim pilulama, savjetujemo vam da razgovarate sa svojim ginekologom i razmotrite njihove prednosti i nedostatke.

Postoji mnogo načina njegovanja kože kako biste je učinili što ljepšom i zdravijom te kako bi se problemi s aknama sveli na minimum, no najvažnije je da se ‘naoružate’ strpljenjem. Krenite polako, s promjenom prehrambenih navika, navika spavanja i njege kože i nemojte odustajati! Jednom kada vidite rezultate na svojoj koži, i vratite osmijeh na lice, shvatit ćete da su se ustrajnost i strpljivost itekako isplatili.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime