Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Oni dani u mjesecu: 10 stvari koje trebate znati o PMS-u

Većina žena pati od neke vrste PMS-a, a iako je jasno da je određeni stupanj hormonskog poremećaja normalan, nekima život čini prilično neugodnim. Dakle, što možete učiniti za smanjenje neugodnosti i kako upravljati simptomima?

Koliko ste put čuli – za sve je kriv PMS, i to vjerojatno većinom s lošom konotacijom? Ne doživljavamo ga svi isto, no većina žena pati od neke vrste PMS-a. Iako se podrazumijeva da hormovi u velikoj mjeri određuju kako se osjećamo te da je hormonski balans itekako važan, kad nastupi PMS, odnosno određeni stupanj hormonskog poremećaja normalan, nekima život tih dana postaje prilično neugodan. Upravo zbog toga donosimo 10 činjenica koje biste morali znati, a nadamo se da će vam pomoći da što bolje prebrodite to razdoblje i lakše upravljate simptomima čim ih primijetite!1/ Koliko je čest PMS?

Otprilike 90% žena doživjet će neki oblik PMS-a (predmensturalnog sindroma) a najčešći simptomi su bol, anksioznost, nadutost, osjetljivost dojki, akne, depresija i žudnja. Velika većina žena doživljava kombinaciju ovih simptoma. Ostali tjelesni simptomi mogu uključivati ​​debljanje zbog zadržavanja vode (čak između 1 i 5 kg!), zatvor, bolove u mišićima i umor, dok emocionalni simptomi mogu uključivati ​​razdražljivost i tjeskobu. Većina žena osjeća spomenute neugodnosti tjedan ili dva prije menstruacije, a one se poboljšavaju nakon što menstruacija započne.

Ako simptomi postanu toliko ozbiljni da ometaju vašu dnevnu rutinu, mogli biste patiti od PMDD-a, zvanog predmenstrualni disforični poremećaj. On se može javiti kod 3-8% žena koje imaju menstruaciju, a posljedica su varijacija u određenim genima zbog kojih na njih negativno utječe porast estrogena i progesterona koji se događa nakon ovulacije. Simptomi PMDD-a uključuju tešku depresiju i anksioznost koja počinje nakon ovulacije, pa čak i razmišljanja o samoubojstvu. Ako ste to doživjeli, znajte da niste sami i što prije razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse.

2/ Zašto neke žene imaju gore simptome od drugih?

Hormonska neravnoteža, osobito između estrogena i progesterona, kao i poremećaj regulacije hormona štitnjače mogu imati veliku ulogu kod PMS-a. Problemi sa zatvorom i crijevima također mogu povećati neugodnosti PMS-a jer to utječe na način na koji se estrogen metabolizira u crijevima i jetri, što dovodi do neravnoteže hormona. Također, i nedostatak hranjivih sastojaka očituje se u grčevima, a studije sugeriraju da niske razine cinka, bakra, magnezija, vitamina B6, B12, B9 i D mogu povećati žudnju, bol, anksioznost i nadutost. Dodajte tome i da stres povećava upalu u tijelu, što može povećati ili pogoršati bol, nadutost, anksioznost i depresiju. Osjećate li da ste pod većim stresom za vrijeme PMS-a, u relaksaciji će vam pomoći vježbe istezanja i disanja, joga i pilates.

3/ Koja se razina PMS-a smatra normalnom?

Potpuno je normalno da razina energije opada kako se bližite kraju ciklusa, što znači da osjećate promjene raspoloženja i možda se nećete osjećati dobro kao tijekom ovulacije. Ovo je prirodan način na koji nas tijelo ‘tjera’ da usporimo dok se ono sprema izbaciti sluznicu maternice. Ne moramo nužno očekivati da se osjećamo loše uoči perioda, iako je PMS postao kulturološki fenomen. A zapravo je vrlo moguće i da uopće nemate simptome PMS-a, ali se na kraju ciklusa možete osjećati kao da vam nedostaje energije –  i to je potpuno normalno.

4/ Jeste li skloniji PMS-u kad ste mlađi?

Ne nužno. Može proći i do tri godine da se menstrualni ciklus regulira nakon menarhe, prvog ciklusa. Tijelo još uvijek ‘traži’ odgovarajuću razinu hormona, pa je uobičajeno da u to vrijeme imate bolnije i teže menstruacije, a PMS će vjerojatnije bit izraženiji kako starite. Studije sugeriraju kako simptomi PMS-a mogu postati jači (i ružniji) tijekom menopauze, kada žene osjećaju navale hormona s kojima se prije nisu suočavale. Kako ulazite u menopauzu, jajnici sve više ‘rade’ na stvaranju jajašaca, zbog čega u perimenopauzalnim godinama raste razina estrogena, a zatim opada. Ti vrhunci i padovi mogu kod nekih žena izazvati akutnije simptome PMS-a u ovoj fazi života.

5/ Zašto žudite za hranom prije i za vrijeme menstruacije?

Ako se prije mjesečnice ulovite da žudite za čokoladom, niste jedini. Možda zato što čokolada, posebno tamna, sadrži visoku razinu magnezija, minerala koji je u deficitu kod više od 50% žena. Magnezij može poboljšati raspoloženje i smanjiti bol u menstruaciji, što može biti razlog zašto se osjećamo bolje nakon što konzumiramo, recimo – čokoladni napitak.

Nedostatak određenih hranjivih sastojaka u organizmu javlja se iz nekoliko razloga: zbog loših prehrambenih navika, slabe probave, zbog želučane kiseline ili drugih zdravstvenih stanja koja utječu na apsorpciju hranjivih tvari, primjerice Crohnove bolesti ili ulcerativnog kolitisa.” Također, jedenje čokolade može poboljšati raspoloženje zbog aminokiseline triptofan, koja je važna u proizvodnji hormona serotonina – hormona sreće.

6/ Koji su drugi savjeti o prehrani kada je u pitanju pomoć kod PMS-a?

Vratite se na osnove: Preskačete li obroke? Kolika je raznolika vaša prehrana? Koliko porcija povrća pojedete svaki dan?… Odaberite prehranu bogatu povrćem, voćem, kvalitetnije bjelančevine i dobre masti kako biste bili sigurni da dobivate ono što vam treba za podršku hormona i menstrualnog zdravlja.

Što se tiče specifičnih namirnica, uz lisnato zeleno povrće poput rukole, kelja, blitve, zelenjave, kupusa i špinata treba uključiti i povrće poput brokule, cvjetače, šparoga, prokulica, kelerabe i rotkvica – jer podržavaju jetru da razgrađuje estrogen. Ovo povrće također će povećati unos vlakana kao potporu probavi i dobrom zdravlju crijeva te poboljšati ravnotežu između estrogena i progesterona.

7/ Što je ‘seed cycling’ – pomaže li ili su sve to gluposti?

U svijetu je sve popularniji tzv. seed cycling (eng. seeds – sjeme; cycling – kružni proces), a radi se o obogaćivanju prehrane sjemenkama koje dopridonose uspostavljanju hormonske ravnoteže (a time i ublažavanju simptoma PMS-a) tijekom različitih faza menstruacijskog ciklusa. Točnije, u folikularnoj fazi ciklusa preporuča se jesti 1-2 jušne žlice sjemenki lana i bundeve jer podižu razinu estrogena, dok u lutealnoj fazi bolje ‘pašu’ sjemenke suncokreta i sezama jer pomažu regulirati lučenje progesterona. No, postoje i oni liječnici koji zagovaraju potrebu konzumiranja spomenutih sjemenki zbog njihovih dobrobiti tijekom cijelog perioda, po vlastitoj želji i bez krutog držanja pravila.

8/ Utječe li alkohol na simptome PMS-a?

Nažalost da. Alkohol može imati značajan utjecaj na naše hormone zbog opterećenja jetre. Naime, jetra je ta koja razrađuje alkohol, ali istodobno i odgovorna za razgradnju hormona poput estrogena, kada tijelo završi s njihovom upotrebom. S obzirom da je alkohol vrlo toksičan za tijelo, jetri je prioritet da ga metabolizira prije ostalih funkcija, uključujući metabolizam hormona. To može pridonijeti neravnoteži hormona i problemima s crijevima, što dovodi do pogoršavanja simptoma PMS-a.

9/ Mogu li vježbe pomoći kod PMS-a?

Definitivno da, ali treba biti oprezan s intenzitetom vježbi. Naime, tijelo ima drugačije ‘potrebe’ i mogućnosti tijekom perioda pa, primjerice, prema kraju ciklusa ne bi smjeli inzistirati na osobnim rekordima – što god da vježbate. Slušajte tijelo – dajte mu ono što mu je potrebno, ne probijajte svoje granice. Naime, vježbanje može pogoršati neke simptome PMS-a jer povećava stres, a stres povećava upalu. Recimo, joga može biti vrlo korisna jer vas ‘tjera’ da s više pažnje pomičete tijelo i koristiti vlastitu energiju. Pranayama ili duboko disanje smiruje naš živčani sustav, a time i ublažava sve tegobe.

10/ Još nešto?

Ako patite od PMS-a i želite to promjeniti, ne očekujte ​​rezultate preko noći. Prema nekim studijama, potrebna su čak tri ciklusa da bi se vidjela razlika u simptomima. Tražite li holističku alternativu lijekovima protiv bolova, isprobajte akupunkturu – nedavna istraživanja sugeriraju da pomaže uravnotežiti hormonalne fluktuacije i ukloniti blokade iz tijela!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime