Utorak, 19 listopada, 2021

Trebate li zakazati termin za – seks?

Iako planiranje ljubavnog života ne zvuči nimalo romantično, može vam pomoći održati bliskost u dugotrajnoj vezi. Ako je suditi prema istraživanjima, čini se kako je sve više parova koji (možda upravo sada) prave raspored za seks

Na početku svake nove veze ima ga u ‘izobilju’ – seks je vrlo važan i spontan i kod mnogih novopečenih parova gotovo svakodnevan. No, s vremenom, porastom obaveza, a kasnije i dolaskom djece – uz užurbani stil života, jedino pomnim planiranjem možete si osigurati malo romantike i strasti u vezi.

A čini se kako je ‘zakazivanje termina za seks’ tada – jedina ‘sigurna’ opcija!
Iako planiranje ljubavnog života ne zvuči nimalo romantično, može vam pomoći održati bliskost u dugotrajnoj vezi. Ako je suditi prema istraživanjima, čini se kako je sve više parova koji (možda upravo sada) prave raspored za seks.

Još jedan seksualni tabu o kojem se ne priča
Jedna je studija otkrila više od polovice parova (52%) za to koristi – kalendar. To je samo još jedan seksualni tabu koji je vrlo čest, ali nitko do sada nije otvoreno progovorio o njemu. A sve se čini kako bi mogao biti – spasitelj mnogih veza.
Zašto većina parova planira svoj seksualni život? Postoji velik broj razloga, ali primarni su djeca u kući, a oba partnera su zauzeta. Psihoterapeutkinja odnosa Carolyn Cowan slaže se da parovima s djecom ‘zakazivanja seksa’ može “pomoći da se to dogodi”, a stručnjakinja za odnose Carol Ann Rice dodaje kako se ti ‘termini’ najčešće događaju vikendom kada parovi ipak imaju malo više slobodnog vremena.
Skeptici će reći kako ljubav blijedi iz odnosa koje morate ‘zakazati’, a Carolyn se slaže da s pogrešnim motivima sam čin zakazivanja seksa može stvarati osjećaj dužnosti: “Ako je zakazivanje pokušaj “ostvarivanja seksa”, onda ćete jedno ili oboje neizbježno osjetiti to kao teret.” Ali jednako tako, za one koji su godinama zajedno, ovo je idealan način da iskra ostane živa i da ostanu povezani jedno s drugima: “Za one koji su u dugoj vezi seks može postati niži prioritet, pa zakazivanje odnosa može doista biti (jedini) trenutak da se posvetite intimnosti i zajedničkim trenucima koji mogu otvoriti prostor za seks.”

Ne zapisujte – ne stvarajte sebi dodatni pritisak!
Također, to pokazuje određenu razinu predanosti. Možda je naivno misliti da seks može zadržati učestalost kao na početku veze, ali ako razmišljate ispravno – ovo bi moglo uspjeti. “Možda zvuči neugodno planirati seks unaprijed, ali zapravo je sjajan način da pokažete zajedničku predanost zdravom seksualnom životu”, kaže Julia Margo, suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke za seksualne igračke Hot Octopuss. “Osigurava da između svakodnevnog života odvajate vrijeme za seksualnu intimnost.” Osim toga, pomisao da imate zakazan seks u neko vrijeme može intenzivirati uzbuđenje i tome se možete jako radovati.
Kad je riječ o samom činu zakazivanja seksa, vjerojatno je najbolje ne zapisivati ga olovkom ili podcrtavati datum na kalendaru – ne mora biti tako formalno, jer gledajući dvostruko zaokružen datum možda sami sebi stvorite (dodatno) pritisak. Umjesto toga, usmeno se dogovorite o danu i vremenu – za koje predviđate da ćete imati najmanje poslovnih obveza ili da ćete biti najmanje okupirani s djecom.
I pobrinite se da su vaši ciljevi realni – ako općenito imate spolne odnose jednom tjedno, nemojte pokušavati zakazati više od toga, jer to riskira neuspjehom. Jednom kada se ugodno prilagodite svom rasporedu seksa, možete postupno ubrzavati tempo. Carolyn se slaže da biste na početku trebali samo polako: “Prema mom iskustvu seksualnog terapeuta, najbolji put bio je dogovoriti vrijeme za povezivanje: maženje, dodirivanje, razgovor, ležanje, koncentriranje jednog na drugo... „ Kada sam čin i orgazam nisu krajnji cilj – nema dodatnog pritiska da to morate postići, a vjerojatnost da hoćete zapravo je vrlo velika. Kužite formulu, zar ne?

‘Tajne’ šifre za podgrijavanje atmosfere
Kada odredite dan potrudite se da pripremite ‘teren’ – neka to bude kada puna vode, neko fino jelo ili film za gledanje i… zavođenje jedno drugog. Budite kreativni i osjećajte se posebno. Čak možete i na preko mobitela slati jedno drugom ‘tajne šifre’ kako bi podgrijali uzbuđenje.
U konačnici, važno je zapamtiti kako svaki par doživljava vođenje ljubavi na drugačiji način. Nema recepta kada je riječ o tome kakve spolne odnose trebate imati, kada ili koliko često. Stoga, bez obzira je li to jednom tjedno ili jednom mjesečno, ako ste oboje zadovoljni, to je u redu. Ako uživate u seksu, tada je bolje zakazati ga – nego ga uopće ne imati. Napokon, to ne znači da ga ne želite dovoljno – to jednostavno znači da vam je dovoljno stalo da za to imate vremena. Dakle, uzmite svoj kalendar i odredite datum, ali ubacite i malo romantike u sve. 😉

Pročitajte još...

Povezano

Vrijeme je da konačno izvedete najposebniju osobu na spoj – sebe!

Bilo da sami sebi napravite večeru, pročitate dobru knjigu, slušate omiljenu ili opuštajuću glazbu, pripremite si kupku... prijedloga je mnogo, no iskoristite vrijeme za sebe kvalitetno i prema vlastitom ukusu! To je spoj - i neka bude bajkovit spoj iz snova!

Senzualni vs erotski seks: Kratki vodič kroz različite stilove seksa

Senzualni i erotski seks su primjerice različiti, no, ako malo bolje pogledate, zapravo imaju i dosta sličnosti. Iskreno, iznenadit ćete se kad saznate malo više o svakom od njih

8 velikih istina o sretnim parovima i stvari koje definitivno ubijaju vezu!

Koliko znate osoba da su se rastali nakon što su sklopili brak? Doduše, koliko znate osoba da su u odnosu (partnerskom, bračnom), a da nisu sretni zajedno? 

Jasna Jasna Žmak: Žene učim da o seksualnosti govore na otvoren i pozitivan način

Jasna Jasna autorica je knjige 'One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti' a na vodi radionice na kojima je fokus na ženskoj seksualnosti, ali je i nekoliko kraćih, jednodnevnih radionica na temu "autanja" i biseksualnosti. U budućnosti se nada, jednom kada pandemija to dopusti, da će češće održavati radionice na različite teme – o grudima, menstruaciji, poliamoriji, sramežljivosti, masturbaciji, mršavosti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime