Četvrtak, 25 travnja, 2024

Stručnjaci potvrdili: Žene u prosjeku doživljavaju jednak broj orgazama kao i muškarci

Postoje brojni mitovi o ženskoj seksualnosti, poput mita da žene doživljavaju orgazam rjeđe od muškaraca. Donosimo 5 mitova u koji vjeruju još samo neznalice

Nakon godina borbe za prava i ravnopravnost, i dalje se na gotovo svim zamislivim kulturnim točkama žene gledaju kroz mušku prizmu. Svi vodeći i utjecajni mediji diljem svijeta vođeni su muškom perspektivom što može zvučati kontroverzno, no svi znamo kako je to istina.Primjerice, scenarij za seriju ‘Seks i grad’ iz knjiga koju je napisala žena adaptirao je muškarac, u filmovima i knjigama ’50 nijansi sive’ tematika se okreće oko muškaraca i njegovih fetiša. Osim u autorstvu knjiga i filmskoj produkciji, muškarci dominiraju u uredništvima novina i TV kuća. 

Fiktivna slika ženske seksualnosti koja ne odražava stvarnost

Svakodnevno smo izloženi medijskoj slici ženske seksualnosti koja je zapravo fiktivna jer se temelji na tradicionalnim kulturnim ulogama žena koje ne odražavaju stvarnost. Vrijeme je da zajedno stanemo na kraj zastarjelim i primitivnim ulogama. Kako bismo vas još malo potaknuli na razmišljanje, pripremili smo pet mitova o ženskoj seksualnosti kojima je mjesto jedino u kanti za smeće.

Dijalog o seksu: Kako otvoreno s partnerom komunicirati o osjetljivim temama?

1/ Žene cijene moć

Prema ovom mitu, žene i muškarci razlikuju se prema kvalitetama koje traže kod novog potencijalnog partnera. Dok žene navodno najviše vrednuju status muškarca, muškarci najviše cijene mladolikost. No, raznim istraživanjima dokazano je kako to nije istinita pretpostavka. U stvarnom životu žene na brzim spojevima obično ocjenjuju kvalitete kod druge osobe koje su realne, a ne idealne ili izmišljene. Dokazano je kako žene prosuđuju druge ljude na temelju njihovih dokazanih zasluga tako da ovaj mit može ostati u povijesti.

2/ Žene razmišljaju manje o seksu od muškaraca

Istraživanje provedeno 2011. godine pokazalo je kako muškarci razmišljaju više o seksu nego žene. No, osim toga, rezultati istraživanja su isto pokazali kako muškarci više razmišljaju i o hrani i spavanju od žena. Kako to interpretirati?
Zaključak je da muškarci jednostavno češće razmišljaju o neposrednim tjelesnim potrebama. Nije ispravno tvrditi da su muškarci opsjednutiji seksom od žena kako sugerira ovaj stereotip. Vjerojatnije je da se žene bave dugoročnijim planovima i altruističnijim ponašanjem te se prema tome i orijentiraju.

3/ Žene ne žele neobvezan seks

Mit da žene manje vole neobvezan seks od muškaraca je neistinit. U jednom eksperimentu tražili su žene da priđu muškarcima na ulici zbog seksa, i obrnuto, muškarce su tražili da priđu ženama. Rezultati su pokazali kako je skoro 70% muškaraca bilo zainteresirano za seks s nepoznatom osobom, a kod žena je taj broj bio manji od 1%.
No, to nije ispravan način provođenja eksperimenta jer su osobama prilazili javno i bez njihovog znanja da se provodi eksperiment. Kasnije kad je eksperiment proveden u skladu s pravilima i gdje se od žena očekivalo da neće prikazati interes, rezultati su pokazali kako je vjerojatnije da će pokazati interese za seks sa strancem. Ukratko, ovo je stereotip koji korijenje vuče duboko iz kulturoloških normi. Drugim riječima, ako se muškarac odluči za neobvezan seks on neće biti etiketiran kao ‘lak’ ili ‘jeftin’ kako bi se opisale žene i zato se misli da žene ne žele seks na jednu noć, što u stvarnosti nije istina. 

4/ Žene imaju više standarde za odabir partnera od muškaraca

Ova tvrdnja bi se mogla potvrditi kao istinita, ali pod određenim uvjetima. Kada im se pristupi naglo i neželjeno, žene povisuju svoje standarde. No, ovakav pristup djeluje u oba smjera. Ako muškarcu neželjeno pristupi žena njegovi standardi će također postati zahtjevniji. Možemo reći kako se ovaj mit zapravo može primijeniti na većinu ljudi. 

Stručnjaci znaju: Kako oživjeti seksualni život nakon pandemijske stanke

5/ Žene dožive orgazam rjeđe od muškaraca

Prema nizu istraživanja, u prosjeku muškarci ne doživljavaju orgazam više od žena. Ispitani parovi su prijavili približno jednak broj orgazama. U prosjeku poprilično je isti broj  muškaraca i žena koji masturbiraju iako je kod muškaraca vjerojatnije da su masturbirali u posljednjih mjesec dana. No, kada se orgazmi zbroje dođu gotovo na isti broj, što je moguće zbog toga što je ženama lakše od jednom doživjeti više orgazama za redom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime