Utorak, 28 svibnja, 2024

Varate li svoje partnere svakodnevno? Mikro varanje je češće nego što mislite

Mikro varanje je ponašanje koje, iako je subjektivno, može izgledati kao da izlazi izvan granica ekskluzivne veze i može stvoriti nesigurnost u vezi

Priznajmo – svi smo to nekada napravili na neki način. Bilo da se radi o koketnim šalama s kolegama tijekom jutarnje kave ili zacrvenjenim obrazima kada nam osoba prema kojoj gajimo simpatije pošalje vatrice kao odgovor na Insta priču. Budimo malo iskreniji i priznajmo sami sebi da je dobar osjećaj ponekad dobiti takvu pažnju, ali i da nema doslovno ništa loše u tome da nam se s vremena na vrijeme malo podigne ego, zar ne? Pa…osim ako niste u vezi. Ne želimo biti oni koji će vam to reći, ali ako ste u ekskluzivnoj vezi s partnerom, ove inače nevine razmjene simpatija, mogle bi spadati u kategoriju “mikro varanje”.Ako niste upoznati s mikro varanjem – prije svega, kako? Drugo, prije nego što to pripišete lošim ljudima, saslušajte nas. Koncept kvazi-nevjere koji ne ispunjava sve kriterije za potpuno prevaru prisutan je već neko vrijeme – i sigurno su brojni od vas svog partnera opružili za ovo u nekom trenutku veze. I iako se ne radi o velikim stvarima, sigurno ste bili povrijeđeni i ljuti ako ste bili žrtva, ili ste osjećali grižnju savjest ako ste bili počinitelj. Zašto? Jer mikro-varanje je, po definiciji, vrsta sive zone u vezama. 

Ponašanje koje ne odgovara svima

Mikro varanje je ponašanje koje, iako je subjektivno, može izgledati kao da izlazi izvan granica ekskluzivne veze i može stvoriti nesigurnost u vezi. Naravno, kava sa zgodnom kolegicom može biti zabavan način da se ispušete poslije stresnog dana sastanaka koji su mogli biti e-mailovi, ali bi li vaše interakcije ostale iste da je vaš partner u blizini? Problemi je ako ne bi. U pravilu, to bi se moglo smatrati mikro-varanjem. Za nas je granica prijeđena kada razgovarate ili se ponašate s drugim ljudima na način da bi vašem partneru bilo neugodno ako tome svjedoči.

Gdje je točno ta linija?

Budući da je ovaj granični prostor ne baš varajućeg, ali definitivno sumnjivog ponašanja po prirodi tako maglovit, gdje se točno ta linija nalazi – i što se smatra njezinim prelaskom – može biti nezgodno definirati. A kad je u pitanju bilo što tako teško kao što je (možda na neki način) varanje partnera, najbolje je dati primjere što to sve može biti. 

– Mikro varanje obuhvaća partnerove radnje poput slanja poruka nekome tko vam je drag, planiranje izlazaka s tom osobom.

– Opravdavanje gledanja seksualnog sadržaja. To ukazuje na ljudsku prirodu zainteresiranosti za ljepotu drugih, no prelazak na aktivnosti povezane s određenom osobom ili stvari već ne spada u sivu zonu. 

– Mikro varanje nešto što na početku izgleda bezopasno i ne razmišljate puno o tome, ali gradi temelje povjerenja ili veze s tom osobom da bi zatim dovelo do nečeg više.

-​ Stvari kao što su povjeravanje nekome tko nije vaš partner, flert preko poruke, komentiranje na seksualan način nečijih objava na društvenim mrežama itd. 

– Ako nešto tajite od svojeg partnera, ali to govorite toj drugoj osobi ili se oslanjate na tu drugu osobu kao primarni izvor emocionalne podrške, a ne na svog partnera.

– Lajkanje seksi fotografija drugih djevojaka ili komunikacija s drugom osobom na način na koji biste trebali komunicirati samo sa svojom drugom osobom.”

Ako ste se nekada našli u nekoj od ovih situacija, moguće da ste varali svog partnera ili bili prevareni. Ipak, svi u vezi imaju svoja pravila i ovo je stvar o kojoj biste svakako trebali razgovarati sa svojim partnerom i postaviti granice koje vama odgovaraju. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime