Četvrtak, 21 ožujka, 2024

4 osnovna poteza samoobrane koje bi apsolutno svi trebali znati

Osnovno znanje o samoobrani ne samo da vas čini sigurnijima i povećava šanse za preživljavanje nasilnog napada, već pridonosi osjećajima samopouzdanja i osobne moći

Mislite li da biste se mogli obraniti ako vas itko ikada napadne? To što možda možete izaći na kraj s najtežim vježbama u teretani ne znači nužno da se znate zaštititi, ali apsolutno biste trebali znati.Osnovno znanje o samoobrani ne samo da vas čini sigurnijima i povećava šanse za preživljavanje nasilnog napada, već pridonosi osjećajima samopouzdanja i osobne moći.

Prevencija može biti najbolja zaštita

Samoobrana zapravo započinje i prije nego što treba reagirati na najgori mogući scenarij – samosviješću i preventivnim strategijama. Prvi je korak obraćanje pažnje na svoju okolinu. To znači samo hodanje i parkiranje na dobro osvijetljenim mjestima. Neka vam ključevi ili suzavac budu lako dostupni dok se približavate automobilu ili ulaznim vratima. Čim uđete u automobil zaključajte vrata, žene posebno imaju naviku ući u automobil i prvo sjediti nekoliko minuta, primjerice, provjeravajući poruke. Što, ako vas grabežljivac promatra, mu daje savršenu priliku da uđe u vaš automobil i napadne vas.

Ako ste na zabavi, držite se prijatelja, a ako ste piće ostavili izvan pogleda čak i na nekoliko sekundi, nabavite novo. Kada idete na spoj, recite obitelji ili prijateljima kamo idete, pogotovo ako je to prvi spoj ili spoj na slijepo. Ako vas netko tjera na nešto što ne želite, znajte da imate pravo otići. I naravno, napunite svoj mobitel i držite punjač ili prijenosnu bateriju blizu sebe za svaki slučaj.

U redu je napraviti scenu

Drugi dio prevencije uključuje oglašavanje alarma. Ako vam se netko previše približi ili ste u situaciji kada se ne osjećate sigurno ili vam je neugodno, viknite ‘odmaknite se’ ili jednostavno vrištite.
Pokušajte privući pažnju drugih i dati predatoru do znanja da niste laka meta. A ako baš morate, krenite u bijeg i znajte da možete pobjeći čak i ako je netko veći ili jači od vas.

Upoznajte najranjivija područja – vaša i njihova

Da bi se to postiglo potrebno je određeno znanje o ranjivim područjima. Za početak, područja koja su najugroženija za napad su ona koja utječu na vid i disanje, pa tako su to oči, nos, usta i grlo. Također ste ranjiviji na zemlji u odnosu na osobu koja stoji, stoga bi vam ostanak na nogama trebao biti prioritet. U međuvremenu, područja tijela napadača koja su najranjivija uključuju ne samo oči, nos i grlo, već i prepone. Učinkovito napadanje na ta područja najvjerojatnije će usporiti, omamiti ili zaustaviti napadača dovoljno dugo da pobjegnete.

4 osnovna poteza samoobrane koja bi svi trebali znati

Srećom, ne morate imati crni pojas u karateu da biste naučili kako se obraniti. Samo često vježbajte ova četiri pokreta samoobrane kod kuće, tako da ćete se osjećati samouvjereno koristeći ih ako se suočite.

1/ Spremni stav
Stanite s nogama u širini ramena i rukama uz bok. Držeći nožne prste usmjerene prema naprijed, napravite prirodni korak naprijed s nedominantnom nogom. Lagano savijte oba koljena, podignite stražnju petu, podignite ruke ispred lica, rukama oko 12 centimetara od lica i dlanovima okrenutim prema naprijed, podignite bradu i lagano slegnite ramenima. Rasporedite tjelesnu težinu između obje noge. Koristite ovaj stav za obranu iz daljine, primjerice ako mislite da vas netko slijedi.

2/ Udar palminom petom
Ovo je krajnje rješenje za stvaranje prilika za bijeg. Pokrenite se u pripravnom položaju i držite ruke gore. Rotirajući lijevi kuk i rame, eksplozivno ispružite lijevi dlan ravno, vrhovima prstiju ravno prema gore i laktom prema dolje. Držite desnu ruku gore kako biste zaštitili lice. Odmah ustuknite lijevu ruku, vraćajući rame i kuk u četvrtast položaj. S nogama u istom položaju, pošaljite udarac dlanom desne ruke (pazite da rotirate desni kuk), a zatim pokušajte kombinaciju lijevo-desno. Ako ste ljevak, vježbajte kombinaciju desno-lijevo. Ruka bi trebala ostati otvorena (nemojte zatvarati šaku), a dlan bi trebao uspostaviti kontakt s napadačevim nosom.

3/ Prednji udarac u prepone
Ovo je još jedan odličan potez za stvaranje mogućnosti bijega. Posebno je koristan protiv nekoga tko je visok, pogotovo ako ne možete doći do njihova lica i udaraca palminom petom. Savijte desnu nogu i okrenite desno koljeno ravno prema gore. Čim je desno koljeno iznad vašeg struka, ispružite kukove (gotovo se savijte unatrag kako biste stvorili snagu u lijevoj nozi) i udarite desnu potkoljenicu izravno u prepone napadača, pazeći da nožni prsti budu usmjereni prema dolje.

4/ Hammerfist Punch
Oslonite se na Hammerfist Punch u gotovo svakoj situaciji kada se nađete u opasnosti. Ipak je najučinkovitije kada se napadača izravno pogodi u lice, posebno u nos, čeljust ili sljepoočnicu. Podignite dominantnu ruku, savijajući se u laktu (kao da se pripremate za bacanje lopte). Okrenite kukove prema napadaču i spustite dominantnu ruku prema dolje, udarajući napadača u lice (ciljajte nos) mesnatim donjim dijelom šake. Udarajte i udarajte sve dok napadač ne bude onesposobljen.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime