Četvrtak, 21 ožujka, 2024

10 malih načina da oživite dom: Bez kupovanja ijedne nove stvari

Što napraviti sa 'silnim vremenom' koje provodimo u svom stanu zbog pandemije? Nikad nije bilo povoljnije vrijeme za mini adaptacije u stanu i preslagivanje namještaja, dekora... općenito za - osvježenje doma. A za to ne trebate potrošiti niti jednu kunu!

Nikad nije bilo povoljnije vrijeme za mini adaptacije u stanu i preslagivanje namještaja, dekora… općenito za – osvježenje doma. A za to ne trebate potrošiti niti jednu kunu!



1/ Preuredite svoju dnevnu sobu

Ako vi i(li) obitelj provodite više vremena nego što je uobičajeno izležavajući se po dnevnoj sobi, gledajući televiziju i igrajući društvene igre, vrijeme je da preuredite namještaj. Za optimalno gledanje TV-a, pomaknite sofu i stolice, zarotirajte dvosjed… tako da svako mjesto bude idealno za udobno sjedenje. Dodajte nekoliko mekanih jastuke koji će pružiti udobnost koju trenutno svi tražimo.

2/ Dovedite prirodu kod kuće

Kako mnogi od nas zbog zime provode više vremena u zatvorenom, razmislite o uvođenju prirodnih elemenata u dom. Ako imate dvorište ili volite ići u šetnje, sakupite snop svježeg cvijeta ili zelenila, ili čak granu, kako biste unijeli malo prirode u dom.

3/ Dodajte sitnice u svoj dom

Dosadilo vam je gledati isto uređenje dok sjedite na svojoj sofi svaki dan? Promijenite vaze u prostorijama ili zamijenite lampu kraj kreveta s onom iz dnevne sobe. Uvijek možete i kupiti poneku sitnicu ili prebojati zidove.

4/ Razvrstajte svoje stvari

Ako imate potkrovlje ili garažu prepunu namještaja, slika i starih knjiga, možda ni ne znate kakvo blago sve posjedujete. Stilovi i trendovi se uvijek vraćaju, tako da provjerite imate li među ‘zastarjelim’ namještajem ili dodacima neke ponovno trendi komade. Možda je vrijeme da s njih obrišete prašinu i osvježite izgled prostorije.

5/ Promijenite uzglavlje kreveta

Ako želite odmah preurediti uzglavlje koje već imate, pokušajte staviti pokrivač ili tapiseriju preko njega. Ako trenutno nemate uzglavlje, isprobajte ovaj popularni trik: upotrijebite boje za zid i nacrtajte nešto iznad kreveta, a uvijek možete zalijepiti zidne tapete ili naljepnice za zid i dobiti novi izgled.

6/ Dajte svrhu svojim prozorima

Zašto ne biste prozore učinili udobnim mjestom za opuštanje? Ako trenutno nemate klupicu za sjedenje uz prozor, razmislite o izradi tapecirane klupe ispod prozora ili postavite ugodnu stolicu. Sigurno ćete uživati u čitanju knjiga ili slušanju omiljene glazbe, a usput ćete ‘upiti’ malo vitamina D od sunca i odmah će vam se popraviti raspoloženje.

7/ Poigrajte se sa svjetlima

Rasvjetljenje u vašem domu može utjecati na vaše raspoloženje, ali i na stvaranje atmosfere. Ako volite zagušenu svjetlost birajte žuta svjetla, dok su bijela i jaka, idealna u trenucima kad morate ostati budni. Poigrajte se s bojama žarulja, a uz stolne svjetiljke uvijek možete mijenjati atmosferu u prostorijama.

8/ Preuredite police

Za svaku sobu koju želite brzo osvježiti, isprobajte ovaj trik: uklonite sve s polica. Obrišite prašinu sa svake police, počevši od najviše i spuštajte se prema dnu. Zatim vratite sve natrag, ali predmete rasporedite drugačije. Ako mjesecima (ili čak godinama) niste mijenjali mjesto tim predmetima, ovaj mini potez može promijeniti izgled cijele sobe.

9/ Osvježite svoju sofu

Već mjesecima sjedite na istoj sofi i dosadio vam je njezin izgled? Jednostavno, preko nje prebacite dekicu ili dodajte nove jastučiće. Ako se osjećate dovoljno odvažno, uvijek možete preko nje presvući novu tkaninu.

10/ Organizirajte kuhinju

Budimo iskreni, kuhinja može biti u potpunosti čista jedino onima koji u njoj nikada ne kuhaju. Možda je vaša radna površina pretrpana svime i svačime, ali i za to postoji rješenje. Za početak bacite svu hranu, začine i pribor koji više ne koristite, a zatim sve ponovno presložite. Pokušajte sve začine držati na istom mjestu, kao i hranu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime