Četvrtak, 15 rujna, 2022

Nakon potresa: besplatno mikročipiranje i cijepljenje, kastracija, kućica ili preudomljavanje

Pozivaju se svi stanovnici Sisačko-moslavačke županije koji ranije nisu ispunili zakonske obaveze da iskoriste priliku i što prije besplatno cijepe protiv bjesnoće i mikročipiraju svoje pse, a pse i mačke besplatno kastriraju

Udruga Prijatelji životinja, koja je zadnja dva mjeseca upozoravala na teško stanje i uvjete držanja životinja u potresom pogođenim područjima, poziva sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije koji ranije nisu ispunili zakonske obaveze da iskoriste priliku i što prije besplatno cijepe protiv bjesnoće i mikročipiraju svoje pse, a pse i mačke besplatno kastriraju.
Također, traže od veterinarske inspekcije da, sukladno svojim obavezama, obiđu sve kuće i provjere jesu li svi psi cijepljeni protiv bjesnoće. 

Nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinjaNavode da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo mjeru prema kojoj će do kraja godine za skrbnike koji imaju prebivalište i boravište na stradalim područjima financirati cijepljenje pasa protiv bjesnoće, uz označavanje mikročipom, evidenciju upisa u Lysacan i izdavanje putovnice za kućnog ljubimca. Iz državnog proračuna pokrit će se i nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinja. Skrbnici pasa trebali bi iskoristiti priliku i čim prije kontaktirati veterinare kako bi izbjegli kaznu od 6000 kuna zbog neoznačavanja pasa mikročipom, a poznato je da takvih pasa ima iznimno mnogo.

Prijatelji životinja zalagali su se da se iz državnog proračuna financiraju i kastracije pasa i mačaka jer je na terenu uočeno da su životinje i prije potresa bile prepuštene nekontroliranom razmnožavanju i da je nakon potresa područjem lutalo mnogo ostavljenih štenaca i mačića: “Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo odgovor da se kastracije neće moći financirati, no da građani i sklonište iz stradale županije, koji zbrinu napuštene životinje, mogu dobiti ranije navedene besplatne usluge – dakle, da će pokriti troškove mikročipiranja, cijepljenja i liječenja za sve pse na području ugroženom potresom.”

Financijski teret koji ovisi o donacijama

Dodaju da su udruge za zaštitu životinja i volonteri, iako im to nije zakonska obaveza, bili prvi na terenu nakon potresa, dovezli na stotinu tona hrane i spasili golem broj životinja, od kojih je većina pasa bila nemikročipirana. Podnijeli su veliki financijski teret koji im neće biti nadoknađen i o svojemu trošku liječili, cijepili, mikročipirali i kastrirali životinje te im traže trajni dom.

Ističu da, putem projekta koji je uz pomoć svojih donatora pokrenulo sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca, skrbnici pasa i mačaka iz potresom pogođenih područja mogu besplatno kastrirati svoje životinje, u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Petrinji i Sisku. Termin kastracije potrebno je prethodno dogovoriti pozivom na broj 099 4800 640, na koji se mogu javiti i svi koji žele poboljšati uvjete držanja životinja, dobiti kućicu za psa ili ga preudomiti ako nemaju uvjete za skrb.

Donacija nema dovoljno jer su potrebe zaista velike. Stoga se mole svi koji mogu pomoći da uplate donaciju na račun broj HR7823400091511112646, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija za program kastracija.

Zakonske obveze i temeljite kontrole

Prijatelji životinja naglašavaju koliko je važno da veterinarska inspekcija čim prije obilaskom kućanstava uputi skrbnike koji nisu cijepili pse protiv bjesnoće da to naprave besplatno. Inspekcija je dužna upozoriti skrbnike pasa i mačaka na njihovu zakonsku obavezu zbrinjavanja mladunčadi kućnih ljubimaca te može narediti kastraciju kućnog ljubimca ako utvrdi da skrbnici to ne rade. 

Podsjećaju da je ne samo na potresom stradalim područjima nego u cijeloj Hrvatskoj nužno da lokalne zajednice ispoštuju zakonske obveze i redovito provode temeljite kontrole i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom jer je to jedini način utvrđivanja čiji je pas, kao i da financiraju kastracije pasa i mačaka kao nužnu i učinkovitu mjeru smanjenja broja napuštenih životinja.

„Uz već ionako velik broj napuštenih životinja, sada imamo i one iz područja pogođenih potresom. Apeliramo na sve koji imaju uvjete za skrb o životinji da ne kupuju životinju, nego da ju udome”, zaključuju Prijatelji životinja. Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Pročitajte još...

Svjetski dan kućnih ljubimaca: 10 savjeta kako da vaš pas postane još sretniji!

Ljubimci su dio naše obitelji i želimo im omogućiti najljepši život. Uz ove savjete će vaš ljubimac postati samopouzdaniji, a onda i sretniji. Donosimo naš prijedloge 10 najboljih stvari koje možete učiniti za svog psa povodom njegova dana

Dokazano je: kućni ljubimci čine nas sretnijima, čak i u pandemiji

Opsežno istraživanje nakon završetka prvog vala mjera - o suživotu s kućnim ljubimcima tijekom karantene, otkrilo je kako su obitelji koje imaju kućne ljubimce 'lakše' izdržale mjere, jer su im oni donosili radost, ublažavali tjeskobu i poticali ih na vježbanje!

I kućni ljubimci mogu dati svoj doprinos za zeleniji Planet

Definitivno će im trebati vaša pomoć, ali kućni ljubimci se doista mogu pridružiti svjetskom pokretu za održivi razvoj. Osim toga, otkrivamo i tko je najveći 'zagađivač' među ljubimcima, a tko 'najzeleniji' među njima

Istraživanje: Kada je maženje u pitanju, žene će prije izabrati ljubimce nego partnera!

Kratkotrajnost većine modernih veza i opadanje razine povjerenja jedni su od glavnih objašnjenja zašto sve više žena nabavlja kućne ljubimce i stavlja ih na prvo mjesto. No, tu su i neki drugi 'valjani' razlozi...

Povezano

10 pasmina pasa koje definitivno nisu za vlasnike početnike

Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u stvarima koje obavljaju, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se po prvi puta našao u ulozi vlasnika

Odgovaraju stručnjaci: 3 najčešća pitanja o bontonu kućnih ljubimaca

Stručnjaci za kućne ljubimce rješavaju nekoliko gorućih pitanja životinjskog ponašanja - uobičajena, nejasna i neugodna. Osigurajte sklad između kućnih ljubimaca, vas i ljudi u vašem životu uz ove stručne savjete

Zdravo i domaće: Od sirove hrane do torti – ljubimci obožavaju ove brendove

Vau torte prva su slatičarna u Hrvatskoj koja proizvodi torte za pse i mace, a mogu ih jesti čak i ljudi! Snackers su poslastice za pse i mace, koje dolaze od mesa iz kontroliranog uzgoja dok Von BARF proizvodi sirovu hranu i poslastice koje ljubimci obožavaju

Ljetovanje s ljubimcem: Donosimo 5 savjeta za što ugodnije putovanje 

Donosimo nekoliko provjerenih savjeta koji će osigurati mirno i udobno putovanje i vama i vašem psu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime