Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Svjetski dan kućnih ljubimaca: 10 savjeta kako da vaš pas postane još sretniji!

Ljubimci su dio naše obitelji i želimo im omogućiti najljepši život. Uz ove savjete će vaš ljubimac postati samopouzdaniji, a onda i sretniji. Donosimo naš prijedloge 10 najboljih stvari koje možete učiniti za svog psa povodom njegova dana

U Firenci je 1931. godine Međunarodni kongres zaštitnika službeno odobrio praznik koji je postao poznat kao Svjetski dan kućnih ljubimaca. Od tada se 30.11. svake godine obilježava dan posvećen našim omiljenim krznenim prijateljima!Istraživanja pokazuju kako naši ljubimci sve više vremena provode sami kod kuće, jer smo mi rastrzani između brojnih obaveza. Situacija s pandemijom ipak je donekle promijenila stvari jer većina ljudi radi od kuće.

No, naši ljubimci čak i kada smo u njihovoj blizini, traže pažnju koja je usmjerena samo na njih. Da se ipak ne bi našli u situaciji da vaš pas, iz iste dosade, počne kopati po stvarima u kući, igrati se s vašom odjećom ili loviti mrvice hrane s kuhinjskog poda – treba ih ‘zaposliti’! I umoriti! A time i usrećili i poboljšali kvalitetu njihova života.

Kako očistiti tepih nakon što ga vaš ljubimac ‘obilježi’?

Ovo je naš prijedlog 10 najboljih stvari koje možete učiniti za svog ljubimca povodom njihovog dana!

1/ Hranite pas iz igračaka za mentalnu stimulaciju

Obrok pretvorite u zagonetku koju pas može riješiti razmišljanjem. Također, uvedite i žvakalice jer i proces žvakanja stvara mentalni umor.

2/ Uvedite rutine na koje se vaš pas može pouzdati

Pridržavanje jednakih aktivnosti svakodnevno je važno vašem psu jer mu pruža određeni oblik kontrole i predvidljivosti. To može biti hranjenje iz zagonetki dva puta dnevno, šetnje tri puta u danu, igranje navečer s najboljim prijateljem i slično…

Kada je maženje u pitanju, žene će prije izabrati ljubimce nego partnera!

3/ U parkovima gdje je to dopušteno pustite psa s uzice

Iako park za pse nije prikladan za sve pse, a ograđeni dijelovi rijetko su dostupni, postoji i drugi način da svom ljubimcu omogućite slobodu. Kupite povodac od 20 do 50 metara i vaš će pas moći neometano istraživati prirodu, a ipak ćete imati kontrolu nad njim. 

4/ Stalno rotirajte pseće igračke i žvakaće

Psi su ljubitelji novosti i promjena igračka ih održava ih zainteresiranim.

5/ Uvijek nagradite ponašanje koje želite postići kod vašeg psa

To može biti pristojno čekanje na vratima, kontakt očima, prestanak lajanja i slično. Prečesto previdimo ili zanemarimo dobro ponašanje i obraćamo pažnju na psa samo kad je ‘loš.’ Što više koristimo stvari u kojima naš ljubimac uživa – poput hrane, igračaka ili maženja – on će polako usvojiti pravila ponašanja i postat će mu svakodnevica.

6/ Važno je prihvatiti svog psa takvog kakav jest

Možda smo željeli mirnog psa koji je poslušan i koncentriran samo na nas, a završili smo s energetskom bombom kojoj sati trčanja nisu dovoljni za umoriti se. Svaki pas je drugačiji, pa čak i unutar pasmina ili legla mogu postojati razlike u osobnosti i razini energije. Prihvaćanjem naših pasa kakvi jesu, umjesto stalnog pokušavanja da ih promijenimo u pse kakvi želimo da budu, vjerojatnije je da ćemo dugoročno završiti sretnijima. No, uz upornu socijalizaciju, dosljednost i dresuru i najaktivniji pas može postati poslušan pas.

Kako malim čistunicama pomoći da izgledaju još ljepše?

7/ Razmislite o šetnji s ormama umjesto klasičnih ogrlica

Psu će to stvoriti ugodu i manje stresa i napetosti na vratu, orma ga neće gušiti i stvarati mu bol. A vi imati veću kontrolu nad kretanjem psa i šetnje će vam postati ugodnije.

8/ Izradite psu mjesto u domu koji će za njega biti siguran kutak

To može biti boks koji ćete prekriti dekom za stvaranje osjećaja kućice ili krevetić u kojem će biti predmet s vašim mirisom. Pretvorite to u zen mjesto vašeg psa i koristite stvari koje ga opuštaju – poput igračaka, žvakalica i zagonetki. Možete upotrijebiti i razrijeđeni miris lavande ili kamilice, uz puštanje smirujuće glazbe. Lijepo je kada psi smiju na dvosjed ili krevet, ali čak i najveće maze vole imati svoje mjesto gdje će biti u miru.

9/ Kupanje, čišćenje ušiju i rezanje noktića ne treba biti stres

Uz puno poslastica i maženja polako navikavajte pse od najranije dobi na sve neugodne tretmane. Ako imate odraslog psa – uz šaku poslastica ga možete osloboditi straha. Primjerice, prvo ga nagrađujete kada uđe u kupaonu, pa kada je u kadi, postupno prelazite na paljenje vode i sam proces kupanja. Nakon svakog kupanja ponudite ukusnu poslasticu kojoj ne može odoljeti (pureći vratovi, odlični su i za zube!).

10/ Provodite vrijeme sa svojim psom.

Vi ste njemu cijeli svijet i ništa mu nije važnije od vaše pažnje i ljubavi. Vodite ga sa sobom na što više mjesta. Osim što ćete ga naučiti lijepom ponašanju, bit ćete zajedno. Psi su najbolji partner (i dobar ‘izgovor’) za aktivnosti na otvorenom, čak i tijekom pandemije. 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime