Petak, 14 lipnja, 2024

Donosimo savjete za što lakši oporavak vaše mačke poslije sterilizacije

 U roku od 48 sati od sterilizacije, mačka će povećati unos hrane za oko 30%, jer je manje sposobna regulirati glad. Istodobno, njezine dnevne energetske potrebe zapravo se smanjuju, pa je pretilost pravi rizik ako se prehrana mačke ne prilagodi odmah

Sve veći broj vlasnika mačaka odlučuje se na njihovu sterilizaciju. To je naročito poželjno za one mačke koje slobodno šeću ili su na hranilištima, kako ne bi došlo do potomaka koji će biti ostavljeni na cesti. Sterilizacija se preporuča kod ženki kako bi se izbjeglo leglo, a  kod mužjaka kako se ne bi tukli i stvorili leglo. Ukoliko vaš mužjak živi u stanu, kada  dosegne spolnu zrelost, vjerojatno će početi obilježavati teritorij, pa će uskoro vaš kauč, namještaj, prozori i vrata poprimiti nepoželjan miris. Osim neželjenih potomaka, sterilizacijom će se vaša mačka smiriti i manje će lutati (ukoliko je puštena vani), pa je manja vjerojatnost da će se ozlijediti na cesti. Rane i apscesi uzrokovani tučnjavom s drugim mačkama vrlo su čest problem, ali su mnogo manje vjerojatni kod steriliziranih mačaka.

Važno je napomenuti i da su sterilizirane mačke izložene manjem riziku od zaraznih bolesti kao što su virus mačje imunodeficijencije (FIV) i virus mačje leukemije (FeLV). FIV se širi borbom i ugrizom (putem zaražene sline i krvi), a poznato je da ova bolest češće pogađa muške mačke i mačke lutalice.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Purina Pro Plan Cat (@proplancat)

Sterilizacija ima pozitivne strane, ali i neke rizike

Osim toga, za ženske mačke sterilizacija uklanja rizik od infekcija ili tumora maternice. Ako se testisi zadrže u abdomenu kod muških mačaka, oni su pod velikim rizikom za razvoja tumora pa se u tom slučaju uvijek savjetuje kastracija. Ove zdravstvene prednosti svakako se ne smiju zanemariti, jer one znače da će sterilizirana mačka često živjeti dulje od nesterilizirane mačke.

Povremeno se javljaju neke komplikacije nakon sterilizacije, kao što je neznatno povećan rizik od urinarne inkontinencije kod ženki, začepljenje uretre u mužjaka mačaka, infekcija kirurške rane ili neznatne promjene dlake. Međutim, koristi su daleko veće od rizika.

Fiziološke promjene su normalne

Sterilizacija rezultira nekim fiziološkim promjenama s kojima vlasnici trebaju biti upućeni. Sterilizacija se najčešće obavlja između četvrtog i šestog mjeseca starosti, a ponekad se može napraviti i ranije (u dogovoru s veterinarom, te naravno i kasnije ako ste vašu macu udomili). Postupak traje kratko, dok period oporavka vaše mačke traje otprilike tjedan dana. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Purina Pro Plan Cat (@proplancat)

U roku od 48 sati od sterilizacije, mačka će povećati unos hrane za oko 30%, jer je manje sposobna regulirati glad. Istodobno, njezine dnevne energetske potrebe zapravo se smanjuju, pa je pretilost pravi rizik ako se prehrana mačke ne prilagodi odmah.

Naravno, debljanje može dovesti do mnogih drugih problema, uključujući probleme sa zglobovima, probleme s njegom, probleme s mokraćnim sustavom i povećan rizik od dijabetesa. Preporuka je u tim trenucima krenuti s posebno formuliranom hranom za sterilizirane mačke koja će im pomoći s promjenama koje se događaju u njihovom tijelu. 

Fotografije: Unsplash 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime