Srijeda, 5 lipnja, 2024

Samo za iskusne: Što mislite koje pasmine pasa nisu za vlasnike početnike?

Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u stvarima koje obavljaju, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se po prvi puta našao u ulozi vlasnika

Mnogi vlasnici pasa vjeruju da ne postoji loš pas, samo loš vlasnik ili neodgovarajući odgoj. I dok se slažemo da dobar vlasnik zajedno s pravilnom odgojem i socijalizacijom može učiniti znatnu razliku, moramo priznati da su neke pseće vrste najbolje u rukama iskusnih psećih vlasnika. Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u stvarima koje obavljaju, primjerice lov na velike životinje i čuvanje svojih vlasnika i njihovih imanja, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se po prvi puta našao u ulozi vlasnika psa. U jednom opsežnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 218 vrhunskih svjetskih veterinarskih profesionalaca otkriveno je koje vrste pasmina nisu pogodne da budu ljubimci nekom tko se prvi put našao u ulozi vlasnika psa.

Chow Chow

Poznat po tome što i nije pretjerano mazast, ovaj pas uopće nije plišani medvjedić kakvim se na prvu doima. Inteligentan je, ali i izrazito tvrdoglav te zahtjeva iscrpljujuće dugačko treniranje kako bi se došlo do željenih rezultata. Ova pasmina nije blagonaklona prema strancima i može biti agresivna prema psima koje ne poznaje.

Akita

Uzgojen je za lov velikih zvjerki poput medvjeda, divljih svinja i losova. Mogu težiti do 55 kilograma i potrebna im je 20-30 minutna šetnja svakog dana, i to uvijek na debeloj i kratkoj uzici zbog neumornog nagona za lovom. Ovo je prekrasan pas, ali se puno linja i njegov odgoj može biti pravi izazov, zbog čega je bolje da taj zadatak ipak bude prepušten iskusnim vlasnicima.

Kineski Shar-Pei

Ova vrsta psa zahtjeva upornog, iskusnog vlasnika koji će ga odgojiti kako treba. Izrazito je teritorijalan i uglavnom se poveže samo s jednom osobom, a može biti prilično nepovjerljiv prema onima koje ne poznaje, bilo da je riječ o ljudima ili ostalim psima. Veliki minus je i to što je kod ove pasmine zabilježena česta pojava bolesti kože i očiju.

Rotvajler

Iako može biti riječ o nježnom divu, rotvajler s pogrešnim vlasnikom zaista može biti ubojita kombinacija. Rotvajleru je potrebno da netko bude šef, a ako niste u stanju preuzeti taj posao, onda će on. Vrlo je moćan i zaštitnički nastrojen te je poznat kao izrazito vjeran kada je riječ o njegovom teritoriju ili vlasniku. Imajući na umu da može težiti i do 60 kilograma, od čega su većina mišići, budite sigurni da itekako stoji snaga iza tog dubokog laveža.

Vajmarski ptičar

Ovaj Sivi duh zaradio je nadimak zbog predivnog sivog krzna i navike da vlasnika prati u stopu, ali izrazito inteligentni vajmarski ptičar nije pas baš za svakoga. Ima ekstremne količine energije bez opcije za gašenje i nimalo nije sretan kad ga se ostavi samog. Tjeskoba zbog razdvojenosti može biti vrlo problematična stavka kod ove pasmine. Teško ga se trenira i prava je opasnost za mačke i ostale male životinje, ali ako većinu vremena provodite planinareći ili u nekim drugim aktivnostima na otvorenom, povedite ga sa sobom i bit će vam jako zahvalan.

Aljaški malamut

On je prijateljski raspoložen, veseo i prilično entuzijastičan, što može biti primamljivo za one koji traže prvog psa, ali budite upozoreni: aljaški malamut se linja kao da nema sutra, stalno vuče uzicu sa svojih 30 do 45 kg i talentiran je u bježanju. Ima urođeni nagon za dugotrajnim putovanjem na svoje četiri noge i potreban mu je vlasnik koji će se ‘po cijele dane’ igrati s njim na otvorenom. Ima debelo krzno pa teško podnosi vrućine.

Dalmatiner

Ova točkasta pasmina uzgojena je da radi kao trener, da trči uz konje i zaprege, da kočijaša upozori kako se približava drumski razbojnik te da otjera pse lutalice. Bašnzbog toga postao je tradicionalni pas vatrogasaca – čistio je ulice za nesmetan prolazak konjskih vatrogasnih vozila. Zbog kvaliteta koje ga čine savršenim za ovaj posao, može biti nepodoban u kući. Ima neograničen kapacitet za trčanje i igranje, a kad mu je dosadno može biti destruktivan. Jako se linja i ispušta tvrde dlake koje se uvlače u odjeću i tkanine, pa ih je prava muka ukloniti.

Njemački ovčar

Izrazito inteligentan i prirodan čuvar, njemački ovčar odličan je u cijeloj paleti poslova: radi kao pas vodič, policijski i vojni pas te pas tragač. Nema toga što, uz pravilan trening, ne može napraviti, ali daleko je od idealnog ljubimca za one koji nikad nisu bili vlasnici psa – potrebno mu je mnogo treniranja, vježbe i predanosti da bi ostao pametan kao što to po prirodi i jest. Osim što se nenormalno jako linja, prate ga i neki zdravstveni problemi poput problema s kukovima i neurološke bolesti.

Australski govedar

Riječ je o srednje velikom psu s ozbiljnim kapacitetom za trčanje. Originalno uzgojen od nekoliko psećih pasmina, ima reputaciju nevjerojatne tvrdoglavosti s energijom koja kao da se ne može potrošiti…. da ne spominjemo avanturistički duh i uvjerenje o vlastitoj nepobjedivosti.

Bernardinac

Bernardinac je nevjerojatno dopadljiv, ali ovaj nježan div zahtjeva puno posla. Osim što neumorno slini, poznat je i po tome što probavlja stvari poput – čarapa i ručnika. Zbog svoje veličine (teži od 60 do 80 kg, nekad čak i više) pomislili biste da ga možete ‘zbuksati’ u stražnje dvorište, ali to nije slučaj – brzo ga strefi srce i voli biti u blizini svojih vlasnika, pa je ovdje ipak riječ o kućnom psu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime