Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Istraživanje: Zašto mačke stalno prate kretanje svojih vlasnika?

Ponekad se kaže da mačke ne mare za svoje vlasnike koliko psi, ali znajući da imaju nevidljivu kartu kuće u svojoj glavi, s uvijek istaknutim vlasnikom na njoj, čvrsto odbacujemo tu teoriju!

Istraživanja su otkrila kako mačke imaju ‘mentalnu kartu svog teritorija u glavi’ koju mogu koristiti za apstrahiranje informacija. Međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da smo na legendi te karte najveća ikona mi: njihovi vlasnici.



Naime, mačke u svakom trenutku prate gdje se nalaze njihovi vlasnici, pokazala je studija Sveučilišta u Kyotu, i postaju duboko zbunjeni kada se pojavimo tamo gdje ne bismo trebali biti – prema njihovim mentalnim mapama.

Mentalna mapa u glavi

Apstrakcija je, inače, moždana funkcija višeg reda koja je osnova za pokušaje i pogreške i druge vrste učenja, ali i korištenje alata, rješavanje složenih problema, lov i još mnogo toga… Jedna stvar koju apstrakcija dopušta jest i mogućnost postavljanja predmeta i sila u i oko okoline, čak i ako se ne mogu odmah uočiti. Primjerice, hrana za mačke nalazi se u ormaru, miš među visokom travom ili vlasnik sjedi u sobi preko puta…

Dr. Saho Takagi proveo je studiju koja je 50 mačaka smjestila u pojedinačne sobe, a glas njihovog vlasnika povremeno ih je dozivao izvana. Zatim bi se iz zvučnika u kutu sobe puštao glas stranca ili vlasnika mačaka.

Promatrajući mačke koje nisu znale koji glas se javlja, rangirali su pojavu šoka na njihovom licu i držanju tijela u trenutku kada se javio glas. Prema predviđanjima autora, mačke su se najviše iznenadile kada su se, čuvši i apstrahirajući svog vlasnika izvan sobe, iznenadile glasom iz zvučnika.

Što nas mačke mogu naučiti o ljudskoj genetici i preciznoj medicini?

Mačkama je vrlo važno gdje se vlasnik nalazi

Mnogo je toga o čemu mačka razmišlja i osvještava na svom teritoriju, u prvom redu svijest o tome gdje su druge mačke. To je važno i za lov: kako bi mačka, primjerice, mogla uhvatiti voluharicu koja se kreće ispod trave ako ne pomoću tragova, poput povremenog šuštanja?

“Vlasnik mačke izuzetno je važan u njezinom životu kao izvor hrane i sigurnosti, stoga im je vrlo važno gdje se nalazimo”, objašnjava Takagi.

Zanimljivo je da mačke nisu pokazale iznenađenje kada se vlasnikov glas zamijenio mačjim mijaukanjem ili elektroničkim zvukovima, što je još jedan dokaz koliko su naši glasovi važni za svakodnevno mentalno stanje naših mačaka.

Ponekad se kaže da mačke ne mare za svoje vlasnike koliko psi, ali znajući da imaju nevidljivu kartu kuće u svojoj glavi, s uvijek istaknutim vlasnikom na njoj, čvrsto odbacujemo tu teoriju!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime