Četvrtak, 18 kolovoza, 2022

Istraživanje: Zašto mačke stalno prate kretanje svojih vlasnika?

Ponekad se kaže da mačke ne mare za svoje vlasnike koliko psi, ali znajući da imaju nevidljivu kartu kuće u svojoj glavi, s uvijek istaknutim vlasnikom na njoj, čvrsto odbacujemo tu teoriju!

Istraživanja su otkrila kako mačke imaju ‘mentalnu kartu svog teritorija u glavi’ koju mogu koristiti za apstrahiranje informacija. Međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da smo na legendi te karte najveća ikona mi: njihovi vlasnici.Naime, mačke u svakom trenutku prate gdje se nalaze njihovi vlasnici, pokazala je studija Sveučilišta u Kyotu, i postaju duboko zbunjeni kada se pojavimo tamo gdje ne bismo trebali biti – prema njihovim mentalnim mapama.

Mentalna mapa u glavi

Apstrakcija je, inače, moždana funkcija višeg reda koja je osnova za pokušaje i pogreške i druge vrste učenja, ali i korištenje alata, rješavanje složenih problema, lov i još mnogo toga… Jedna stvar koju apstrakcija dopušta jest i mogućnost postavljanja predmeta i sila u i oko okoline, čak i ako se ne mogu odmah uočiti. Primjerice, hrana za mačke nalazi se u ormaru, miš među visokom travom ili vlasnik sjedi u sobi preko puta…

Dr. Saho Takagi proveo je studiju koja je 50 mačaka smjestila u pojedinačne sobe, a glas njihovog vlasnika povremeno ih je dozivao izvana. Zatim bi se iz zvučnika u kutu sobe puštao glas stranca ili vlasnika mačaka.

Promatrajući mačke koje nisu znale koji glas se javlja, rangirali su pojavu šoka na njihovom licu i držanju tijela u trenutku kada se javio glas. Prema predviđanjima autora, mačke su se najviše iznenadile kada su se, čuvši i apstrahirajući svog vlasnika izvan sobe, iznenadile glasom iz zvučnika.

Što nas mačke mogu naučiti o ljudskoj genetici i preciznoj medicini?

Mačkama je vrlo važno gdje se vlasnik nalazi

Mnogo je toga o čemu mačka razmišlja i osvještava na svom teritoriju, u prvom redu svijest o tome gdje su druge mačke. To je važno i za lov: kako bi mačka, primjerice, mogla uhvatiti voluharicu koja se kreće ispod trave ako ne pomoću tragova, poput povremenog šuštanja?

“Vlasnik mačke izuzetno je važan u njezinom životu kao izvor hrane i sigurnosti, stoga im je vrlo važno gdje se nalazimo”, objašnjava Takagi.

Zanimljivo je da mačke nisu pokazale iznenađenje kada se vlasnikov glas zamijenio mačjim mijaukanjem ili elektroničkim zvukovima, što je još jedan dokaz koliko su naši glasovi važni za svakodnevno mentalno stanje naših mačaka.

Ponekad se kaže da mačke ne mare za svoje vlasnike koliko psi, ali znajući da imaju nevidljivu kartu kuće u svojoj glavi, s uvijek istaknutim vlasnikom na njoj, čvrsto odbacujemo tu teoriju!

Pročitajte još...

Otkrivamo: 22 filma koja jedva čekamo gledati u 2022. godini

Obožavatelji superheroja i stripova bit će oduševljeni onim što će se pojaviti na ekranima. Prilagodbe iz književnosti obećavaju romantiku i misteriju, a stalni trendovi, poput snimanja filmova o bendovima, pjevačima i video igricama, nastavit će se i u ovoj godini

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Mixerovih TOP 5: Ovi su domaći video spotovi zasluženo među najboljima u 2021.

U prošloj je godini nestašica koncerata radila u smjeru srezavanja produkcije spotova, osim u nekoliko iznimaka koje su potvrdile pravilo. Donosimo top listu domaćih video spotova koji zasluženo među najboljima u 2021. godini

Odijela od baršuna: Kako kombinirati i gdje kupiti modni hit ove zime

Nekada je baršun bio dostupan samo članovima kraljevske obitelji i super bogatima – stoga nije čudo što nošenje odjevnog predmeta od meke i plišane tkanine još uvijek izaziva osjećaj nošenja nečega luksuznoga

Povezano

Odgovaraju stručnjaci: 3 najčešća pitanja o bontonu kućnih ljubimaca

Stručnjaci za kućne ljubimce rješavaju nekoliko gorućih pitanja životinjskog ponašanja - uobičajena, nejasna i neugodna. Osigurajte sklad između kućnih ljubimaca, vas i ljudi u vašem životu uz ove stručne savjete

Zdravo i domaće: Od sirove hrane do torti – ljubimci obožavaju ove brendove

Vau torte prva su slatičarna u Hrvatskoj koja proizvodi torte za pse i mace, a mogu ih jesti čak i ljudi! Snackers su poslastice za pse i mace, koje dolaze od mesa iz kontroliranog uzgoja dok Von BARF proizvodi sirovu hranu i poslastice koje ljubimci obožavaju

Ljetovanje s ljubimcem: Donosimo 5 savjeta za što ugodnije putovanje 

Donosimo nekoliko provjerenih savjeta koji će osigurati mirno i udobno putovanje i vama i vašem psu

Odgovor na vječno pitanje svakog mačkoljupca: Zašto mačke obožavaju spavati pokraj vaših nogu?

Kada je u pitanju noćni odmor, možda ste primijetili da vaša mačka voli doći baš do vaših nogu. Jeste li se ikada zapitali zašto?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime