Utorak, 9 travnja, 2024

Zašto mačke obožavaju spavati pokraj nogu?

Kada je u pitanju noćni odmor, možda ste primijetili da vaša mačka voli doći baš do vaših nogu. Jeste li se ikada zapitali zašto?

Bilo da ste popodne zadrijemate kako biste se kratko odmorilii ili ste se već spremili za spavanje, najčešće ni vaši ljubimci nisu daleko od istog. Ali kako vaši ljubimci odlučuju gdje će spavati kad su u vašoj blizini?Tijekom dana mačke se najradije priljube uz vas jer im to omogućuje da uživaju u pažnji i  vašoj blizini, a na taj se način osjećaju i manje ranjivima. Međutim, kada je u pitanju noćni odmor, možda ste primijetili da vaša mačka voli doći baš do vaših nogu. Jeste li se ikada zapitali zašto? Odgovor na to pitanje možete pročitati u nastavku. 

1/ Pazi na sebe, ali i vas 

Kada mačka ide spavati odmah je opuštenija, a samim time i ranjivija. Iz tog razloga često odluči spavati u podnožju kreveta radi sigurnosti, ali i kako bi vas mogla lakše upozoriti na bilo kakvu moguću prijetnju te vas tako zaštititi. 

2/ Lakši bijeg 

Ne samo da vas mačke žele zaštititi spavajući uz vaše noge, već im donji dio kreveta pomaže da brže napuste vašu sobu. Podnožje kreveta omogućava brži bijeg, što je dio mačjih instinkata, dok u uzglavlju kreveta ili čak unutar deka, taj put bijega nije tako jednostavan. Često je podnožje kreveta polucentrirano u sobi, tako da ne samo da mački daje strateški pogled s visine, nego i udobno mjesto za ležanje te mogućnost da se brzo kreće u bilo kojem smjeru. 

3/ Zahvalnost 

Još jedan razlog zašto se vaša mačka drži uz vas dok spava? Zato što primjećuju i cijene ono što svakodnevno radite za njih. Iako su mačke možda neovisna stvorenja, one su privržene onome tko ih hrani jer su prilično društvene. Znaju tko im ostavlja hranu, vodu i poslastice, tko se igra s njima i tko im poklanja pažnju, pa će tražit tu osobu (ili osobe) da im mogu biti blizu i ponuditi im ljubav zauzvrat te ih umiriti. Cilj im je naravno da se nastavite brinuti za njih. 

4/ Logika preživljavanja 

Na kraju, vaši se ljubimci i dalje oslanjaju na način razmišljanja o “preživljavanju najjačih” kako bi bili sigurni da su i oni zbrinuti. Mačke vas također mogu iskoristiti samo za grijanje. To bi mogao biti razlog zašto će se neke mačke tijekom noći pomaknuti na vašu glavu ili tijelo, a zatim se vratiti na podnožje kreveta. Kako se temperatura vašeg vlastitog tijela mijenja, vaša se mačka može preseliti na toplija (ili hladnija) mjesta, ovisno o vlastitim potrebama. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime