Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Slavite bez buke: Pirotehnika uzrokuje patnju i veliki strah ljubimaca!

Sva pirotehnička sredstva, od petardi do vatrometa, proizvode neprirodne zvukove na koje brojne životinje nisu navikle. Zbog osjetljivoga sluha, primjerice, psi takvu buku doživaljavaju kao bol, a dio njih je pod velikim stresom te proživljava i strah

Savezna vlada i vlade njemačkih pokrajina na sastanku krajem prošlog tjedna, na kojem su pooštrene epidemiološke mjere, donijeli su i odluku o zabrani prodaje petardi i ostale uobičajene pirotehnike za Novu godinu.Baš kao i prošle godine i ove se godine očekuje kako će većina općina donijeti i odluke o potpunoj zabrani novogodišnjeg vatrometa, posebno na najprometnijim mjestima.

Na snazi je Zakon o potpunoj zabrani petardi svih kategorija

Premda je 2. siječnja 2021. i u Hrvatskoj službeno na snagu stupio Zakon o zabrani pirotehnike, kojim su u potpunosti zabranjene petarde, bez obzira na kategoriju, svjedoci smo kako se unatoč tome još uvijek mogu čuti pojedinačne eksplozije. 

Naime, druga pirotehnika, poput vatrometa, koji i dalje može biti bučan i opasan i dalje je dopuštena u razdoblju prije same nove godine. Oni koji se neće pridržavati pravila, riskiraju kaznu od pet do petnaest tisuća kuna. No, najveća kazna je ostati bez prsta ili šake. 

Neka ovo bude doček Nove u veselju i miru – za svakoga!

“Psi čuju tri puta bolje od ljudi, pa je buka od pirotehnike prebolna za njihove uši. Sva pirotehnička sredstva, od petardi do vatrometa, proizvode neprirodne zvukove na koje brojne životinje nisu navikle. Zbog osjetljivoga sluha, primjerice, psi takvu buku doživaljavaju kao bol, a dio njih je pod velikim stresom te proživljava i strah. Zbog toga neki psi pobjegnu tijekom šetnje ili iz svojih dvorišta”, gotovo svake godine upozorava Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište u Dumovcu.

Njegovim se i apelima brojnih stručnjaka i ljubitelja životinja pridružuje i redakcija Mixera na čelu s Bellom i Gingerom koji vas pozivaju da ove blagdane provedete u miru i sreći. Jer čak i ako nemate svog ljubimca – mislite na sve one male prestrašene duše koje bi također, umjesto u paničnom strahu, blagdane htjele provesti u veselju i igri!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime