Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Spavate s ljubimcem u krevetu? Evo zašto je to dobro i za vas i za njega

Ima li išta bolje nego maziti se s vašom miljenicom mačkom ili psom dok ležite u krevetu i zagrljeni zaspete? Za one koji imaju ljubimce čini se kako – nema! Prema novijim istraživanjima od toga imamo velikih koristi i mi i oni

Najnovija istraživanja pokazuju da i vi i vaš ljubimac imate velike benefite od zajedničke rutine spavanja. Općenito, vrlo je pozitivno za životinje spavati s njihovim vlasnicima. Razlog? Ti kućni ljubimci obično imaju višu razinu povjerenja i čvršću vezu s ljudima koji su prisutni u njihovim životima.To je ujedno i velik iskaz povjerenja s njihove strane. Osim toga, psi i mačke koji su čvršće povezani sa svojim ljudima imaju dodatne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje neurotransmitera kao što su oksitocin i dopamin, odnosno hormona dobrog raspoloženja. No, čini nam se da to vrijedi i obrnuto, zar ne?

Kod kojih tegoba ljubimci pomažu?

S druge strane, nekim vlasnicima kućnih ljubimaca savjetuje se da ne spavaju s njima zbog “mikrobuđenja”, odnosno isprekidanog sna i češćih buđenja. Jer životinje se mogu okretati, lajati i na druge načine ometati san. Sve te aktivnosti dovest će do fragmentacije sna – upozoravaju stručnjaci.

To može uzrokovati i dublje probleme jer ovi mini prekidi ometaju duboki san i uzrokovati oslobađanje hormona stresa – kortizola.

No, s druge strane kućni ljubimci zapravo nekim ljudima pomažu kod zdravstvenih tegoba.
“Ljudi koji boluju od depresije ili anksioznosti mogu imati koristi od toga da njihov ljubimac leži u krevetu jer je kućni ljubimac poput ‘velikog jastuka ili velike deke’ pa to udobno, umiljato, krzneno stvorenje može smanjiti njihovu anksioznost”, objašnjava stručnjakinja za spavanje dr. Raj Dasgupta, docentica kliničke medicine na Keck School of Medicine na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Domaći brendovi za ljubimce: Sve za influensere na – četiri noge!

Kome se ipak ne preporučuju spavanje s ljubimcem u krevetu?

Za one koji nisu sigurni kako bi spavanje s ljubimcima djelovalo na kvalitetu njihovog sna, stručnjaci preporučuju da pokušaju spavati nekoliko noći zaredom. Tako ćete procijeniti jeli to dobra ideja ili ne. I dok su psi u pravilu mirniji tijekom cijele noći, mačke bi mogle biti veći problem jer su ‘noćne životinje’ i češće se pomiču.

No, oni koji imaju ozbiljnije probleme s nesanicom, savjetuju stručnjaci, trebali bi izbjegavati spavanje s ljubimcem jer bi moglo ‘produljiti nesanicu’. Isto to vrijedi i za osobe koje imaju astmu – čak i ako se njihov ljubimac ne linja. Naime, alergeni se ionako nalaze u slini i u psećoj koži tako da im prijeti izloženost alergenima tijekom cijele noći.
Problema bi mogli imati i s mladim psima i macama jer su živahni i nemirniji.

Psi znaju i prepoznaju puno više ljudskih osobina nego što mislimo!

Na koncu, egzotični kućni ljubimci isto tako nisu poželjni da s njima dijelite krevet jer imaju vrlo specifične zdravstvene i sigurnosne zahtjeve, uključujući boravak u zatvorenom prostoru, poput primjerice tvorova i zamoraca – oni noću moraju biti u svom ograđenom prostoru radi zdravlja. To definitivno nisu životinje koje bismo željeli imati u krevetu ako želite mirni i kvalitetno spavati.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime