Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Vaš ljubimac je imao nezgodu? Ovo su najbolji načini za čišćenje predmeta od mokraće

Iako na tržištu postoji mnogo komercijalnih proizvoda za uklanjanje mirisa, ono što će vam biti potrebno za ove metode uklanjanja vjerojatno već imate kod kuće

Nesreće se događaju. Naročito kada u dom dođu štenci ili mačke koje ponekad namjerno piške. Bilo da je riječ o ljudskoj ili životinjskoj mokraći, nitko ne želi mirise mokraće u svom domu. Ako trenutačno u domu imate prijestupnika koji ponekad piški, ne brinite. Imamo savjete za uklanjanje mrlja i mirisa mokraće.Mokraća je kisela i što duže ostaje na tkanini, to može učiniti više štete i više se šire molekule koje vežu miris na vlakna. Brzo čišćenje je uvijek najbolja opcija prilikom uklanjanja mirisa mokraće. Iako na tržištu postoji mnogo komercijalnih proizvoda za uklanjanje mirisa, ono što će vam biti potrebno za ove metode uklanjanja vjerojatno već imate kod kuće. 

Što vam je sve potrebno?

Za tepih: Papirnati ručnici ili bijele krpe, destilirani bijeli ocat, tekućina za pranje posuđa, boca s raspršivačem, soda bikarbona, 3 posto vodikovog peroksida i vakuum

Za madrac i sofu: Papirnati ručnici ili bijele krpe, deterdžent za pranje rublja, četka za piling s mekim vlaknima, soda bikarbona, vakuum, destilirani bijeli ocat, 3 posto vodikovog peroksida, boraks za pranje rublja i gumene rukavice

Za odjeću: Soda bikarbona, boraks za pranje rublja, deterdžent za pranje rublja, sredstvo za dezinfekciju rublja ili izbjeljivač s klorom (za šarene naspram bijele pamučne tkanine)

Kako ukloniti miris mokraće iz tepiha?

Ako je urin svjež, obrišite ga što je brže moguće papirnatim ručnicima ili bijelom krpom. Nemojte koristiti obojenu krpu osim ako niste sigurni da je postojana. Ne trebaju vam boje na vrhu mokraće! Ulijte 1 šalicu destiliranog bijelog octa, 1 šalicu vode i 2 žličice tekućine za pranje posuđa u bocu s raspršivačem. Prskajte mrlju od mokraće otopinom octa dok tepih ne bude jako mokar.

Počevši od vanjskih rubova mrlje i napredujući prema sredini kako biste spriječili širenje mrlje, upotrijebite čistu bijelu krpu da otopinu octa unesete dublje u vlakna tepiha. Upotrijebite nježno trljanje i nastavite se kretati prema čistom dijelu krpe dok vidite da se promjena boje prenosi na krpu. Suhom krpom ili papirnatim ručnicima obrišite otopinu za čišćenje.

5 genijalnih rješenja za čišćenje uz pomoć predmeta iz okoline

Napunite drugu bocu s raspršivačem običnom vodom i temeljito poprskajte očišćeno područje kako biste “isprali” ostatke sapuna. Obrišite suhim krpama dok se vlaga više ne prenosi i ostavite da se područje osuši na zraku. Na kraju, usisajte kako biste podigli vlakna. Ako je mrlja od mokraće stara ili se miris zadržava, otopina koja uključuje vodikov peroksid dobro djeluje na tepihu svijetle boje. Nikada ga nemojte koristiti na tamnim tepisima jer je vodikov peroksid i izbjeljivač koji može uzrokovati promjenu boje. U bočici s raspršivačem pomiješajte 3 žlice sode bikarbone, 1 šalicu 3-postotnog vodikovog peroksida i dvije kapi tekućine za pranje posuđa. Ovo se mora svježe pomiješati za svaku upotrebu jer se vodikov peroksid brzo razgrađuje i gubi svoju učinkovitost nakon izlaganja svjetlu. Dobro protresite i poprskajte otopinu na tepih i pustite da se “natopi” 20 minuta prije nego što ga obrišite, isperite, i sušenje tepiha na zraku.

Kako ukloniti miris mokraće iz madraca?

Za svježe mrlje od mokraće, obrišite to područje papirnatim ručnicima kako biste upili što više urina. Pomiješajte 1/2 žličice jakog deterdženta za pranje rublja s 1 šalicom tople vode. Umočite četku za piling u smjesu. Krećući od vanjske strane mrlje prema sredini, nježno oribajte madrac. Obrišite to područje suhom krpom da upije višak vlage.
Pospite vlažno, očišćeno područje slojem sode bikarbone. Pustite da se madrac suši na zraku nekoliko sati. Kada se osuši, upotrijebite usisivač za presvlake da uklonite sodu bikarbonu.

Starije mrlje od mokraće zahtijevaju dublje čišćenje koje može potrajati i do 12 sati sušenja. Ovisno o starosti mrlje i biološkim komponentama urina (mačja mokraća je najgora), možda ćete morati koristiti više od jedne metode čišćenja ili ponoviti korake kako biste uklonili sav miris. Koristite jedno po jedno sredstvo za čišćenje dok ne utvrdite da je miris nestao. Napravite pastu od 1 šalice sode bikarbone i 1 žlice vode. Razmažite pastu preko mrlje od mokraće i četkom s mekim vlaknima unesite pastu u vlakna madraca. Po potrebi pomiješajte još paste. Pustite da se pasta suši na zraku najmanje četiri sata kako bi pomogla apsorbirati molekule mirisa mokraće prije usisavanja. Zamrljana područja obilno poprskajte čistim destiliranim bijelim octom. Miris octa bit će jak, ali će nestati kako se madrac osuši.

4 jednostavna načina da čišćenje doma pretvorite u – zero waste ritual

Koristite svježi 3-postotni vodikov peroksid za prskanje mrlja od mokraće. Imajte na umu da blagi izbjeljivač može promijeniti boju navlake madraca. Pustite da se madrac osuši na zraku. Pomiješajte 1 šalicu boraksa za pranje rublja s jednom žlicom vode da napravite pastu. Premažite ga preko mokraće i utrljajte ga u madrac četkom s mekim čekinjama. Pustite da se boraks potpuno osuši i zatim usisajte. Boraks je prirodni mineral, ali može izazvati iritaciju očiju i dišnih puteva. Prilikom rada s proizvodom uvijek nosite gumene rukavice i zaštitu za oči.

Kako ukloniti miris mokraće iz kauča?

Čišćenje tapeciranog namještaja je malo teže jer postoji toliko mnogo vrsta tkanina. Ako se presvlake mogu čistiti mokrom otopinom (potražite W ili WS na naljepnici za njegu), nastavite s domaćim rješenjima. Ako naljepnica za njegu preporučuje samo S (otapalo) ili X (profesionalno čišćenje), sve što trebate učiniti je obrisati mokraću i/ili posipati područje suhom sodom bikarbonom, a zatim pozvati stručnjaka. 

Za svježe mrlje od mokraće na kaučima s oznakom za njegu W ili WS slijedite iste korake kao i za madrac. Ako su mrlje starije, prvo isprobajte otopine za čišćenje (ocat, peroksid, boraks) na skrivenom području kako biste bili sigurni da neće promijeniti boju presvlake. Uvijek koristite cirkulacijske ventilatore kako biste ubrzali sušenje.

Kako ukloniti miris mokraće iz odjeće?

Još jednom provjerite naljepnicu za njegu. Ako je odjevni predmet označen kao “samo kemijsko čišćenje”, odnesite ga profesionalcu. Podijelite podrijetlo mrlje kako bi mogli poduzeti odgovarajuće mjere. Za odjeću koja se može prati, slijedite ove korake.

Ako ne možete odmah oprati predmet ili su se mrlje od urina osušile, izvršite prethodnu namakanje tako da napunite sudoper ili plastičnu kadu s dovoljno vode da pokrije tkaninu i dodajte jednu šalicu sode bikarbone ili 1/2 šalice boraksa za rublje po galonu od vode. Pustite da se tkanina natopi dok ne budete imali vremena za potpuno čišćenje.

Spremni za pranje? Koristite najtopliju temperaturu vode preporučenu za tkaninu. Dodajte 1 šalicu sode bikarbone u vodu i upotrijebite deterdžent za pranje rublja na bazi enzima. Za dezinfekciju tkanine dodajte sredstvo za dezinfekciju rublja, koje je sigurno i za bijelu i za šarenu odjeću, ili upotrijebite klor za izbjeljivanje za bijele, 100 posto pamučne tkanine, slijedeći upute na etiketi proizvoda.

Testirajte odjeću njušenjem. Ako i dalje osjećate miris mokraće, nemojte stavljati predmet u vruću sušilicu. Toplina može otežati uklanjanje mirisa. Najsigurnije je pustiti da se predmet osuši na zraku, a zatim još jednom pomirisati kako biste bili sigurni da je miris nestao. Ako miris ne nestane, ponovite korake namakanja i pranja. Obavezno koristite visokokvalitetni deterdžent koji sadrži dovoljno enzima da razbiju veze molekula mirisa s tkanine. Sušenje vani također može pomoći u uklanjanju mirisa.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime