Srijeda, 22 svibnja, 2024

Zašto mačke vole sjediti u kartonskim kutijama – čak i onima lažnima?

Istraživanja otkrivaju da su mačke, u svojoj neugasivoj želji da sjede u kutijama, podložne da ih zavaraju čak i optičke iluzije

Većina milenijskih vlasnika mačaka dobro pozna frazu “Ako uspijem stati u nju, sjest ću“, koja tako često slikovito opisuje sve one divne fotografije mačaka koje se pokušavaju ugurati u kutiju, ladicu, torbu, zdjelu ili bilo kakav drugi spremnik.Ali da nema takvog objekta, bi li se mačke i dalje pokušavale ugurati, primjerice, unutar slike kutije nacrtane na podu?

Znanstveni projekt po uzoru na iluzorne konture Kanizse

Istraživanja otkrivaju da su mačke, u svojoj neugasivoj želji da sjede u kutijama, podložne da ih zavaraju čak i optičke iluzije. To je dokazao i nedavni znanstveni projekt koji je angažirao vlasnike mačaka da pokušaju navući krzno na oči svojim mačićima po uzoru na iluzorne konture Kanizse.

Takve subjektivne konture su vizualne iluzije koje izazivaju percepciju ruba bez osvjetljenja ili promjene boje preko tog ruba. One otkrivaju kako naš vizualni sustav funkcionira: percipira oblike iz praznog prostora prije nego što zabilježi one napravljene od čvrstih predmeta.

Šest Kanizsa slika nasumično je dodijeljeno 30 vlasnika mačaka, koji su ih 30 dana stavljali na pod kako bi vidjeli kako njihova mačka komunicira s njima. Vlasnici su nosili sunčane naočale kako bi spriječili da kontakt očima utječe na ponašanje mačke.

Na podlozi na kojoj su izdvojeni oblici kvadrata, ocrtana su samo četiri ‘Pacmana’ oblika koji tvore kutove kvadrata. Samo je to bilo dovoljno da se sedam mačaka sjedne na centar Kanizsa, a osam mačaka na drugi kvadrat u kojem su usta Pacmana bila usmjerena prema van. Samo dvoje je odlučilo sjesti na deformirani trg.

Mačje oči privlače ograđeni prostori

Prema našim saznanjima, ovo istraživanje je prvo takve vrste u tri aspekta: građanska znanstvena studija o kogniciji mačaka; formalno ispitivanje zainteresiranosti mačaka prema 2D, a ne 3D ograđenim prostorima; i proučavanje osjetljivosti mačaka na iluzorne konture u ekološki relevantnoj paradigmi”, napisala je autorica studije Gabriella Smith, bihevioristica na Hunter College NY.

Mačje oči su, prema tome, u osnovi pripremljene za otkrivanje ograđenih prostorija; toliko da ih mogu pronaći čak i ako su samo blago nacrtani u 2D okruženju. Sigurno je dakle da su prave majstorice u potrazi za kutijama i nije ni čudo da ih toliko privlače.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime