Utorak, 13 rujna, 2022

Zdravo i domaće: Od sirove hrane do torti – ljubimci obožavaju ove brendove

Vau torte prva su slatičarna u Hrvatskoj koja proizvodi torte za pse i mace, a mogu ih jesti čak i ljudi! Snackers su poslastice za pse i mace, koje dolaze od mesa iz kontroliranog uzgoja dok Von BARF proizvodi sirovu hranu i poslastice koje ljubimci obožavaju

Vlasnici kućnih ljubimaca za njih žele samo najbolje, naročito kad je u pitanju hrana. I to ne samo zbog činjenice kako se sve više pasa i mačaka tijekom života susreće s raznim probavnim tegobama, alergijama i ostalim zdravstvenim problemima. Kvalitetna prehrana je ključ dugogo i zdravog života naših četveronožnih članova obitelji!
 
U Hrvatskoj se sve više razvija industrija proizvodnje hrane za ljubimce, posebno hrane koja je namjenjena psima i macama bez obzira na zdravstveno stanje i godine. Vau torte prva su slatičarna u Hrvatskoj koja proizvodi torte za pse i mace, a mogu ih jesti čak i ljudi! Snackers su poslastice za pse i mace, koje dolaze od mesa iz kontroliranog uzgoja i nisu ‘junk food’, već kvalitetna užina, nešto poput jabuke u životinjskom svijetu. Von BARF proizvodi sirovu hranu i poslastice u kojima također mogu uživati i psi i mace. Njihova filozofija je temeljena na činjenici da životinje treba hraniti hranom što sličnijom onoj koju su jeli u početku suživota s čovjekom, a ovakva vrsta prehrane ima mnoge benefite. Pa krenimo redom…

Vau torte – od psećih grickalica do slasnih slastica

Iza brenda Vau torte stoje Tomislav Štajduhar i njegova supruga Ljiljana, a na ideju su došli davne 2001. kada je za potrebe njihovih pasa krenula sa zdravim keksićima za pse.
 
Tada su imali psa koji je bio alergičar i odreagirao bi na sve dostupne pseće grickalice. Kako je trebao nešto za motivaciju – škola za pse, izložbe… – morali su smisliti nešto što će htjeti jesti, a što će istodobno za njega biti sigurno i zdravo.
 
“Vremenom se pseće društvo povećavalo, pa smo hand-made keksiće nastavili peći i iz praktičnih razloga. Nama vrećica od 100-200 grama keksića koje smo mogli kupiti u trgovini tada više nije značila ništa; zbog većeg broja pasa trebali su nam kologrami. Uskoro su krenule i torte koje smo isprva dijelili među prijateljima. Tako je polako krenulo… Vau torte smo službeno registrali 2012. godine, no službene, administrativno-tehničke pripreme za taj pothvat krenule su još 2010.”, otkrio nam je Tomislav.
 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Vau Torte – slastičarna za pse (@vau_torte_za_pse)

Torte koje mogu jesti i ljudi

Torte su sigurne tako da ih ljudi bez problema mogu probati, a i jesti. No, obično sve završi samo na isprobavanju budući da pseća torta nema sve one okuse koji uključuju začine na koje smo navikli.“U torte ne stavljamo soli niti začine, tako da za ljudsku konzumaciju nisu najukusnije. U izradi torti i svih ostalih slastica koristimo samo najkvalitetnije sastojke sljedivog porijekla, prikladne i za ljudsku uporabu, a posebno naglašavamo kako ne koristimo mesne industrijske ostatke, već pravo meso, bez kosti”, dodaje Tomislav.

Njihove torte imaju samo 4 sastojka, a baza im je u najvećoj mjeri meso, najčešće piletina ili junetina. Zbog svojih sastojaka siguran su izbor i za pse s alergijama, za pse s problemima s probavom i sličnim zdravstvenim problemima.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Vau Torte – slastičarna za pse (@vau_torte_za_pse)

Torte je moguće naručiti preko web shopa, kao i dostavu koja pokriva Grad Zagreb, no moguće je preuzeti i kod njih u proizvodnji.

“Torte autobusom šaljemo po cijeloj Hrvatskoj. Nažalost, druga opcija slanja izvan Zagreba, za svježe proizvode koji moraju biti dostavljeni u istom danu, ne postoji. Rok trajanja torti je 3 dana od izrade i moraju se držati u hladnjaku. Pripremamo ih na dan preuzimanja, tako da peseki i mačke dobivaju uistinu svježu slasticu”, objašnjava nam vlasnik.

U tortama mogu uživati i mace, a u ponudi imaju i keksiće

Osim razlike u veličini, razlika između mačje i pseće torte prvenstveno je u sastavu. Koriste samo pileću jetru i pileći temeljac, bez povrća.

“Torte za mačke su dosta zahtjevnije od torti za pse i dugo nam je trebalo da nađemo recept s omjerima koji će većina mačaka prihvatiti. Naravno, bilo koju od naših psećih torti možemo pripremiti i za mačke, koristeći mačji recept i sastojke”, ispričali su nam vlasnici Vau torti.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Vau Torte – slastičarna za pse (@vau_torte_za_pse)

Keksiće za pse rade od nekoliko okusa: piletina & chia sjemenke & aloe vera, junetina & sezam & brusnica, srdela & spirulina te vege mix koji se sastoji od 3 vrste keksića – borovnica & med, mrkva & cimet, te rogač.

Zbog svog sastava, keksići su također namijenjeni svim psima i svim dobnim skupinama uključujući i osjetljive pse, rade ih isključivo ručno i voljeli bi takav način proizvodnje zadržati i dalje jer su uistinu hand-made i prirodni. 

Snackers – kada ljubimci nanjuše pravu stvar!

Antun Balaton i Krunoslav Šlogar dvije i pol godine su radili u istoj tvrtki, gdje su stekli iskustvo u procesima nabave, razvoja, proizvodnje i prodaje koje im uvelike pomaže u trenutnom poslu.

Kako se Antun bavi uzgojem Švicarskih bijelih ovčara i za njih je u kućnoj radinosti proizvodio poslastice, odlučili su da će proizvoditi s proizvodnjom krenuti u samostalan posao. Mislili su, kad ćemo ako ne sad? Mladi su, nijedan od njih dvojice nema više od 30 godina i učinilo im se to kao pravo vrijeme za pokretanje vlastitog posla.

Snackers su pokrenuli malo prije dolaska koronavirusa, a razdoblje lockdowna iskoristili su da s psima svojih prijatelja podijele uzorke poslastica. Povratne informacije testnih proizvoda bile su i više nego dobre, pa su s još većim iščekivanjem jedva dočekali plasirati proizvod na tržište.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli snackers (@snackers.hr)

Ponuda koja se stalno razvija

U ponudi Snackers poslastica za kućne ljubimce može se pronaći 6 proizvoda u 3 različite veličine pakiranja, a to su: sušena goveđa pluća, sušena goveđa jetra, sušeno goveđe srce, sušeni goveđi grkljan, sušena goveđa žila i sušene goveđe tripice.

“Potonji proizvod je baš prije mjesec dana izbačen na tržište. Stalno gledamo što bi mogli proizvesti u budućnosti tako da imamo dosta ideja o proširenju asortiman proizvoda“, kazali su nam iz Snackersa. 

Poslastice mogu jesti i mace, ali samo one koje su lako lomljive, a to su: sušena goveđa jetra, sušena goveđa pluća i sušeno goveđe srce. “Nije nam još nitko javio da je mačka probala tripice, vjerujemo da bi i to mace mogle jesti. Iako smo deklarirani kao hrana za pse, čujemo sve češće da i mace jedu naše poslastice”, objašnjavaju nam.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli snackers (@snackers.hr)

Sirovine, odnosno iznutrice koje koriste u proizvodnom sustavu isključivo nabavljaju na hrvatskim stočnim farmama. U procesu proizvodnje ulaznu sirovinu, odnosno iznutrice koje proizvode taj dan prvo očiste, odnosno odstrane loj, salo, različite male kosti i hrskavice tako da ostane čisto meso. To meso se potom reže na manje komade, a nakon toga i na trake koje se stavljaju na police.

Važno je napomenuti da se prije, tijekom i nakon proizvodnog procesa ne dodaju nikakve pojačivače mirisa, bojila, aditive ili konzervanse koji bi mogli utjecati na mijenjanje strukture gotovog proizvoda, već se ulazna očišćena sirovina tretira u struji vrućeg zraka. Vrijeme i temperatura termičke obrade ovisi od proizvoda do proizvoda što je regulirano HACCP sustavom. Gotovi proizvodi se testiraju u certificiranim laboratorijima na salmonelu i enterobakterije i ako je sve zadovoljeno prema standardima, proizvod može na tržište. 

Poslastice su važne za mentalno zdravlje ljubimaca

Poslastice u principu služe kao nagrada za ljubimca. Pokazale su se dobre u profesionalnim i amaterskim kinološkim treninzima pasa gdje različiti psi moraju prelaziti razne prepreke, pronalaziti razne tragove i pritom budu nagrađeni poslasticom.
Snackers poslastice su dobre za ljubimce iz razloga što su prirodne i zdrave. One sadrže isključivo goveđu iznutricu bez ikakvih dodataka. Sama poslastica izaziva neku mentalnu stimulaciju, odnosno nagon za hranom jer su se psi prije hranili iznutricama životinja jer su one najnutritivnije spremne su pružiti psu njegovu ‘dozu’ vitamina i minerala potrebnih za preživljavanje u prirodi. Kaže se da se slažu ko pas i mačka, ali u ovom slučaju kod odabira hrane se slažu kao pas i pas ili kao mačka i mačka”, kazali su nam iz Snackersa.

Snackers poslastice nisu namijenjene malim štencima do 3 mjeseca.
“Također nije vjerojatno da će neki mali pas poput pomeranca moći baratati s goveđim grkljanom tako da je taj proizvod ipak malo veći zalogaj za male pse, dok srednji i veliki psi nemaju problema s našim poslasticama. Najvažnije je da vlasnik zna svog psa. Ako ga zna i ako zna da je njegov ljubimac ‘lud’ za hranom i ima izraženiji nagon i hlapljiviji stav prema hrani, onda da, ali samo kod goveđih grkljana i eventualno kod goveđih žila. S obzirom da su preostali proizvodi lako lomljivi, odnosno vlasnik ih bez problema prelomi i može dati svom ljubimcu nagradu u manjim količinama, onda kod takvih poslastica nema brige”, objašnjavaju nam osnivači.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli snackers (@snackers.hr)

Von Barf – povratak prirodi i sirovoj prehrani

Često se za BARF prehranu govori da se radi o novom trendu, a radi se zapravo o povratku prirodi. No, kao nova vrsta prehrane za koju se odlučuje sve više osvještenih vlasnika pasa sve je i više istraživanja koja potvrđuju benefite sirove prehrane.

“Zadnjih godina rade se istraživanja koja uspoređuju zdravlje i dugovječnost životinja hranjenih sirovom hranom naspram životinja koje jedu isključivo dehidriranu hranu. Također se ispituje kako sirova hrana utječe na terapiju određenih bolesti kao što su npr. gastritis, alergije, maligne bolesti itd”, objasnila nam je Iva Peričić, vlasnica Von Barfa.
Nekadašnja doktorica medicine cijeli je život imala želju da radi nešto s psima i za pse. Ali Von Barf je pokrenula s Petrom Galetić koja je po struci veterinarka, Bojanom Zebićem koji je voditelj prodaje te Barbarom Šuflaj, voditeljicom financija.

“Naš tim je mali, ali vrlo raznolik što se tiče i formalnog obrazovanja i dosadašnjih poslovnih iskustava. Imamo i jednu jaku zajedničku crtu – a to je željezna volja da uspijemo promijeniti prehranu pasa u njihovu korist. I druga zajednička karakteristika nam je definitivno upornost i otpornost na neuspjehe i padove.Trenutno smo prisutni na 6 tržišta (Hrvatska, Slovenija, Madžarska, Srbija, Bugarska i Rumunjska), no tu ne namjeravamo stati. Idemo dalje. Jer naša je vizija jasna – postati vodeći proizvođač prirodne i zdrave hrane za pse na području jugoistočne Europe”, kazala nam je Iva.

Sirova hrana ima brojne prednosti 

Sirova hrana potpuno je prirodna, ne sadrži nikakve aditive (bojila, pojačivače okusa i sl.). U kvalitetno sastavljen sirovi obrok nema potrebe dodavati sintetske vitamine i minerale jer su sve potrebne hranjive tvari sadržane u namirnicama.

“Ali je jako važno kombinirati različite dijelove mesa, iznutrice, kosti, hrskavicu, male količine različitog voća i povrća u pravilinim omjerima kako bi se zadovoljila forma kompletnog obroka. Takakv obrok je lako probavljiv i organizam iz njega dobiva hranjive tvari u svom najprirodnijem obliku, hranjive tvari se lako resorbiraju i grade zdrav i otporan organizam”, objašnjavaju nam iz Von Barfa.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Von BARF (@vonbarf)

Dostupna čak i svježa jadranska srdela

Trenutno u ponudi imaju 4 vrste proizvoda u BARF kategoriji, tri su proizvoda napravljena isključivo od govedine, a u četvrtom se nalazi i svježa jadranska srdela.

Starter je predviđen za pse početnike u sirovoj prehrani, Classic je kompletan obrok sastavljen od mesa, odabranih iznutrica, koštane paste, hrskavice te malo sezonskog voća i povrća.

“I proizvod na koji smo najponosniji možda je Adriatic – u njemu se uz govedinu u pravilnom omjeru nalazi jadranska srdela – jedna od najzdravijih riba kako za nas ljude tako i za pse. Naš proizvod Sensitive je možda najbolje opisati kao medicinski proizvod, jer pomaže u jako puno bolesti i stanja kao što su alergije, gastritisi, povraćanja, proljevi, stanja nakon operacija i sl.Uskoro ćemo imati još nekoliko novih proizvoda – konjetina, janjetina, kunić, itd”, otkriva nam Iva.

Uvođenje BARF hrane je proces

Pri prelasku na sirovu hranu ne preporuča se miješati hranu koju je pas do sada jeo sa sirovom hranom. Dakle, potrebno je psu samo ponuditi sirovi obrok. Period prilagodbe traje najčešće nekoliko dana, u vrlo rijetkim slučajevima je taj period 2-3 tjedna. 

Doziranje je vrlo jednostavno – za umjereno aktivne pse dnevna količina BARF-a je 2% tjelesne mase psa. Znači ako pas ima npr. 10 kg, njegov dnevni obrok BARF-a je 200 grama, podijeljen u onoliko obroka koliko je pas inače navikao jesti.

“Ono što je važno naglasiti – ako pas dobiva tijekom dana i neke poslastice, smanjite mu unos BARF-a. Mi smo uvijek na strani toga da pas bude mršaviji. Pretilost je užasno nezdrava. Kako za nas, tako i za pse. Štenci se hrane količinom od 3% očekivane tjelesne mase u odrasloj dobi. A za sve detalje i savjete svi nam se mogu obratiti ili u inbox FB stranice ili Instagrama ili na mail ili nas nazvati. Tu smo i rado pomažemo”, objašnjava Iva.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Von BARF (@vonbarf)

Mace također mogu jesti sirovo, a u ponudi imaju i slastice

Mačke kao obligatni mesožderi bi svakako trebale jesti sirovu hranu, sirovo meso. Veliki problem s mačakama je što su mačke robovi navike i ako su navikle jesti suhu hranu ili konzerve vrlo teško će ih se nagovoriti da probaju nešto novo. 

“Nudimo kompletan paket zdravlja koje ulazi kroz usta za naše voljene dlakavce. Tako osim BARF-a za njih proizvodimo i najzdraviju vrstu poslastice – potpuno prirodne sušene komade mesa. Tako pripremljene poslastice zadržavaju svoju prirodnu kvalitetu, a ostaju slasne i psima neodoljive. Praline za pse su proizvod koji nam je posebno drag. Osim što je predivno zapakiran i sadrži teleće praline, on ima poruku. A ona glasi – psi su važni i ravnopravni članovi obitelji. I kada idete u posjete nekome tko ima psa – ponesite mu poklon!”, objašnjavaju iz Von Barfa.

Kao legalni proizvođači sirove hrane za kućne ljubimce njihovi proizvodi su pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.

“Uzorci hrane za testiranje uzimaju se u samom pogonu, skladištu i iz trgovina. Proizvodi se testiraju na prisutnost salmonele i enterobakterija. Na prvom mjestu se tu pazi na zdravlje ljudi koji baratju sa sirovom hranom jer psi izuzetno rijetko oboljevaju od salmonele. Sa sirovom hranom za kućne ljubimce potrebno je postupati kao što se postupa s mesom za ljudsku upotrebu (higiijena ruku, alata i prostora gdje se baratalo sa sirovom hranom za kućne ljubimce)”, objašnjava Iva.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Von BARF (@vonbarf)

Pročitajte još...

100% uspješni: Psi postaju najprecizniji ‘detektori’ koronavirusa

Kako miriše pandemija? Kada bi psi mogli govoriti, sve bi nam otkrili. Trenutno se u nekoliko zemalja u svijetu izvode obuke pasa koji uspješno otkrivaju zarazu virusom Covid 19 i prije nego osoba razvije simptome

Svjetski dan kućnih ljubimaca: 10 savjeta kako da vaš pas postane još sretniji!

Ljubimci su dio naše obitelji i želimo im omogućiti najljepši život. Uz ove savjete će vaš ljubimac postati samopouzdaniji, a onda i sretniji. Donosimo naš prijedloge 10 najboljih stvari koje možete učiniti za svog psa povodom njegova dana

Boris Bakota: Zbog ovih apsurda treba potpuno zabraniti držanje pasa na lancu!

Jedini profesor prava životinja u Hrvatskoj upozorava na niz nelogičnosti u važećem Zakonu o zaštiti životinja te predlaže da se ih njega izbriše riječ 'stalno' kao i da o psima na lancu treba odlučivati ministar, a ne gradovi i općine

I kućni ljubimci mogu dati svoj doprinos za zeleniji Planet

Definitivno će im trebati vaša pomoć, ali kućni ljubimci se doista mogu pridružiti svjetskom pokretu za održivi razvoj. Osim toga, otkrivamo i tko je najveći 'zagađivač' među ljubimcima, a tko 'najzeleniji' među njima

Povezano

10 pasmina pasa koje definitivno nisu za vlasnike početnike

Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u stvarima koje obavljaju, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se po prvi puta našao u ulozi vlasnika

Odgovaraju stručnjaci: 3 najčešća pitanja o bontonu kućnih ljubimaca

Stručnjaci za kućne ljubimce rješavaju nekoliko gorućih pitanja životinjskog ponašanja - uobičajena, nejasna i neugodna. Osigurajte sklad između kućnih ljubimaca, vas i ljudi u vašem životu uz ove stručne savjete

Ljetovanje s ljubimcem: Donosimo 5 savjeta za što ugodnije putovanje 

Donosimo nekoliko provjerenih savjeta koji će osigurati mirno i udobno putovanje i vama i vašem psu

Odgovor na vječno pitanje svakog mačkoljupca: Zašto mačke obožavaju spavati pokraj vaših nogu?

Kada je u pitanju noćni odmor, možda ste primijetili da vaša mačka voli doći baš do vaših nogu. Jeste li se ikada zapitali zašto?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime