Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Prednosti treniranja po hladnoći: Kladimo se da će vas ovo pokrenuti!

U hladnijim će uvjetima vaše tijelo trošiti više energije i stvarati više smeđe masti za regulaciju temperature. Umjereni pad unutarnje temperature, pak, pomaže razviti metaboličku snagu i s vremenom može poboljšati kardiovaskularno zdravlje ali ima i čitav niz drugih benefita

Kako vrijeme postaje hladnije, ne biste se trebali bojati odlaska na svježi zrak kako biste nastavili sa svojim treninzima. Zapravo biste trebali prihvatiti ovo vrijeme i u njemu uživati.“Hladno vrijeme i termogena potražnja vrlo su moćan način stvaranja smeđe masti, što korelira s metaboličkim zdravljem”, kaže Shingo Kajimura, profesor na Odjelu za stanična tkiva i biologiju na UCSF-u i vodeći istraživač u njihovom dijabetes centru.

Pojačava metabolizam i poboljšava zdravlje

Smeđa masnoća ili smeđe masno tkivo vrsta je tjelesne masti koja se aktivira kad tijelo postane hladnije. Shingo Kajimura, profesor na Odjelu za stanična tkiva i biologiju na UCSF-u je bio dio tima koji je pionirskim istraživanjem povezao ulogu smeđe masti u metaboličkom procesu koji se stvara kad je tijelo pod naporima u hladnijim uvjetima. Budući da svi sisavci moraju održavati temperauturu svog tijela na 36 Celzijevih stupnjeva da bi ostali u optimalnom radnom stanju, tijelo koristi značajnu energiju kada vanjski faktori žele sniziti tu temperaturu.
Laički rečeno, u hladnijim će uvjetima vaše tijelo trošiti više energije i stvarati više smeđe masti za regulaciju temperature. Umjereni pad unutarnje temperature tijekom treninga po hladnom vremenu pomaže razviti metaboličku snagu i s vremenom može poboljšati kardiovaskularno zdravlje.
Napomena: Također naglasiti da bi svatko sa srčanim problemima ili obiteljskom anamnezom srčanih tegoba trebao izbjegavati kontinuirano vježbanje po hladnom vremenu jer to može povećati rizik od određenih kardiovaskularnih problema. Oni s povišenim krvnim tlakom također trebaju biti oprezni s ovom vrstom vježbanja.

Pojačatelji raspoloženja

Poboljšanje raspoloženja koje pruža nalet hladnog vremena jest također jedan od benefita zime, a treniranje po hladnoći ga dodatno poboljšava. Brojne studije ističu pozitivne koristi vježbanja za one koji rade s poremećajima mentalnog zdravlja, pri čemu veliku ulogu igraju endorfini koji se luče kretanjem. Bilo kakav napor tijekom hladnijih mjeseci po dnevnom svjetlu može pomoći u suzbijanju umora jer mrak nastupa ranije. Istraživanje iz 2019. kaže da vježbanje može smanjiti epizode depresije tjedno za čak 17 posto, dok je pregled nekoliko studija mentalnog zdravlja iz 2014. primijetio snažnu vezu između ‘restorativnih’ svojstava vanjskog krajolika i boljeg kratkoročnog mentalnog kapaciteta.

Poboljšava probavu

U hladnijim okruženjima gastrointestinalni sustav (GI) tolerira hranu bolje nego po vrućini, kada protok krvi obično juri na površinu kože stvarajući znoj za hlađenje tijela. Osim što će moći bolje podnijeti gorivo za trening, u hladnijim će okruženjima vaše tijelo možda imati i pozitivniju reakciju na mješovitu hranu s makronutrijentima (nešto što sadrži malo proteina, ugljikohidrata i masti), ovisno o željenoj količini napora.

Bolja izvedba

Iako bi moglo zvučati očito da vježbanje u hladnijim uvjetima znači i manji rizik za dehidraciju, ipak postoji velika razlika kada su u pitanju performanse. Budući da se tijelo ne mora toliko truditi da pumpa krv na površinu kože, zapravo koristi manje energije nego u toplije vrijeme. S više energije trebat će vam manje vremena da pređete neku udaljenost ili omogućiti brže krugove na biciklu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime