Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Vječna dvojba: Možemo li vježbanjem smanjiti celulit?

Dokazano je: Kako bi što bolje funkcionirao sistem ‘pročišćavanja’ stanica, krvotoku je potreban poticaj. Najefikasniji način za to je povećati tjelesnu aktivnost. Otkrijte koje su aktivnosti najbolje za eliminiranje celulita

Uz malo truda i upornosti celulit se doista može smanjiti tjelovježbom. No, važno je imati odgovarajući program vježbi, a jedine djelotvorne su aerobne, odnosno aktivnosti pri kojim se energija za pokretanje mišića dobiva u biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika.Takve vježbe su vremenski dugotrajnije, ali nižeg intenziteta, poput hodanja, trčanja, biciklizma, plivanja, planinarenja… Ove se vježbe mogu izvoditi i bez da mišići nužno proizvedu mliječnu kiselinu.

Zašto je mliječna kiselina važna u borbi protiv celulita

Kao višak koji se javlja tijekom mišićne aktivnosti stvara se mliječna kiselina. Istodobno se povećava i broj otkucaja srca, zbog čega raste potreba za kisikom – ‘pogonskim gorivom’ neophodnim za funkcioniranje mišića. Važno je osigurati mišićima dovoljno kisika tijekom vježbanja tj. kapacitet unutar kojeg će energija sagorjeti uz maksimalnu efikasnost. Ako se tijelo forsira više od toga, aktivnost postaje anaerobna, odnosno bez kisika. Tada organizam ne uspijeva zadovoljiti potrebu za kisikom pa proizvodi mliječnu kiselinu. Osim što se zbog nje osjećate izmučeno i bolno nakon vježbanja, dugoročno ona ‘otvara put’ i celulitu. Naime, zbog nakupina koje se zadržavaju u tijelu krv teže protječe do tkiva koja na taj način degeneriraju. Suprotno tome, što krv slobodnije uspijeva protjecati to bolje stanice čisti i opskrbljuje kisikom.

Ubrzajte krvotok

Kako bi što bolje funkcionirao sistem ‘pročišćavanja’ stanica, krvotoku je potreban poticaj. Najefikasniji način za to je povećati tjelesnu aktivnost.
Kad se tijelo puno odmara cijeli organizam radi na rezervi, i sve su njegove aktivnosti usporene. Osim toga sjedeći položaj stvara pritisak na tkiva. Treba što više pokretati mišiće koji funkcioniraju poput spužve – kad se stežu isprazne se od krvi, da bi se potom ponovno napunili. Kontinuirana aktivnost prisiljava cirkulaciju da se ubrza regenerirajući na taj način i tkiva te se celulit malo po malo povlači.

Izračunajte svoj aerobni kapacitet

Pomoću kardiofrekvenciometra (mjerača brzine otkucaja srca) ili uz pomoć dva prsta položena na arteriju na unutrašnjoj strani ručnog zgloba ili na velikoj žili kucavici na vratu na pulsu (brojite otkucaje 15 sekundi i pomnožite s 4), imat ćete stalno pod kontrolom otkucaje svoga srca.
Izračunajte vaš optimalnu aerobnu sposobnost – oduzmite od broja 220 vašu dob i izračunajte 65 i 85 posto od dobivenog rezultata. Ovi brojevi označavaju minimalni i maksimalni broj otkucaja koji trebate doseći. Npr. ako imate između 31 i 36 godina otkucaji ne bi trebali pasti ispod 130 niti biti iznad 158 otkucaja. Na taj će način vježbanje biti optimalno.

Program vježbanja

Obucite dobar par tenisica s amortizirajućim potplatom i iskušajte ovaj program vježbanja – hodanja. Rezultati će biti vidljivi već nakon mjesec dana.

Prvi tjedan

 1. dan – hodajte brzo 25 minuta
 2. i 3. dan – povećajte za 5 minuta

Drugi tjedan

 1. dan – 25 minuta lagane šetnje, 10 brzog hodanja
 2. dan – 10 polaganih minuta, 15 brzih i 10 srednjih
 3. dan – 45 brzih minuta

Treći tjedan

 1. dan – isto kao prethodnog tjedna
 2. dan – 15 minuta srednjeg ritma, 15 brzog i 15 srednjeg
 3. dan – dodajte 5 minuta svakoj sekvenci

Četvrti tjedan

 1. dan – 30 sporih minuta
 2. dan – 20 minuta srednjeg ritma, 20 brzog, 20 srednjeg
 3. dan – 40 sporih minuta, 15 brzih, 10 sporih

TOP 5 aktivnosti protiv celulita

 • hodanje
 • trčanje
 • biciklizam
 • plivanje
 • planinarenje

Naslovna fotografija: Jernej Graj / Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime