Utorak, 2 srpnja, 2024

Više od vježbanja: 11 fantastičnih benefita joge za psihičko i fizičko zdravlje

Vježbajući jogu poboljšavamo kapacitet pluća, smanjujemo probleme s bronhitisom i astmom te smanjujemo šanse za kardiovaskularne bolesti. Joga je izvrsna vježba za postizanje ravnoteže, na fizičkom, mentalnom i emocionalnom nivou. Donosimo sve benefite joge za mentalno i fizičko zdravlje našeg organizma

Cjelovitost joge očituje se u uravnoteženju tijela, uma i našeg duha, a to nam pomaže u savladavanju svakodnevnih životnih situacija, nošenju sa stresom i brigama, boljem razumijevanju sebe, postizanju harmonije sa sobom i svojom okolinom.O benefitima joge danas govori i znanost. Set jogijskih vježbi koje radimo uz određenu tehniku disanja i punu svjesnost čine nevjerojatne dobrobiti za naše cjelokupno zdravlje.

Joga – izvrsna za terapijske svrhe cijelog tijela i duha

Na fizičkoj razini joga djeluje na razvijanje unutarnje snage i fleksibilnosti, izvrsna je za terapijske svrhe jer pomaže pri smanjivanju kroničnih bolova u leđima i kralježnici, povećava mobilnost zglobova, djeluje povoljno na reumatoidni artritis, sprečava ili ublažava osteoporozu.

Kroz tehniku disanja koju koristimo u jogijskog praksi djelujemo i na rad srca i pluća. Poboljšavamo kapacitet pluća, umanjujemo probleme s bronhitisom i astmom omogućavajući bolji prijenos kisika u krv, te smanjujemo šanse za kardiovaskularne bolesti. Joga također pomaže u snižavanju krvnog tlaka te uravnotežuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara itd. Izvrsna je vježba za postizanje ravnoteže, na fizičkom, mentalnom i emocionalnom nivou.

Kontrapunkt hektici života i brojnim obvezama

Kada govorimo o psihološkim efektima joge ona blagotvorno djeluje kod anksioznosti, reducira simptome stresa, poboljšava nam koncentraciju i fokus. Izvrsna je kada se želimo centrirati i uzemljiti. Sjajan je kontrapunkt brojnim obavezama i hektici svakodnevnog života jer nam omogućava da se umirimo, povežemo sa sobom te iz točke mira krenemo u dan.

Osim ovih dokazanih činjenica, postoji i osobno iskustvo koje se svakako isplati istražiti.

Benefiti joge:

1/ UMIRUJE
Kada zakoračite na joga prostirku, sve oko vas stane. Ostajete samo vi i vaše vrijeme u kojem ste jedino vi važni. Vrijeme u kojem si dopuštate ne misliti ni na koga i ni na što.

2/ RESETIRA
Jogijski dah i pokret djeluju jako pročišćavajuće na tijelo, kako na fizičkoj tako i na mentalnoj i emotivnoj razini. Nakon joga sata osjećate se kao da je sve skliznulo s vas i da ste se vratili na nultu točku, iz koje opet možete sve.

3/ POMIČE GRANICE
U jogi uvijek imam prostora ići dalje, na svim razinama. Čak i kada mislite da ste usavršili neku poziciju i da je to – To – tijelo vas iznenadi i uhvatit ćete se kako mislite da granice ne postoje!

4/ IZAZIVA
Rishiji (drevni mudraci) su otkrili jogu kao put do savladavanja fizičkih i mentalnih prepreka kako  bi mogli nesmetano i dugo meditirati. Na tom putu su postavili niz nevjerojatno zanimljivih asana (pozicija tijela) koje jednostavno zovu na isprobavanje i savladavanje. S druge strane, prisutan je i mentalni izazov koji se javlja u toku prakse jer smo pozvani da potpuno osluškujemo svoje tijelo i svoj um, a um posebno zna biti razigran i u svom vrtlogu donijeti nam brojna pitanja, sumnje i prepreke.

5/ UZBUĐUJE
Baš mogućnost pomicanja vlastiti granica čini praksu uzbudljivom jer nikada ne znate s kojim izazovom ćete se taj dan sresti kada stanem na mat (prostirku).

6/ ČINI NEDOSTUPNO DOSTUPNIM
Jeste li znali da uvijek možete 30% više od onog što ste mislili da možete? Ono što se čini nemogućim na početku postaje lako moguće na kraju. Ponekada i na istom satu.

7/ LIJEČI
S jogom prestaju mnoge fizičke tegobe poput bolova u donjim leđima, u koljenu, prestaju migrene, snižava se rad srca itd. No, izrazito učinkovito djeluje i na razna emotivna stanja, omekšava mentalne konstrukcije. Ona vraća u sadašnji trenutak, trenutak u kojem je uvijek sve savršeno.

8/ POMAŽE DA SE BOLJE ČUJEMO
Joga poziva na tišinu, na osluškivanje, na primjećivanje. Promatranje iz pozicije svjedoka. U joga praksi povezujemo tijelo, um i dah. Kada počnemo vježbati, nakon što savladamo osnove, svu svoju pažnju usmjeravamo na svjesno disanje i na svjesni pokret. Kada nam je puna pažnja okrenuta na unutra – bolje se osjećamo i bolje čujemo svoje tijelo i ono što mu je potrebno.

9/ U JOGI NIJE VAŽNO KAKO IZGLEDATE, NEGO KAKO SE OSJEĆATE
Joga vas poziva na unutarnju izložbu. Sve što je doista važno nalazi se iza zatvorenih očiju. Stoga je potpuno nevažno što se događa u svijetu izvan vas, kako izgledate vi, a kako drugi… dokle god postoji svijet unutra vas kojim se bavite, kojem svjedočite u kojem učite više o sebi.

10/ NAGRAĐUJE
Dosljednost vaše joga prakse donosi nevjerojatne dobrobiti za vaš organizam. Nestaju bolovi, raste fokus i koncentracija, diže se samopouzdanje, raste hormon sreće, vitalniji ste, mekši, gipkiji…

11/ RADUJE
Svaki put na joga matu možete proslaviti neku malu pobjedu. Savladana pozicija, dublji pretklon, otvorenija ramena, povezani dah… Toliko je stvari kojima se možete veseliti dok vježbate, samo ako primijetite.

12/ UČI USTRAJNOSTI
Upravo nagrada koju dobivamo od joga prakse, kao i radost same prakse, čini nas motiviranijim da nastavimo. Svako savladavanje pozicije tijela pokazuje nam koliko je ustrajnost važna za napredak.

13/ IZVLAČI IZ VAS ONO NAJBOLJE
Što god da jest najbolje u vama – joga praksa će sigurno otvoriti put da to izađe van i da se pokaže cijelom svijetu!

14/ VODI VAS NA DOBRO MJESTO
Kada radimo ono što nas veseli, što čini da se osjećamo dobro, što jača naše samopouzdanje, što nas iscjeljuje, što nas umiruje i resetira, što nam pomjera granice da budemo bolji – znači da smo na svom dobrom mjestu i da s takvog mjesta možemo donositi puno kvalitetniji i mudrije izbore za sebe!

Kroz joga praksu usvajamo novi princip vježbanja, ali i življenja.

________________________________________________________________________

Jassna Luna Jozić, karijerni nomad, svoja brojna poslovna i životna iskustva stjecala je u području ekonomije, marketinga, ali i glume i kazališta, da bi se skrasila na Dobrom mjestu kao učiteljica joge i executive&life coach. Sa više od 1000 sati rada s klijentima kroz individualne sesije, satove joge, predavanja i radionice stekla je veliko isustvo za vođenje ljudi na njihovo dobro mjesto. Više informacija na www.dobromjesto.hr

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime