Subota, 23 rujna, 2023

6 namirnica koje su dobri izvori vitamina D—i kako ih dodati svojoj prehrani

Vitamn D igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući jačanje kostiju, podršku imunološkom zdravlju, reguliranje kognitivnih funkcija i raspoloženja, pa čak i zaštitu od bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2

Vitamin D je jedinstven u svijetu vitamina, budući da je i mikronutrijent i hormon. Kao mikronutrijent, može se naći u određenim životinjskim i ribljim proizvodima, ali ljudsko tijelo također proizvodi vlastiti vitamin D kada je izravno izloženo suncu. 



Stalno se pojavljuju istraživanja o tome koliko je vitamin D koristan za zdravlje. Poznato je da igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući jačanje kostiju, podršku imunološkom zdravlju, reguliranje kognitivnih funkcija i raspoloženja, pa čak i zaštitu od bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, a može utjecati i na depresiju. Kako biste poboljšali unos vitamina D, u nastavku donosimo 8 namirnica koje su ga pune. 

 1/ Losos 

Divlji losos ima više vitamina D od uzgojenog lososa, ali su obje vrste lososa dobar izvor ovog vitamina. Losos ne treba puno obrade ili začina da bi bio ukusan. Brzu i jednostavnu večeru možete napraviti tako da losos ispečete u pećnici s malo soli, crnog papra i limunovog soka. Dodajte kriške slatkog krumpira i brokule uz losos za brzu, uravnoteženu večeru. Također pokušajte kuhati lososa na pari ili ga koristiti u salati za glavno jelo. 

2/ Sardine 

Porcija sardina sadrži 24 posto dnevne vrijednosti potrebnog D vitamina. Konzervirane sardine su lako dostupne i povoljne. Pokušajte ih dodati svojoj pizzi ili tjestenini ako ste ljubitelj slanog ili ih za međuobrok sparite s izmrvljenim avokadom na krekerima s prstohvatom krupne morske soli. 

3/ Tuna 

Tuna je “laganija” opcija od sardina za one koji možda ne vole riblje okuse. Konzervirana tuna je relativno dostupna, a možete ju uvijek držati pri ruci u smočnici jer ima dugi rok trajanja. Napravite salatu od tunjevine i bijelog graha za lagani ručak tijekom ljeta. 

4/ Žumanjci 

Uz hranjive tvari poput kolina, vitamin D čini žumanjke vrijednim dodatkom prehrani. Jedan žumanjak ima oko 5 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina D, kokoši čija je hrana obogaćena vitaminom D mogu proizvesti jaja s tri do četiri puta većom količinom. Ne postoji određena preporuka o tome koliko žumanjaka trebate ili možete konzumirati svaki dan, to zapravo ovisi o tome kako izgleda ostatak vaše prehrane.

5/ Gljive 

Jedini prirodni veganski izvori vitamina D koje možete pronaćisu gljive. Slično kao i ljudi, gljive stvaraju vitamin D kada su izložene suncu, ali to je drugačiji oblik vitamina D: vitamin D2, umjesto vitamina D3. Neki stručnjaci vjeruju da vitamin D2 možda neće povisiti razinu vitamina D u krvi toliko koliko vitamin D3. Ipak, gljive se isplati dodati vašoj prehrani iz mnogo drugih razloga. Imaju malo kalorija, a bogate su vlaknima i vitaminima B skupine. Dodajte naribane gljive mesnim okruglicama ili mesnom umaku ili jednostavno bacite malo portobellosa na roštilj prilikom sljedećeg kuhanja. 

6/ Tofu 

Tofu je hrana puna proteina koja je bogata mnogim hranjivim tvarima, uključujući kalcij, željezo i vitamin B12 kao i vitamin D. Također je svestran sastojak koji se može peći na žaru, premazati umakom za roštilj i peći dok ne postane hrskavo ili dodati juhi. 

 

 

 

Pročitajte još...

10 namirnica koje fantastično hidratiziraju kožu – iznutra!

Želite li izgubiti višak kilograma ali i pomladiti kožu kvalitetnom prehranom? U svaki obrok uključite ove slasne namirnice - one će vas 'stanjiti', pomoći u probavi i podariti koži zdravi sjaj

12 trikova da se osjećate sito i fit! Bonus: gubite i višak kilograma!

Otkrijte jednostavne načine kako jesti zdravo i puno praktičnih primjera kako imati vitk(ij)u liniju. I nije uopće teško, kao što neki misle

18 najčešćih mitova o ljepoti i njezi kože: Što je istina, a što obična laž?

Toliko je kozmetičkih savjeta o zdravlju i ljepoti da vam se sigurno vrti u glavi. Na kraju ne znate što je dobro, a što loše, što je obična predrasuda, a što istina. Kako bismo vam pomogli u nedoumicama, razotkriva neke od najčešćih mitova o ljepoti

10 fantastičnih načina kako iskoristiti sve blagodati ulja klinčića

Nije jedno od najpoznatijih, ali ulje klinčića ima brojne primjene u svakodnevnom životu, posebno kod određenih bolesti. Ne samo da je korisno, već je...

Povezano

13 svakodnevnih navika kojima slabimo vlastiti imunitet!

Čini li vam se kako ste ove godine skloniji prehladama i virozama, u pravu ste. No, osim vremenskih neprilika koje utječu na naše zdravlje postoji i čitav niz naših, svakodnevnih navika kojima dodatno ugrožavamo vlastito zdravlje i slabimo svoj imunološki sustav

Kako ojačati prirodni imunitet djeteta? Donosimo 5 savjeta!

Sve češća pojava alergija na hranu i pelud, atopijski dermatitis, autoimune bolesti te slabiji odgovori na bakterijske i virusne infekcije upozoravaju na to da je naš imunosni sustav pod visokim opterećenjem. Upravo iz ovoga razloga potrebno mu je priskočiti u pomoć od rane dobi

Vrijeme je za ultimativno uživanje: Kupanje u kadi pretvorite u posebno iskustvo

Od kad je svijeta, različite kulture se oslanjaju na ljekovita svojstva kupke. Evo što možemo naučiti iz njihove tradicije kako bismo se bolje brinuli o sebi, iznutra i izvana

Sve češći poremećaj: Što glavobolja otkriva o vašem načinu prehrane?

Određena hrana može izazvati jaku, tupu glavobolju. I dok je povremena glavobolja normalna, upozoravajuća je ona koja se javlja često i jačeg intenziteta. Iako je ovo normalna pojava za nekoga tko pati od učestale migrene, takva glavobolja može upozoravati na promjene zdravstvenog stanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime