Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Otkrili smo: 7 dnevnih navika koje će vam ubrzati metabolizam

Brzina metabolizma ima kemijsku reakciju koja se odvija u stanicama tijela kako bi pretvorila hranu koju jedemo u energiju

Brz ili spor metabolizam nije nešto s čime se rađate. Zapravo, brzina metabolizma ima kemijsku reakciju koja se odvija u stanicama tijela kako bi pretvorila hranu koju jedemo u energiju. U principu na metabolizam i njegovu brzinu utječe sve, od vježbanja do stresa. Zato donosimo 7 navika koje je lako usvojit, ai koje bi doista mogle napraviti razliku i ubrzati metabolizam svakoga od nas.Odbacite dijetu

Dugoročno gledano, dijeta usporava metabolizam. Kada vaše tijelo ne dobiva dovoljno goriva, metabolizam se usporava tako da vaše tijelo može učiniti sve što treba s manje goriva. U početku biste mogli smršaviti, ali ćete izgubiti i mišićnu masu, što će usporiti vaš metabolizam. To je razlog zašto kada prekinete dijetu i vratite se normalnoj prehrani, dobivate na težini (i više) jer se vaš metabolizam usporio.

Zatim vidite da vam se težina vraća pa se vratite na dijetu, koja mora biti još restriktivnija jer vaše tijelo sagorijeva kalorije još sporije. To je situacija u kojoj nema pobjede i koja nas drži zaglavljene u beskrajnom ciklusu uključivanja i isključivanja iz vagona zdrave prehrane.

Skratite vrijeme na ekranu

Poticanje vašeg metabolizma ne svodi se samo na dijetu i tjelovježbu. U prvoj studiji te vrste, znanstvenici su nedavno otkrili da su odrasli koji su dnevno provodili više od 75 minuta pred ekranom bili izloženi većem riziku od razvoja pretilosti, dijabetesa tipa 1 i kroničnog umora u usporedbi s onima koji su provodili manje od 75 minuta na dan pred ekranima.

Dajte prioritet spavanju

Kada spavamo, tijelo se odmara i oporavlja. Kad smo neispavani, potrebno nam je više hrane da bismo se osjećali siti, a to također utječe na brzinu kojom metaboliziramo masti. Ako se borite s postizanjem dobrog sna, pokušajte s dodatcima prehrane.

Prihvatite vježbe s malim učinkom

Ako ste pod velikim stresom, odbacite intenzivne treninge koji mogu povisiti razinu kortizola i dovesti do niza hormonalnih fluktuacija. Treninzi visokog intenziteta povezani su s upalom, što dovodi do zadržavanja vode i daljnjeg debljanja za osobe sa sporim metabolizmom. S druge strane, redovito, protuupalno kretanje s malim učinkom može podržati metabolizam.

Uživajte u kavi

Ako ste ljubitelj kave, već znate koje pogodnosti za energiju i fokus dolaze s njom. Ali jeste li znali da kava može uzrokovati kratkotrajni porast metabolizma? Ako ne volite kavu, pokušajte sa zelenim ili oolong čajem, jer se pokazalo da kombinacija kofeina i katehina koju oni sadrže ubrzava metabolizam na nekoliko sati.

Pijte tri litre vode dnevno

Hidratacija je ključna za dobro funkcioniranje metabolizma. Dehidracija utječe na rad bubrega i potiče jetru da preuzme neke od njezinih funkcija. To znači da će se jetra boriti za obavljanje vlastitih poslova, uključujući lipolizu ili sagorijevanje masti. Dehidracija također može dovesti do zatvora, dodatno usporavajući metabolizam dopuštajući nakupljanje toksina u tijelu i dodatno opterećujući jetru.

Shvatite da nikad nije kasno

Nemojte koristiti godine kao alibi za svoj metabolizam – studije pokazuju da se metabolizam ne usporava dok ne napunimo 60 godina. Čak ni tada, ne značajno. Ako pušite, prestanite – vaš metabolizam i cjelokupno zdravlje bit će vam zahvalni – i budite što aktivniji. Ciljajte na najmanje 7000 koraka dnevno i koristite utege tri ili četiri puta tjedno. Mišići su izvor mladosti i fantastičan su način da vaš metabolizam ubrzano radi. Konačno, napunite svoje tijelo neprerađenom hranom i napunite se svježim voćem i povrćem, nemasnim proteinima u svakom obroku i odgovarajućim količinama visokokvalitetnih ugljikohidrata i masti.

Naslovna fotografija; Photo by Slav Romanov on Unsplash 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime