Ponedjeljak, 10 lipnja, 2024

Mali trikovi pomoću kojih će vaš trbuh izgledati što ravniji – na plaži!

Višak kilograma, porod, dugotrajno sjedenje, loša prehrana… puno je krivaca koji doprinose stvaranju 'šlaufa' oko struka, no utješno je ipak da postoje i vrlo uspješni trikovi koji mogu popraviti stvari – i to ne samo vizualno!

Ravan trbuh nije nemoguća misija, iako – ako je suditi prema istraživanjima – predstavlja jedan od najvećih i najčešćih izazova kako za muškarce tako i za žene.Višak kilograma, porod, dugotrajno sjedenje, loša prehrana… puno je krivaca koji doprinose stvaranju ‘šlaufa’ oko struka, no utješno je ipak da postoje i vrlo uspješni trikovi koji mogu popraviti stvari – i to ne samo vizualno!

Prehrana – što odabrati, a što izbjegavati

Kada su u pitanju određene namirnice, postoji veliko ne-ne u odabiru. Naime, prekomjerni unos ugljikohidrata, proteina i masti uzrokuje dodatno širenje struka. No, vrlo je bitan način na koji konzumirate određene namirnice – naime, uz preveliku količinu i prebrzo jedenje (žurba i nedovoljno neprožvakana hrana) mogu prouzročiti nadutost i neugodan osjećaj u trbuhu.

Stoga – birajte mahunarke, bobičasto voće, sušene marelice i tikvice – jer su najpoželjniji izbor zbog visokog sadržaja vlakana. Naime, vlakna nisu samo poželjna pri mršavljenju zato što daju osjećaj sitosti, već i zbog prevencije opstipacije, koja trbuh može vizualno povećati. Dnevno bi trebalo unijeti između 25 i 35 grama vlakana, ali ako nemate naviku unosa namirnica bogatih vlaknima, unos povećavajte postupno i tijekom cijelog dana.

Pića – zašto je popularno ljetno osvježenje naš neprijatelj?

Kao i uvijek najpoželjnije i najzdravije piće jest – voda! Hladna voda ili nezaslađeni biljni čaj zapravo su najbolji odabir kada ste žedni jer ne sadrže nikakve kalorije, a doprinose osjećaju sitosti pa manje jedete. Osim toga, kada su pića rashlađena, organizam dodatno troši i energiju da ih zagrije.

Najlošiji izbor jest alkohol! Pivo i likeri potenciraju povišenje razine kortizola, hormona koji potencira stvaranje masnih nakupina u predjelu abdomena. Uz to, kada pijete alkoholna pića puno ste podložniji i grickanju. Ako niste znali – najveću energetsku vrijednost imaju kokteli zbog kombinacije više sastojaka – stoga želite li zablistati na plaži ipak izbjegavajte ova popularna ljetna pića za osvježenje.

Sport – najbolji izbori protiv masnih nakupina

Svi tipovi aerobnog vježbanja pomažu eliminiranju masnih nakupina oko trbuha, a posebno su poželjna ona koja uključuju rotacije, podizanja i okretanja kao što su kickboxing, tenis, te tehnike plivanja prsno i kraul.

Životne navike – koji je najbrži način da vam trbuh izgleda što ravnije?

Svjesni smo koliko su nam životne navike, uslijed modernog stila života, postale loše. Jedna od njih je dugotrajno sjedenje koje je jedan od glavnih krivaca nakupljanja sala oko trbuha i stvaranja ‘šlaufa’. Preporuča se što češće stajati i sjediti što uspravnije. Naime, pravilno držanje samo naizgled djeluje neudobno, no nakon nekog vremena preći će vam u naviku i postati prirodan položaj (kakav bi i inače trebao biti) – a ne moramo isticati sa je upravo uspravno držanje najbolji i najbrži način da vam trbuh izgleda što ravnije.
S druge strane, jedna od najlošijih životnih navika svakako jest pušenje – možda niste znali ali pušači imaju u prosjeku veći obujam struka od nepušača i bivših pušača, a stručnjaci za to krive – kortizol.

Spavanje – najbolji položaj za mršavljenje je…

Najbolji položaj za spavanje jest na leđima, a jastuk bi trebao biti ispod koljena što bi onemogućavalo krivljenje kralježnice. Ako se pitate koji je položaj pak najpogubniji i za zdravlje, i za debljanje onda je to  – na trbuhu!

Trikovi za što brže i učinkovitije ‘skidanje’ trbuha

Ovi savjeti pomoći će vam da u roku od samo 12 sati smanjite obujam trbuha za 2 do 3cm.

  • Pijte samo vodu ili nezaslađene biljne čajeve. Karbonizirana pića i ona s visokim sadržajem šećera mogu trbuh napuhati ‘kao balon’.
  • Izbjegavajte čips. Sol pospješuje zadržavanje vode, posebno prije menstruacije. Gotova i konzervirana jela obično sadrže puno soli.
  • Izbjegavajte i žvakaće gume – jer njihovim žvakanjem možete progutati suvišne količine zraka, koje vas posljedično ‘napuhuju’.
  • Ako ste prezauzeti za dugotrajnije sjedenje na zahodu, pokušajte stvari ‘ubrzati’ s jednom ili dvije kave.

________________________________________________________________________

Boris Močinić, dr. sc. prirodne medicine i savjetnik za mršavljenje u Studiju za njegu tijela Močinić radi kontinurano kao savjetnik za mršavljenje od početka 90-ih godina prošlog stoljeća kombinirajući aurikoloterapiju, fitoterapiju i personalizirane upute o prehrani. Primjenjujući holističke principe u mršavljenju proširio je područje djelovanja na neinvazivne aparativne tretmane za oblikovanje tijela i pomlađivanje što je sintetizirao u doktorskoj disertaciji iz područja prirodne medicine. Strast mu je traganje za novim neinvazivnim i učinkovitim tehnologijama pa je među prvima počeo primjenjivati akustične (udarne) valove za rješavanje celulita i HIFU (fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta) za smanjivanje dubinskih uzroka starenja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime