Petak, 16 veljače, 2024

Istina ili mit: Jesu li antioksidansi dobri za zdravlje?

U nutricionističkom svijetu postoji mnoštvo popularnih riječi, a antioksidansi su definitivno jedna od najčešće korištenih

Antioksidansi – čarobna riječ o kojoj se puno piše, ali znate li što su zapravo antioksidansi? Kako oni utječu na vaše tijelo? Koja hrana je bogata njima i koliko ih treba jesti? Tisuće različitih namirnica, posebno biljna hrana sadrži neke od ovih posebnih spojeva. Vjerojatno ste već čuli da antioksidansi mogu učiniti mnogo za vaše zdravlje. Ali što antioksidansi zapravo rade i jesu li oni doista toliko korisni kao što ljudi govore? Koji su točno to navodno magični spojevi i zašto svi prave tako veliku stvar od njih?Što su antioksidansi?

Antioksidansi su vrsta zdravih spojeva, koji se obično nalaze u hrani poput voća i povrća. Oni pomažu u obrani tijela od procesa zvanog oksidativni stres, za koji se smatra da je uključen u razvoj različitih bolesti. Vaše tijelo stvara slobodne radikale tijekom aktivnosti kao što su probava i snažna tjelovježba.

Neki drugi toksini iz okoliša, poput ionizirajućeg zračenja i određenih metala, mogu uzrokovati nenormalno visoke razine slobodnih radikala koje se proizvode u tijelu. Slobodni radikali nisu nužno loši sami po sebi. A kao prirodni nusproizvodi metaboličkih procesa, neki slobodni radikali su u redu. Oni zapravo mogu služiti nekim važnim funkcijama u tijelu, kao što je signalizacija između stanica.

 

Kada se slobodni radikali proizvode u suvišku, oni mogu postati problematični. Budući da su tako reaktivni, slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenje stanica kroz proces koji se naziva oksidativni stres. A što antioksidansi rade? Oni mogu pomoći držati ove slobodne radikale pod kontrolom. Poznati kao hvatači slobodnih radikala, antioksidansi djeluju protiv tog oksidativnog stresa pomažući neutralizirati slobodne radikale i druge molekule u vašem tijelu koje mogu oštetiti stanice i tkiva. Stabilizacijom ovih slobodnih radikala, antioksidansi također mogu pomoći vašem imunološkom sustavu da funkcionira učinkovitije i ublažiti kronične upale. 

assorted sliced citrus fruits on brown wooden chopping board

Gdje možete pronaći antioksidanse?

Vaše tijelo samo proizvodi neke antioksidanse, ali to ponekad nije dovoljno. Antioksidanse možete pronaći u raznim namirnica. Poput voća, povrća, morskih plodova, cjelovitih žitarica i mesa. Kao i u raznim dodatcima, kao što su vitamini, određeni proteinski prašci i nadomjesci za obrok, i formule s antioksidansima za kožu.

Neki su antioksidansi esencijalni vitamini koji su vašem tijelu potrebni za funkcioniranje, dok su drugi esencijalni minerali. Primjeri vitamina antioksidansa uključuju vitamine C koji jačaju imunitet , vitamin E i vitamin A, koji vaše tijelo proizvodi iz beta karotena. Primjeri minerala antioksidansa uključuju selen i cink. Zatim, tu su antioksidansi koji se ne smatraju esencijalnim hranjivim tvarima, ali još uvijek imaju učinak na stanice i tkiva.

Free Selective Focus Photography of Variety of Fruits Stock Photo

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime