Utorak, 23 srpnja, 2024

Neizdržive vrućine: Kako se zaštititi od toplinskog vala?

Nakon duljeg perioda promjenjivog i hladnijeg vremena temperature su skočile i u naše živote vratili su se toplinski valovi. Svakog ljeta iznova se privikavamo na vrućinu i prisjećamo kako sunce kojeg smo tijekom zime kao ozebli čekali, može biti poprilično opasno

Nije baš popularno mišljenje da se od navike lako odviknuti, ali činjenica da nas svakog ljeta iznova iznenade vrućine pokazuje upravo to. Nakon duljeg perioda promjenjivog vremena ovaj tjedan ponovno nas je dočekao toplinski val. Svakog ljeta iznova se privikavamo na vrućinu i prisjećamo kako sunce kojeg smo tijekom zime kao ozebli čekali, može biti poprilično opasno. Glavobolja, smušenost, malaksalost, mučnina, grčevi, crvena koža i visoka tjelesna temperatura samo su neki od simptoma toplinskog udara. Kako se zaštititi od toga i provesti ugodno i bezbrižno ljeto pročitajte u nastavku.1/ Pijte puno vode

Na ovakvim vrućinama trebali biste piti vodu bez obzira na to jeste li žedni. Visoke temperature uzrokuju znojenje pa je jako važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu jer ćete se u suprotnom pregrijati. Najpametnije bi bilo nositi bočicu vode nadohvat ruke gdje god bili.

2/ U podne u kuću

Mama i baka su bile u pravu. Od 10 ujutro do 16 popodne vani je nagore sunce pa je to ujedno i najvrući dio dana. U tom periodu trebali biste ostati u kući ili bar ograničiti izloženost suncu. Druženja i igre na otvorenom mogu pričekati i kasnije popodne kada će i vama i ostalima biti ugodnije, a i sigurnije.

3/ Sa suncem samo indirektno

Na otvorenom pokušajte što je više moguće izbjeći direktni kontakt sa suncem. To možete učiniti bježanjem od hlada do hlada ili jednostavno nositi šešir ili šiltericu. Modni izričaj u ovim situacijama može biti i više nego koristan. Još jedna bitna stavka koju nikako ne smijemo zanemariti je krema za sunčanje. Nanošenje kreme za sunčanje neće spriječiti vašu kožu da dobije lijepi preplanuli ten, ali će ju zaštititi od izgaranja. Bolje da se sjetite namazati kremom za sunčanje na vrijeme kako se ne biste kasnije mazali jogurtom.

4/ Klima i hlađenje

Klima uređaj namjestite na hlađenje i dajte joj oduška. Također, navucite zavjese i spustite rolete kako biste spriječili ulazak sunčevih zraka u prostoriju. Nažalost, klima nije uvijek dostupna pa se u tim situacijama možete držati najnižeg kata i uključiti ventilatore. Jedan fora način za pojačavanje efikasnosti ventilatora jest a ispred njega postavite tanjur pun leda. Tako će se prostorija brže rashladiti.

5/ Pazite što unosite u sebe

Koliko god su lijepe fotografije koktela na sunčani dan, alkohol vam ni u ovom slučaju nije prijatelj. Alkoholna, gazirana i energetska pića potiču dehidraciju kao i, nažalost, kava. Što se tiče hrane, držite se manjih obroka koje možete češće jesti. Neka ta hrana bude nutritivna, ne samo prazni ugljikohidrati, i sadrži puno vode, to je naravno voće i povrće.

6/ Lagano se obucite

Široka, lagana i svjetla odjeća je logičan izbor na ovim vrućinama. Uska odjeća zadržava toplinu kao i tamnije boje pa će lepršava odjeća u ovim danima predstavljati svoju vrstu spasa. Šeširi i kape koje nosite neka budu od prozračnih materijala i isto kao i ostatak garderobe, svjetlijih boja.

7/ Opet voda

Oni kojima more nije nadohvat ruke, neka bude voda. Stavljanje obloga oko zapešća i gležnjeva učinkovit je način spuštanja tjelesne temperature. Pomoći će i hladan tuš ili kupka. Sa sobom nosite bočicu spreja s hladnom vodom i prskajte se kako biste snizili tjelesnu temperaturu. Malo zabavniji način za to su pištolji na vodu. Zvuči djetinjasto, ali u svakome od nas čuči dijete kojeg će ovakav način rashlađivanja razveseliti, samo se moramo opustiti i prestati shvaćati se preozbiljno.

8/ Pazite na svoje bližnje

Provjerite starije članove obitelji, pogotovo one koji u kućanstvu nemaju klima uređaj. Ako kod bilo koga od svojih obitelji i prijatelja primijetite simptome toplinskog udara (ubrzan rad srca, vrtoglavica, nesvjestica, glavobolja, grčevi mišića, povraćanje, proljev), pozovite doktora. Jako bitan podsjetnik koji je svakog ljeta potreban i na koji se ljudi i daje oglušuju: ne ostavljajte životinje ili djecu same u autu, niti sekundu. Držite svoje ljubimce u zatvorenom prostoru i pobrinite se da imaju pristup hladnom prostoru i puno vode.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime