Subota, 23 ožujka, 2024

Nakon 59 godina kanabis više nije na listi najopasnijih droga

Kanabis ipak nije legaliziran. On je i dalje na popisu droga koje izazivaju 'veliku ovisnost i zlouporabu', pa je proizvodnja i trgovina njime i dalje ograničena na uporabu u znanstvene i medicinske svrhe po međunarodnom zakonu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je preporuku za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa s Priloga IV Jedinstvene konvencije o opojnim drogama, a Komisija Ujedinjenih naroda za opojne droge (CND) je tu preporuku prihvatila.Glasale su svega 53 države koje su trenutne članice Komisije UN-a za opojne droge (CND). Za skidanje kanabisa s liste najopasnijih droga bilo je 27 država, 25 ih je bilo protiv i jedna suzdržana. Iako je odluka donesena uistinu minimalnom većinom, odnosi se na sve potpisnice međunarodnih konvencija o kontroli droge.

I dalje na popisu droga koje izazivaju ‘veliku ovisnost i zlouporabu’

S druge strane, iako je Komisija uklonila kanabis i smole kanabisa s liste najopasnijih droga, s one koja uključuje heroin i sintetske opioide, ipak nije legalizirala kanabis. On je i dalje na popisu droga koje izazivaju “veliku ovisnost i zlouporabu”. Proizvodnja i trgovina kanabisom tako je i dalje ograničena na uporabu u znanstvene i medicinske svrhe po međunarodnom zakonu.

kanabis

Ipak, ova će odluka pridonijeti globalnom razvoju industrije medicinskog kanabisa – od regulatornih nadzora do znanstvenih istraživanja i upotrebe biljke kao lijeka, jer je zapravo svojevrsno prešutno priznanje CND-a za medicinku korisnost biljke.

Upotreba u medicinske svrhe

U Hrvatskoj je od 2015. godine uporaba kanabisa dozvoljena u medicinske svrhe. Derivati kanabisa (ulje i sole) koriste se za spazme kod multiple skleroze, ali i za liječenje teške do umjereno teške boli kod bolesnika u terminalnoj fazi malignih bolesti. Osim toga, upotrebljava se kod liječenja anoreksije i kaheksije kod HIV pozitivnih osoba te kod Dravet sindroma.

Valja istaknuti i kako se kanabis u Hrvatskoj uzgaja isključivo u strogo kontroliranim uvjetima i to od strane pravnih osoba koje imaju dopuštenje HALMED-a. 
Ovakav razvoj događaja zasigurno će potaknuti preispitivanje klasificiranja kanabisa i u hrvatskim zakonima i propisima o opojnim drogama. A to nitko ne iščekuje više od osoba oboljelih od multiple skleroze i osoba u terminalnoj fazi malignih bolesti kojima je kanabis nerijetko spas.

 

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime