Petak, 22 ožujka, 2024

Hit dijeta s ozbiljnim posljedicama: Najčešće zablude o bezglutenskoj dijeti

Bezglutenska dijeta, kao i bezglutenski proizvodi, namijenjeni su isključivo osobama oboljelim od celijakije ili intolerancije na gluten. Takva dijeta ne predstavlja alternativu pravilnoj i uravnoteženoj prehrani

Jedan od trendova, kada je riječ o redukciji tjelesne težine, zadnjih nekoliko godina jest bezglutenska dijeta koju prakticira sve veći broj pojedinaca – neovisno o tome ima li ili ne dijagnosticiranu intolerancija na gluten.Naime, gluten – sastojak koji se nalazi u sastavu zrna svih vrsta pšenice, raži, ječma i zobi pa tako i u njihovim prerađenim sastojcima, prvenstveno pekarskim proizvodima uslijed prekomjernog konzumiranja dovodi i do skupljanja kilograma. Njegovim smanjenjem, logično, možemo i izgubiti na težini. Taj podatak mnoge je privukao da u bezlutenskoj prehrani pronađu novu trend dijetu. No, bezglutenska dijeta, kao i bezglutenski proizvodi, namijenjeni su isključivo osobama oboljelim od celijakije ili intolerancije na gluten. Takva dijeta ne predstavlja alternativu pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Postoji, dakle, nekoliko vrlo bitnih zabluda koje vladaju o bezglutenskoj prehrani, a ovo su najvažnije i najčešće od njih!

1/ Bezglutenska dijeta je idealna za mršavljenje

Često pogrešno predstavljana kao režim prehrane za mršavljenje, bezglutenska dijeta je prvenstveno jedini lijek oboljelima od celijakije.
Svatko tko nema problema s glutenom, a želi se prebaciti na ovakav način prehrane trebao bi se posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom.

Neupućeni bi mogli čak postići i suprotan efekt; bezglutenski gotovi proizvodi u pravilu sadrže puno više masnoća, šećera i ostalih nezdravih sastojaka od kojih ćete (u slučaju prekomjerne konzumacije) gomilati kile. Gluten nije krivac za dobivanje na težini, stoga ga ne treba niti izbaciti iz prehrane ako za to nema zdravstvenih razloga.
 
Gluten se nalazi u cjelovitim žitaricama koje su bogate mineralima, vlaknima, vitaminima koji su osnova zdrave dijete za zdrave osobe. Osobe koje redovito konzumiraju cjelovite žitarice, imaju oko 30 posto manje šanse da razviju dijabetes tipa  2 (uz sve ostale prednosti, cjelovite žitarice imaju nizak glikemijski ideks) . Osobe koje boluju od celijakije, trebaju  taj nedostatak hranjivih tvari iz glutenskih žitarica nadoknaditi što raznolikijom bezglutenskom dijetom.  
Zato je potrebno da se svakako savjetujete sa stručnjakom ako samoinicijativno prelazite na bezglutensku prehranu kako bi vas se uputilo kako na pravilan način nadomjestiti deficit hranjivih tvari koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

2/ Za zdravu bezglutensku dijetu, treba samo zamijeniti glutenske sa bezglutenskim gotovim  proizvodima

U zdravoj bezglutenskoj dijeti kakvoj želimo težiti, trebalo bi prije svega konzumirati što više čistih i ogoljenih namirnica, a što manje tijesta, kruh i ostale ugljikohidratne hrane.  
Trebali bismo jesti što više povrća, dozvoljenih žitarica (poput kukuruza, heljde, riže, kvinoje, amaranta i sl), proteina (bilo iz mesa i ribe ili grahorica), svježeg voća, mliječnih proizvoda, orašastih plodova...  Naša prehrana bi prije svega trebala biti raznolika i šarena.
Kako smo mi na našim prostorima odrasli na kruhovima, tjestenini i kolačima, (tijesto nas oduvijek vreba na svakom koraku), naravno da ćemo si ponekad poželjeti ispeći kruh ili kolač. Idealno bi  u tom slučaju bilo da ta tijesta pripremamo od manje rafiniranog brašna bezglutenskih žitarica (koja, naravno, kao i sve ostale namirnice, moraju biti certificirano bez glutena).

 
3/ Gotovi bezglutenski proizvodi su zdraviji od glutenskih

Jedna od čestih tvrdnji ali potpuno neutemeljena; bezglutensko ne znači niskokalorično niti zdravije. Gotovi industrijski bezglutenski proizvodi (keksi, gotovi kruhovi, grickalice itd) su siromašniji vlaknima, vitaminima, (posebno Vitaminom B1), željezom, kalcijem, cinkom, kaloričniji su i uglavnom imaju viši glikemijski indeks.
Često su napravljeni
od visokorafiniranih brašna i škrobova koja nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Sadrže više masti i šećera, aditiva i emulgatora koji se u nedostatku glutena koriste kako bi popravili okus i teksturu proizvoda od bezglutenskih sastojaka. Proizvođači tim sastojcima žele postići da takav bezglutenski proizvod što više nalikuje ‘glutenskom originalu’+.
Iznimka su visoko kvalitetni proizvodi iz organskog i ekološkog uzgoja koje je još uvijek teško pronaći na tržištu.
 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime