Petak, 22 ožujka, 2024

Svi pričaju o njemu: Zlatno mlijeko od kurkume – 10 blagodati za organizam

Mlijeko od kurkume, poznato i kao 'zlatno mlijeko', indijsko je piće koje je steklo veliku popularnost u zapadnim kulturama zahvaljujući sjajnim učincima koje ima na organizam.

Zlatno mlijeko (ili mlijeko od kurkume) svijetložuti je napitak koji se tradicionalno izrađuje zagrijavanjem kravljeg ili biljnog mlijeka s kurkumom i drugim začinima, poput cimeta i đumbira.



Popularan je zbog mnogih zdravstvenih blagodati i često se koristi kao alternativni lijek za jačanje imuniteta i sprječavanje bolesti.

1/ Ključni sastojci prepuni su antioksidanta

Ključni sastojak zlatnog mlijeka je kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji, koji curryju daje žutu boju. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, stoljećima se koristi u ayurvedskoj medicini zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava. Antioksidanti su spojevi koji djeluju na oštećenja stanice i štite tijelo od oksidativnog stresa. Ključni su za funkcioniranje stanica, a istraživanja pokazuju da prehrana bogata antioksidansima može smanjiti rizik od raznih infekcija i bolesti. Većina recepata za zlatno mlijeko uključuje cimet i đumbir koji također imaju antioksidativna svojstva.

2/ Pomaže smanjiti upalu i bolove u zglobovima

Sastojci u zlatnom mlijeku imaju moćna protuupalna svojstva. Smatra se da kronična upala igra glavnu ulogu u kroničnim bolestima, uključujući karcinome, metabolički sindrom, Alzheimerovu bolest i bolesti srca. Iz tog razloga prehrana bogata protuupalnim spojevima može smanjiti rizik od ovih stanja. Istraživanja pokazuju da đumbir, cimet i kurkumin, aktivni sastojak kurkume, imaju snažna protuupalna svojstva.

Neka ispitivanja čak sugeriraju da su protuupalni učinci kurkumina usporedivi s učincima nekih farmaceutskih lijekova bez ikakvih nuspojava. Ovi protuupalni učinci mogu smanjiti bolove u zglobovima zbog osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Na primjer, jedno istraživanje na 45 ljudi s reumatoidnim artritisom pokazalo je da 500 miligrama kurkumina dnevno smanjuje bolove u zglobovima više od 50 grama uobičajenog lijeka za artritis ili kombinacije kurkumina i lijeka.

3/ Može poboljšati memoriju i funkciju mozga

Mlijeko od kurkume dobro je i za funkcije mozga. Istraživanja pokazuju kako kurkumin može povećati razinu neurotrofnog faktora izvedenog iz mozga (BDNF). BDNF je spoj koji mozgu pomaže u stvaranju novih veza i potiče rast moždanih stanica. Niske razine BDNF mogu biti povezane s poremećajima mozga, uključujući Alzheimerovu bolest. I drugi sastojci u mlijeku mogu pružiti blagodati. Jedno od obilježja Alzheimerove bolesti je nakupljanje specifičnog proteina u mozgu, koji se naziva tau protein.

Istraživanja ‘in vitro’ i na životinjama sugeriraju da spojevi u cimetu mogu pomoći u smanjenju njegove nakupljanja. Istraživanja koja su dosad provedena na životinjama sugeriraju kako bi cimet mogao smanjivati simptome Parkinsonove bolesti i poboljšavati funkcije mozga, baš kao i đumbir koji poboljšava vrijeme reakcije i pamćenje. U istraživanju je dokazano i kako đumbir štiti od gubitka moždane funkcije povezane sa starenjem. Ipak, potrebna su daljnja klinička istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli učinci ovih sastojaka na rad mozga i pamćenje.

4/ Kurkumin u kurkumi može poboljšati raspoloženje

Kurkuma, točnije njezin aktivni spoj kurkumin, može potaknuti raspoložedobro nja i smanjiti simptome depresije. U istraživanju koje je trajalo šest tjedana, 60 osoba s depresivnim poremećajima uzimalo je kurkumin, antidepresiv ili kombinaciju. Oni koji su dobivali samo kurkumin doživjeli su slična poboljšanja kao oni koji su dobivali antidepresive, dok je kombinirana skupina primijetila najviše blagodati. Depresija se također može povezati s niskom razinom neurotrofičnog faktora izvedenog iz mozga (BDNF). Kurkumin pojačava razinu BDNF-a, a to može potencijalno smanjiti simptome depresije. Međutim, malo je istraživanja provedeno na ovom području i potrebno ih je još prije donošenja čvrstih zaključaka.

5/ Može zaštititi od srčanih bolesti

Bolesti srca vodeći su svjetski uzrok smrti. Zanimljivo je da su cimet, đumbir i kurkuma, ključni sastojci zlatnog mlijeka, povezani sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti. Nekoliko je istraživanja pokazalo kako 120 mg cimeta dnevno može smanjiti razinu ukupnog kolesterola, triglicerida i “lošeg” LDL-a, a istovremeno povećati “dobru” razinu HDL-a. U jednom istraživanju je 41 sudionik s dijabetesom tipa 2 dobivao oi 2 grama đumbira u prahu dnevno. Na kraju 3-mjesečnog istraživanja izmjereni čimbenici rizika za srčane bolesti bili su za 23-28% niži. Štoviše, kurkumin može poboljšati funkciju obloga krvnih žila, poznatu kao endotelna funkcija. Pravilna funkcija endotela važna je za zdravo srce. Za potvrdu ovih činjenica, potrebno je napraviti još detaljnih istraživanja.

6/ Može utjecati na smanjenje razine šećera u krvi

Sastojci u zlatnom mlijeku, posebno đumbir i cimet, mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi. Primjerice, 1–6 grama cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi i do 29%. Cimet može smanjiti inzulinsku rezistenciju. Stanice otporne na inzulin manje su sposobne uzimati šećer iz krvi, pa snižavanje inzulinske rezistencije općenito smanjuje razinu šećera u krvi. Slično tome, redovito dodavanje male količine đumbira prehrani može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i do 12%.  Međutim, dokazi se temelje na samo nekoliko istraživanja, a za potvrđivanje ovih zapažanja potrebno ih je provesti još.

7/ Može smanjiti rizik od raka

Karcinom je bolest koju obilježava nekontrolirani rast stanica. Uz konvencionalne načine liječenja, sve se više traže alternativni lijekovi protiv raka. Zanimljivo je da neka istraživanja govore kako začini koji se koriste u zlatnom mlijeku mogu djelovati na karcinome. Primjerice, neka istraživanja ‘in vitro’ pripisuju pozitivne učinke u borbi protiv raka 6-gingerolu, tvari koja se u velikim količinama nalazi u sirovom đumbiru. Slično tome, laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama pokazuju da spojevi u cimetu mogu pomoći u smanjenju rasta stanica raka.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, također može ubiti izolirane stanice raka u epruveti i spriječiti rast novih krvnih žila u tumorima, ograničavajući njihovu sposobnost širenja. Međutim, dokazi o dobrobiti đumbira, cimeta i kurkumina u borbi protiv raka i dalje su ograničeni. Rezultati istraživanja su oprečni i nejasno je koliko pojedinog sastojka treba uzimati kako bi bi učunkovit.

8/ Mlijeko ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva

U Indiji se mlijeko od kurkume često koristi kao kućni lijek protiv prehlade. Zapravo se žuti napitak reklamira za jačanje imuniteta. Istraživanja pokazuju da kurkumin ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji i borbi protiv infekcija. Iako su rezultati ispitivanja rađeni ‘in vtro’ obećavajući, trenutno nema dokaza da zlatno mlijeko smanjuje infekcije kod ljudi. Štoviše, spojevi u svježem đumbiru mogu potaknuti rast nekih bakterija.

Ekstrakt đumbira može se boriti protiv humanog respiratornog sincicijskog virusa (HRSV), čestog uzročnika respiratornih infekcija. Slično tome, laboratorijska ispitivanja pokazuju da cinamaldehid, aktivni spoj u cimetu, može spriječiti rast bakterija. Uz to, može pomoći u liječenju infekcija dišnih putova uzrokovanih gljivicama. Sastojci u zlatnom mlijeku također imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu ojačati vaš imunološki sustav.

9/ Đumbir i kurkuma mogu poboljšati probavu

Kronične probavne smetnje, poznate i kao dispepsija, karakteriziraju bol i nelagoda u gornjem dijelu trbuha. Odgođeno pražnjenje želuca potencijalni je uzrok probavne smetnje. Đumbir, jedan od sastojaka koji se koristi u zlatnom mlijeku, može pomoći u ublažavanju ovog stanja ubrzavanjem pražnjenja želuca kod ljudi koji pate od dispepsije. Istraživanja pokazuju da kurkuma može pomoći u smanjenju simptoma probavne smetnje. Kurkuma također može poboljšati probavu masti povećavajući proizvodnju žuči i do 62%. Osim toga, istraživanja pokazuju kako kurkuma može pomoći u održavanju pravilne probave i spriječiti pojavu napadaja kod osoba s ulceroznim kolitisom, upalnim probavnim poremećajem koji rezultira čirom u crijevima.

10/ Kalcij i vitamin D pridonose jačim kostima

Zlatno mlijeko može pridonijeti osnaživanju kostiju. I kravlje i obogaćeno biljno mlijeko općenito je bogato kalcijem i vitaminom D, dvjema hranjivim tvarima neophodnim za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Kad je prehrana siromašna kalcijem, tijelo koristi kalcij iz kostiju za održavanje normalne razine kalcija u krvi. Vremenom to čini kosti slabima i lomljivima, što povećava rizik od bolesti kostiju, poput osteopenije i osteoporoze.

Vitamin D doprinosi jačanju kostiju poboljšavajući sposobnost crijeva da apsorbira kalcij iz vaše prehrane. Niska razina vitamina D u tijelu može dovesti do slabih i lomljivih kostiju, čak i ako je prehrana bogata kalcijem. Iako kravlje mlijeko prirodno sadrži kalcij i često je obogaćeno vitaminom D, prilikom odabira biljnog mlijeka treba paziti na postotak ovih hranjivih tvari. Ako svoje zlatno mlijeko radite od biljnog mlijeka, odaberite ono obogaćeno i kalcijem i vitaminom D.

Sad kad ste saznali sve benefite mlijeka od kurkume, saznajte i kako ga napraviti kod kuće!

Recept za zlatno mlijeko od kurkume!

Za jednu porciju zlatnog mlijeka ili otprilike jednu šalicu potrebno vam je:

  • 1/2 šalice (120 ml) nezaslađenog mlijeka po vašem izboru
  • 1 žličica kurkume
  • 1 mali komad naribanog svježeg đumbira ili 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 1 prstohvat mljevenog crnog papra
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa (nije obavezno)

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u malom loncu i pustite da zavrije. Smanjite vatru i pirjajte oko 10 minuta ili dok smjesa ne postane mirisna i aromatična. Procijedite piće kroz cjedilo u šalice i pospite prstohvatom cimeta. Zlatno mlijeko možete napraviti unaprijed i čuvati u hladnjaku do pet dana. Jednostavno ga podgrijte prije pijenja.

Fotografije: Pexels, Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime