Petak, 18 listopada, 2024

Kuhača i telecaster: Sve bolje prija sa po mnogima omiljenom žesticom

Whiskey nije samo za liječenje slomljenog srca i zaborav od svakodnevnih nedaća; on nije samo za 'u čašu' već i za lonac, wok ili tavu. Naime, idealan je za 'stir frie' prženja, za marinade i – ne samo - BBQ umake te kao dodatak slasticama i voćnim salatama…

Parafrazirajući tekst znane pjesme Hladnog piva ‘Nije sve tako sivo’ moglo bi se kazati da ‘nije u životu sve bed kad su u čaši whiskey i led!’. Bez obzira bio on kakav škotski single malt, klasičan scotch blend, irski ili japanski whiskey, bourbon ili ‘rye whiskey’ iz kakve pecare u zabitima Kentuckyja.



WILLIE NELSON ‘Whiskey River’

 

Utjeha u boci ‘žestice’

Uostalom Johnny ‘Guitar’ Watson u svojoj ‘Half Pint Of Whiskey’, nudi recept za bistrenje uma: pola pinta whiskeya i dugački razgovor s prijateljima što doista nije loš naputak za mrvu sreće u ova šugava vremena.
Bluesman John Mayer u skladbi znakovitog naslova ‘Whiskey, Whiskey, Whiskey’ (znači li to da je sklon trostrukoj dozi pića?) govori pak o utjehi koju nalazi u boci ‘žestice’ iako ga to vodi u propast dok country pjevač John Anderson u svojoj temi ‘Let Somebody Else Drive’ već u naslovu šalje poruku popu MUP-a ‘kad piješ ne vozi’. Jer, veli, neka netko drugi vozi jer on će te večeri piti whiskey.

 

NICK CAVE ‘Rye Whiskey’

 

Dave Matthews Band ali i mnogi drugi poput Nicka Cavea su snimili ‘Rye Whiskey’ kao svojevrsnu ispovijed bootlegera koji se  ne može othrvati alkoholnoj napasti a na istom je tragu i Buddy Guy u svojoj ‘Bad Bad Whiskey’; skladbi u kojoj proklinje piće zbog kojeg je izgubio sve: i ljubav i dom.
Jedna od kultnih skladbi u opusu Willea Nelsona je svakako (i) ‘Whiskey River’; rijeka whiskeya u kojoj se utapa tuga i traži zaborav. Onaj isti o kojem u skladbi ‘Whiskey’ – govoreći o bourbonu kojeg u skrivenim pecarama rade u Tennesseeju – pjeva i Charlie Daniels. I austinski blues-folkeri Zac’s Brown Band u ‘Whiskey’s Gone’ pjevaju o ‘nečastivom u čaši’ koji je razorio vezu dok country-rock/western swing band Asleep In The Wheel u ‘Let Me Go Home Whiskey’ govore o whiskeyu koji ih od kuće odvlači u bar i veselo društvo  za šankom. No, skladba koja je – s pričom koja bi mogla biti i filmski scenarij – najviše govorila o pićima koja su uništila život i razorila brak svakako je ‘One Whiskey, One Bourbon, One Beer’ koja mi je posebice pri srcu u izvedbi Georgea Thorogooda s Destroyersima. 

Skladbe o pićima koja su uništila živote i razorila brakove

Nisu naravno samo country i blues izvođači pjevali o whiskeyu… Alice Cooper u ‘Lace & Whiskey’ zaziva draganu da mu da čašu pića i svoje tijelo prekriveno čipkom kao univerzalni lijek a južnjački rockeri Molly Hatchet u ‘Good Smoke And Whiskey’ govore o utjesi koju nakon ženinog odlaska i slomljenog srca nude samo whiskey i ‘dobar dim’. Thin Lizzy, Dubliners i brojni drugi izvođači priklonili su se pak starom irskom tradicionalu ‘Whiskey In A Jar’ i pretvorili ga u opće mjesto ‘alkoholne pjesmarice.

THIN LIZZY ‘Whiskey In A Jar’

 

Gastronomija i whiskey

Whiskey nije samo za liječenje slomljenog srca i zaborav od svakodnevnih nedaća; on nije samo za ‘u čašu’ već i za lonac, wok ili tavu. Naime, idealan je za ‘stir frie’ prženja, za marinade i – ne samo – BBQ umake te kao dodatak slasticama i voćnim salatama…
Stoga ga mnogi drže nezaobilaznim dodatkom jelima odnosno ‘touchem’ koji jelu daje karakter i poseban okus. I to bez obzira koristite li scotch, bourbon iz Kentuckyja ili Tennesseeja ili pak irski whiskey jer tijekom kuhanja hlapljenjem alkohola naglašava se okuse ječmenog slada te karamelizira njegove šećere.  Uostalom, whiskey ima daleko više različitih okusa od vina; ‘šmeka’ koji se razlikuj zbog fermentacije ječma, načina destiliranja i odležavanja u hrastovim bačvama.
Recimo, okusi citrusa i herbalne note kod mnogih single malt whiskeya odlično se sparuju s jelima od piletine dok robusniji single maltovi s voćnim notama idu s kremastim jelima i odležanim sirevima. Whiskey je naravno nezaobilazan kod brojnih škotskih recepata poput omiljenog deserta ‘cranacvhana’ (zob, vrhnje i kupine se pomiješaju sa whiskeyem) ili ‘haggisa’ (za mnoge izvan Škotske bizarnog jela od ovčjih iznutrica – srca, pluća, jetre, loja…). Čast Škotima no ako igdje whiskey/bourbon savršeno ljube hranu tada je to prvenstveno kod pripreme pečenki u pećnicama ili na otvorenoj vatri. Vrijedi to probati i doma.

GEORGE THOROGOOD & THE DESTROYERS ‘One Whiskey, One Bourbon, One Beer’

 

POTRBUŠINA S BOURBONOM

  • 2 dcl bourbon whiskeya
  • 1 zvjezdani anis
  • 80 dag svinjske potrbušine
  • 4 jušne žlice kečapa
  • 2 jušne žlice umaka od soje
  • 2 jušne žlice meda
  • sol i papar (čili)

Priprema: Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva C a u međuvremenu ulijte 1 dcl bourbona u plitku posudu za pečenje i dodajte zvjezdani anis. Potrbušinu lagano zarežite na strani gdje je koža (napravite oštrim nožem raster) začinite solju i paprom, prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 3 sata.
Izvadite pečenje iz peći i pustite da se hladi oko sat vremena pa ga narežite na manje komade. Vratite meso natrag u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva oko 20 minuta (povremeno ga okrećite) a u međuvremenu u dubljoj tavi na jakoj vatri pomiješajte sojin umak, kečap, med i preostali bourbon pa nakon pet minuta (kad se umak zgusnuo) prelijte preko komada mesa.
Po volji, ako želite da se meso karamelizira u umaku, potrbušinu dodajte umaku pa ga uz miješanje držite na vatri još pet do deset minuta.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime