Utorak, 26 ožujka, 2024

The Irregulars: serija koja je munjevitom brzinom postala hit na Netflixu

Serija je nešto poput mješavine Dosjea X i Supernatural, ali predvođena grupom tinejdžera u viktorijanskom Londonu, pa je po žanru zapravo mješavina horora, misterije i nadnaravnog

Nova Netflixova serija, The Irregulars, zabavna je drama koja riješava misterije ubojstava koje mladoj skupini prijatelja zadaje Sherlock Holmes, ali u natprirodnom okruženju.



Od kada je premjerno prikazana 26. ožujka 2021. godine, u kratkom roku postala je jedna od najgledanijih serija širom svijeta, a i u Hrvatskoj je u Top 10 na platformi Neflix od svog izlaska.

Banda uličnih tinejdžera radi za Watsona i Holmesa

Radnja The Irregularsa smještena je u viktorijansko doba u Londonu, a prati bandu uličnih tinejdžera koje zapošljavaju doktor Watson i njegov nedostižni i tajanstveni poslovni partner Sherlock Holmes. U svakoj epizodi banda istražuje novi slučaj, svaki jednako nadnaravan i zastrašujući kao i sljedeći. Pojavljuje se mračna sila koja prijeti budućnosti gradu, možda i cijelom svijetu, a na tinejdžerima je da ga spase.

Iako se serija čini dijametralno suprotnom od racionalnosti priča o Sherlocku Holmesu, njezin škotski autor Arthur Conan Doyle zapravo je bio vrlo zainteresiran za natprirodno i spiritualizam, objavljujući mnoge natprirodne i horor priče. Serija je nešto poput mješavine Dosjea X i Supernatural, ali predvođena grupom tinejdžera u viktorijanskom Londonu, pa je po žanru zapravo mješavina horora, misterije i nadnaravnog.

Tko su glavni likovi serije?

Prva epizoda započinje predstavljanjem dva glavna lika serije, sestara Beatrice i Jessice. Jessi (Darci Show) muče noćne more koje se ponavljaju i u njoj izazivaju strah, a Bea (Thaddea Graham) je pokušava utješiti. Bea je jak lik, s duhom istinskog vođe. Ona je zapravo bistra šefica bande, koja uključuje u život svoje najbolje prijatelje Spikea (Mckell David) i Billyja (Jojo Macari).
Četvorica tinejdžera brinu jedni o drugima, za vrijeme zajedničkog života u podrumu u Londonu. Bandi će se uskoro pridružiti peti član i potencijalni Bein dečko, Leo (Harrison Osterfield). Za razliku od Bee, Jessi, Billyja i Spikea, Leo nije odrastao na ulicama Londona. On je zapravo princ Leopold, koji je živio u svojoj kraljevskoj palači, a hemofiličar je. Želeći iskusiti kako živi većina stanovništva, upoznaje bandu i odlučuje ih slijediti u njihovim istragama.

Mračna prijeteća moć koja preuzima London

Da bi zaradila za život, Bea pronalazi posao za bandu koji uključije istraživanje tajanstvenih ubojstava za neobbičnog čovjeka koji živi u ulici Baker Street 221B, dr. Johna Watsona (Royce Pierreson), koji je, čini se, stalno loše volje. U svakoj epizodi Watson im dodijeli novu istragu, koju vodi Bea. Tako u prvoj epizodi banda istražuje slučaj nestalih beba. Zahvaljujući Jessie, uskoro će otkriti nadnaravnu vezu sa slučajem.

The Irregulars su osmišljeni slično kao Supernatural i Dosjei X – na način da slijede istu strukturu uvođenja novog “čudovišta” u svaku epizodu, a imaju i sveobuhvatnu priču koja povezuje cijelu seriju (izvanzemaljci za Dosjee X; anđeli i demoni za Supernatural). U The Irregularsu krovna priča je mračna prijeteća moć koja preuzima London.

Logični i racionalni svijet prelazi u nepredvidljivost nadnaravnog

Arthur Conan Doyle bio je fasciniran paranormalnim. Sudjelovao je u raznim seansama, bio zagovornik spiritualizma i desetljećima je istraživao paranormalno, kao i duhove i vile. Serija slavi ovu manje poznatu stranu Doylea, zasjenjenu velikom popularnošću Sherlocka Holmesa. Ovdje Sherlock Holmes zauzima stražnje mjesto, a njegov lik glumi Henry Lloyd-Hughes, pojavljujući se tek otprilike na pola puta. Umjesto toga vodstvo u predaje u ruke dvije snažne i inteligentne mlade žene.

The Irregulars je vrlo zabavna serija koja prenosi logični i racionalni svijet detektivskih priča o Sherlocku Holmesu u nepredvidljivost nadnaravnog. Iako je manje vjerodostojan dio serije priča oko princa Leopolda – jer je očito njegova primarna funkcija samo dodavanje romantične priče u seriju.
Jedva čekamo vidjeti hoće li joj popularnost sve više rasti!

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime