Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Opasnosti iz prirode: Zaštitite ljubimce od krpelja te krenite u šetnju bezbrižni i sretni

Kućni ljubimac predstavlja veliko zadovoljstvo u svakom domu, ali i veliku odgovornost čega trebaju biti svjesni svi vlasnici. Stoga preporučamo da svoje šetnje prirodom učinite što sigurnijima za vas i vašeg psa

Ako ste s dolaskom proljeća nabavili malog štenca, svakako morate voditi brigu o ‘opasnostima’ koje vrebaju iz prirode, a isto vrijedi i za kućne ljubimce koji su dio vaše obitelji već dulje vrijeme.



Prije svega mislimo na krpelje jer se u toplije vrijeme vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima dulje zadržavaju u parkovima, livadama gdje vaš pas vrlo lako može pokupiti tog malog nametnika. 

Zaraženi krpelji mogu biti smrtonosni za ljubimce

Krpelje ubrajamo u najveće parazitske grinje, koji sišu krv i napadaju mnoge životinje (pse, mačke, goveda, ptice i gmazove), ali i čovjeka. Aktivnost krpelja ovisi o vanjskoj temperaturi i vlazi, tako da su najaktivniji u proljeće i jesen, iako ih možemo naći na životinji tijekom cijele godine – i zimi i ljeti.

Krpelji imaju četiri para nogu kojima se kreću u potrazi za najpogodnijim mjestom na domaćinu gdje bi parazitirali (čelo, uši, kapci, vrat, prostor između prstiju, prepone).
Nakon šetnje, životinju treba iščetkati gustim češljem i pregledati krzno, odnosno lagano rukom prijeći u suprotnom smjeru od rasta dlake i potražiti kvržice i izbočine veličine 2 do 10 mm. Upravo te kvržice su krpelji, s glavom zarinutom u kožu.

Za skidanje krpelja postoje i specijalne pincete, koje se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Zaraženi krpelji kod životinje mogu izazvati razne bolesti  (smrtonosnu bolest piroplazmozu, erlichioza u pasa i hemobartonela kod mačaka). Ljubimca je stoga potrebno štititi sredstvima protiv parazita tijekom cijele godine!

Učinkovita sredstva za zaštitu od nametnika

U veterinarskim ljekarnama i specijaliziranim trgovinama za ljubimce možete pronaći razne proizvode namijenjene zaštiti ljubimca od krpelja. Među sredstvima koje bi posebno istaknuli su sprejevi za zaštitu. To su sredstva protiv vanjskih nametnika za pse i mačke koji se primjenjuju jednom mjesečno. Djeluju tako da ubijaju buhe i krpelje, djeluju na sve razvojne stadije buhe, mogu se koristiti kod mladunčadi i gravidnih životinja te su otporni na vodu.

Osim sprejeva, postoje i ogrlice koje su odlične za sprečavanje zaraze buhama i krpeljima. Preporučamo da ovratnik stalno bude na vašem ljubimcu, jer na taj način buhe i krpelji počinju ugibati nakon 24 sata, a djelovanje traje do 7 mjeseci. Na tržištu postoje i biljni preparati: tablete češnjaka te biljni šamponi, kao i pudereri. Naravno, preporučamo vam da se dodatno savjetujete s veterinarom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime