Petak, 22 ožujka, 2024

Dr. Jane Basarovski: Ne postoji priprema kože za sunce – samo zaštita od sunca!

Dr. med. Jane Basarovski, specijalist dermatovenerologije, na svom Instagramu 'moj.dermatolog' redovito savjetuje o raznim temama povezanim s kožom, a za Mixer.hr nam je otkrio sve najvažnije o zaštiti kože od sunca

Bilo da se spremate na godišnji odmor ili ste već na njemu, sigurni smo da ste svjesni svih opasnosti koje vrebaju od prejakih sunčevih zraka. Pa, iako sunce obiluje vitaminom D i ima brojne prednosti za ljudski organizam i zdravlje, jednako tako može biti iznimno štetno i uzrokovati teža oboljenja.



Dr. med. Jane Basarovski, specijalist dermatovenerologije, pokrenuo je Instagram profil ‘moj.dermatolog’ na kojem redovito objavljuje stručne informacije o raznim temama povezanim s kožom. S doktorom Basarovskim razgovarali smo o načinima zaštite kože od sunca, važnosti korištenja kreme sa zaštitnim faktorom te rješavanju opeklina od sunca, ako do njih dođe. 

5 smjernica za zaštitu od sunca u ljetnim mjesecima

Što sve moramo napraviti kako bi naša koža bila spremna za sunce?
Umjereno izlaganje suncu ima povoljan učinak na naš organizam, jer potiče sintezu vitamina D i poboljšava raspoloženje; nažalost, umjereno se često pretvori u prekomjerno. Ne postoji priprema kože za izlaganje suncu, jedino postoji zaštita od sunca. 
U tom smjeru, mogu dati 5 smjernica za zaštitu od sunca u ljetnim mjesecima:

  • Krema s zaštitnim faktorom (SPF) 30+
  • Odgovarajuća odjeća
  • Kapa, šešir, marama, sunčane naočale…
  • Boravak u hladu
  • Izbjegavati izlaganje suncu u periodu između 12 i 16h

Od prehrane važno je konzumirati puno voća i povrća – to je hrana bogata vitaminima C, E te beta karoten, kao i povećano unositi razne tekućine u organizam.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Moj Dermatolog 🩺 (@moj.dermatolog)

 

Kako onda dobiti lijepu put bez sunčanja po cijeli dan? 
Jedini način da koža potamni bez sunčanja je upotrebom preparata za samotamnjenje. Priprema za ljeto s nekoliko odlaska u solarij ili s ‘odgovornim’ sunčanjem, nažalost ima svoje posljedice, koje mogu biti jako opasne za naše zdravlje pa se ne preporučuju.

Ultraljubičaste B zrake iz sunčanog spectra su uzročnici melanoma i kožnih karcinoma, dok ultraljubičasti A zrake su odgovorne za fotostarenje kože

Svake godine uoči ljeta ističe se povećana važnost nanošenja krema sa zaštitnim faktorom, no čini se kako i dalje većina ljudi na to zaboravlja. Koliko često ih moramo obnavljati?
Krema sa zaštitnim faktorom (SPF) jedini je način da zaštitimo kožu od štetnog djelovanja ultraljubičastog zračenja, što kao posljedicu ima nastanak kožnih karcinoma i melanoma. Krema se treba nanijeti na kožu 15 minuta prije izlaganja suncu te potom svaka 2-3 sata i nakon pojačanog znojenja ili kupanja.

Od dehidracije kože i fotostarenja do melanoma i kožnih karcinoma

Koje su najteže posljedice sunčevih zraka za našu kožu?
Ultraljubičaste B zrake iz sunčanog spectra su uzročnici melanoma i kožnih karcinoma, dok ultraljubičasti A zrake su odgovorne za fotostarenje kože. Također pojačano izlaganje suncu dehidrira kožu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Moj Dermatolog 🩺 (@moj.dermatolog)

Kako su povezani madeži i izlaganje suncu? Trebaju li osobe s velikim brojem madeža posebnu brigu o koži tijekom ljeta?
Nastanak madeža može biti genetski uvjetovan (nasljeđivanje) ili oni mogu nastati zbog prekomjernog izlaganja suncu. Pregled madeža spada u skupinu skrining pregleda za rano otkrivanje melanoma i drugih kožnih zloćudnih tumora. Preporuča se jednom godišnje napraviti pregled madeža, najbolje prije ljeta ili nakon jeseni, zato što madeži na pigmentiranoj koži uvijek izgledaju gore nego što jesu, tako da ti pregledi nisu adekvatni.
Osobe s velikim brojem madeža spadaju u rizičnu skupinu za nastanak kožnih zloćudnih tumora i moraju uvijek koristiti zaštitu od sunca, ali to ne znači da se osobe s manjim brojem madeža mogu neodgovorno ponašati na suncu.

Osobe s kojim kožnim problemima nikako ne smiju na sunce?
Pacijenti kojima je odstranjen melanom ili kožni karcinom, ne smiju se izlagati suncu ili moraju disciplinirano koristiti jako visoku zaštitu od sunca. Kronično crvenilo u području lica (rozaceja), akne te neke autoimune bolesti se također pogoršavaju nakon izlaganja suncu.
Svjetlije osobe koje spadaju u skupinu Fototip I i II (crvena ili svjetlo smeđa kosa, plave oči, bjela koža), kao i pacijenti s vitiligom, također se ne smiju izlagati suncu ili moraju tijekom cijelog dana koristiti odgovarajuću zaštitu. 

Kada i koliko se najbolje izlagati suncu?
Razdoblje između 12 i 16h obavezno se mora izbjegavati. Sve ostalo je donekle prihvatljivo, ali uz adekvatnu zaštitu od sunca, naravno.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Moj Dermatolog 🩺 (@moj.dermatolog)

Situacije kada hitno treba potražiti pomoć liječnika

Kako djecu adekvatno zaštiti od sunca?
Kod djece je najbolje koristiti preparate s mineralnom zaštitom od sunca te ih svakako zaštititi odgovarajućom odjećom. Bebe se ne smiju izlagati suncu.

Koža je ljeti često suha od sunca, kako to možemo spriječiti?
Suhu ili dehidriranu kožu možemo spriječiti redovitom njegom hidratantnim preparatima za suhu kožu. Najvažnija je upotreba tih preparata nakon tuširanja, kada je koži potrebno vratiti izgubljenu vlagu i hranjive sastojke.

Ako ipak dođe do opekotina, što je potrebno napraviti?
Ako nastanu opekline, koža se treba zaštititi odgovarajućom odjećom od daljnjeg izlaganja suncu. Potrebna je odgovarajuća njega hidratantnim preparatima; poput onih s aloe verom koji dodatno mogu umiriti upaljenu kožu. Tuširanje hladnom vodom može smanjiti neugodne senzacije. Od lijekova Aspirin i Ibuprofen mogu pomoći s oteklinama, smanjiti crvenilo i nelagodu. Ako, pak, nastane izražena opekotina s mjehurima, nikako ih nemojte otvarati, nego potražite pomoć liječnika.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Moj Dermatolog 🩺 (@moj.dermatolog)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime