Petak, 21 siječnja, 2022

9 tretmana protiv tamnih mrlja prema preporukama dermatologa

Tržište je pretrpano proizvodima za njegu kože, a ništa drugačije nije ni s tretmanima protiv tamnih mrlja. Teško je znati koji su proizvodi doista dobri i koji pomažu kod ovog problema, baš kao i koji sastojci dugoročno pomažu u uklanjanju tamnih mrlja? Zato smo odgovore potražili kod stručnjaka

Odgovore na ova pitanja dalo je nekoliko poznatih dermatologa, a njihove savjete kao i devet tretmana koje preporučuju pročitajte u nastavku.

Tko su krivci za tamne mrlje?
“Tamne mrlje ili hiperpigmentacija nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina u koži melanocitima”, objašnjava plastična kirurginja Melissa Doft. Ovaj dodatni melanin može biti potaknut različitim stvarima, a posebno hormonima estrogenom i progesteronom. Tako, primjerice, trudnice primjećuju tamne mrlje koje često nakon porođaja posvijetle. Veliki krivac za pigmentacije može biti i sunce koje povećava razinu melanina i ljeti uzrokuje više tamnih mrlja. Postoje i staračke ‘pjege’ – kod osoba zrele dobi, jer se pojavljuju i sa starenjem. Ostali faktori, poput iritacije kože kao posljedice akni, depilacije voskom ili jakog pilinga, mogu također izazvati hiperpigmentacije.

1/ Vitamin C
Na spomen vitamina C, razmišljajte dalje od soka od naranče. Ovaj se vitamin može koristiti kao topički antioksidans koji sprječava slobodne radikale da uzrokuju oksidativna oštećenja na koži (kao što su bore). “Također inhibira enzimske procese koji proizvode melanin u koži, koji pak pomaže smanjenju tamne boje kože“, kaže Sumayah Jamal iz M. Shcweiger Dermatology Group. Još jedna korist vitamina C za našu kožu je to što osvjetljava samo ciljana područja pigmentacije, a ne ostatak kože.
SAVJET: Prilikom korištenja tijekom ljetnih mjeseci ili kod dugotrajnog izlaganja suncu, obavezno je korištenje i kreme sa zaštitnim faktorom.

Još jedna korist vitamina C za našu kožu je to što osvjetljava samo ciljana područja pigmentacije, a ne ostatak kože

2/ Hidrokinon
U liječenju tamnih mrlja, hidrokinon je zlatni standard više od 50 godina. Ovaj sastojak možete pronaći bez recepta u koncentraciji od 2% ili manje, dok se na recept može dobiti za 4% ili više. “Na biološkoj razini hidrokinon djeluje inhibirajući enzim zvan tirozinaza koji pomaže u proizvodnji melanina”, kaže dr. Cook-Bolden. Što se manje proizvodi tirozinaza, manje se proizvodi i melanin. Ponekad se učinci hidrokinona mogu primijetiti za samo dva tjedna. No, stvarna razlika bi se trebala vidjeti između 8 i 12 tjedana.
“Kao i kod svakog proizvoda koji se nanosi na kožu, hidrokinon može uzrokovati suhoću, crvenilo i peckanje, što može značiti da imate alergijsku reakciju na proizvod, upozorava Cook-Bolden te savjetuje da napravite test osjetljivosti prije nego kupite proizvod. Još jedna potencijalna nuspojava je tzv. ‘ghosting’, odnosno nenamjerno posvjetljivanje kože izvan ciljanog područja. Da biste to izbjegli, primijenite hidrokinon na središte mjesta koje tretirate, a ne po cijelom području.
SAVJET: Tijekom dana kombinirajte preparat s hidrokinonom zajedno s kremom za sunčanje kako bi potonji sastojci spriječili oštećenja kože zbog UV zraka.

3/ Kojična kiselina
Kojična kiselina (dobivena iz gljiva ili fermentirane riže) uobičajeno se koristi u posvjetljivačima kože, a najbolji su rezultati vidljivi u kombinaciji s hidrokinonom, poručuje Carlos, dermatolog i osnivač Derma di Colone. “Rizik koji je obično povezan s lokalnom kojičnom kiselinom je alergijski dermatitis i zato se prvenstveno nalazi u relativno niskim koncentracijama”. Oni koji imaju osjetljivu kožu trebali bi se odlučiti za male noćne doze jer su potencijalne nuspojave iritacija i upala. Isto tako, ne očekujte brze rezultate – treba proći nekoliko mjeseci kako bi se uočilo poboljšanje hiperpigmentacije primjenom topičke kojične kiseline.

Oni koji imaju osjetljivu kožu trebali bi se odlučiti za male noćne doze jer su potencijalne nuspojave iritacija i upala

4/ Soja
Ekstrakt soje dokazano pomaže pri posvjetljivanju kože, kaže Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na odjelu dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku. Zbog toga ćete je pronaći u brojnim proizvodima za pigmentacijske mrlje. Soja djeluje kao tretman protiv tamnih mrlja jer sprječava ulazak melanina u gornji sloj kože, tvrde u Američkoj akademiji za dermatologiju.

5/ Azelainska kiselina
Ovaj manje poznati sastojak svakako zaslužuje biti na ovoj listi. “Azelainska kiselina je prirodni ekstrakt zobi, pšenice ili raži koji ometa proizvodnju nenormalne pigmentacije”, objašnjava dr. Zeichner. Bonus: sadrži antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprječavanju pojave akni, ali i ožiljaka koji mogu ostati nakon istiskivanja prištića.

Ekstrakt soje dokazano pomaže pri posvjetljivanju kože. Zbog toga ćete je pronaći u brojnim proizvodima za pigmentacijske mrlje

6/ Laseri
Iako su najskuplji, laseri su ujedno i najbolji tretmani za smanjenje hiperpigmentacija. “Koriste usredotočenu zraku svjetlosti koja ima određeni cilj ili pigment koji razbija te eliminira čestice u koži”, kaže Cook-Bolden te dodaje: “Impulzivno pulsirajuće svjetlo može tretirati neželjenu pigmentaciju. Odašilje manje fokusirane svjetlosti i može imati neželjeni učinak na okolnu kožu, posebno na tamnijoj ili preplanuloj koži”.
Idealan laserski tretman za hiperpigmentaciju hladi kožu (ili barem ograničava količine generirane topline), čime pomaže da se izbjegnu upalni odgovor, opekotine ili kolateralno oštećenje kože. Ovakvi su tretmani poprilično skupi, a brojni dermatolozi predlažu šest ili više tretmana, s tri do četiri tjedna razmaka.

7/ Kemijski pilinzi
Ovakvi tretmani ‘skidaju’ gornje slojeve mrtve kože čime uklanjaju ‘dosadan’ i umoran izgled, odnosno daju svjež i svjetlucav rezultat. S vremenom stimuliraju proizvodnju kolagena, pojačavaju stanični promet i smanjuju pojavu tamnih mrlja. Treba pripaziti da piling nije preinvazivan jer može ozlijediti kožu. Uobičajeni aktivni sastojci pilinga pro-razreda uključuju glikolnu, mandelinsku, salicilnu i mliječnu kiselinu, uz triklorooctenou kiselinu. Iako postoje i pilinzi koji su dostupni kod kuće, vjerojatno će samo ukloniti izumrle površinske stanice kože, ali ne i učiniti dovoljno da posvijetle mrlje.

Imajte na umu da kemijski pilinzi mogu biti prilično invazivni, posebno na osjetljivoj koži, zato prvo razgovarajte s dermatologom o tretmanu

8/ Mikrodermoabrazija
Još jedan dobro poznati piling za hiperpigmentaciju koji koristi sitne čestice za uklanjanje mrtve kože. Cook-Bolden mikrodermoabraziju opisuje kao “nekemijski postupak koji je neablativan, što znači da ne uništava tkivo kože i ne zahtijeva značajno vrijeme oporavka.” Mikrodermoabrazija je najbolja za blaže oblike hiperpigmentacije, jer su njezini rezultati skromni – u smislu poboljšanja izgleda promjene boje kože.

9/ Microneedling
Smatrajte ovo tretmanom koji se ne preporučuje za one slabog srca. Izvodi se pomoću medicinskog valjka od nehrđajućeg čelika prekrivenog stotinama sitnih bodljikavih dijelova, čime stvara niz mikroozljeda u nastojanju da obnovi proizvodnju kolagena na koži i pospješi njezinu elastičnost. Iako postoje i verzije koje možete pokušati i kod kuće – nemojte!, savjetuje dr. Doft i preporučuje da vaš liječnik kontrolira razinu prodiranja u kožu.
Za najbolje rezultate mikroiglice se često kombiniraju s lokalnim tretmanima. “Jednom kada se otvori kožna barijera, moguće je unijeti u kožu sastojke za koje je poznato da posvjetljuju kožu – poput vitamina C”, kaže Doft. Dermatolozi koriste i serum za zacjeljivanje rana ili spoj hijaluronske kiseline i vitamina C za pomoć u hiperpigmentaciji, posebno kod tamnijih tonova kože. No, postoji potencijalni rizik od stvaranja ožiljaka od mikroiglica – ako se koriste previše agresivno. “Pacijenti tamnije puti mogu otkriti da imaju još više pigmentacijskih mrlja”, dodaje. “Ali nakon što se pravilno izvede vidjet ćete svjetliju put voć u roku tjedan dana nakon tretmana.”

Tamne mrlje postat će tamnije s izlaganjem suncu

Ključna prevencija – kreme za sunčanje

Rješenje velikih problema često je jednostavno, a kada su pigmentacijske mrlje u pitanju onda su to – kreme za sunčanje. “Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje apsolutno je najbolji način za prevenciju hiperpigmentacije”, kaže dr. Zeichner. “Čak i niske razine izloženosti UV zrakama zbrajaju se tijekom života i mogu uzrokovati tamne mrlje.”
Alan J. Parks, dermatolog i osnivač DermWarehousea slaže se i dodaje: “Tamne mrlje postat će tamnije s izlaganjem suncu. Kreme za sunčanje, a posebno kreme za sunčanje koje sadrže cink oksid ili titan dioksid, mogu blokirati većinu zraka koje potamnjuju ionako tamne mrlje”, dodaje.

Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje apsolutno je najbolji način za prevenciju hiperpigmentacije. Čak i niske razine izloženosti UV zrakama zbrajaju se tijekom života i mogu uzrokovati tamne mrlje

Preporučuju se kreme s najmanje SPF 30 za zaštitu od UVA i UVB zraka i obnavljati ih svaka dva sata – čak i ako je na proizvodu označeno da ‘štiti’ cijeli dan, 24-satno, vodootporno itd.”, objašnjava dr. Cook-Bolden. Također savjetuje izbjegavanje izlaganja suncu općenito – posebno za osjetljiva područja – između 10 i 16 sati. Čak i vidljivo svjetlo može povećati pigmentaciju kože. Ako ste vani kad je sunce najjače, tražite hladna, zasjenjena područja ili nosite UPF odjeću koja pomaže u zaštiti kože!

 

Pročitajte još...

9 tretmana protiv tamnih mrlja prema preporukama dermatologa

Tržište je pretrpano proizvodima za njegu kože, a ništa drugačije nije ni s tretmanima protiv tamnih mrlja. Teško je znati koji su proizvodi doista dobri i koji pomažu kod ovog problema, baš kao i koji sastojci dugoročno pomažu u uklanjanju tamnih mrlja? Zato smo odgovore potražili kod stručnjaka

White Skin 3 by Kaliterna: Zadnja riječ dermatološke znanosti!

Uz uklanjanje pigmentacija i jako 'izbjeljivanje' ova krema ima i snažan učinak detoksikacije pa se koža izvrsno pročišćava i podmlađuje

Iz stručnog kuta: Je li botox otrov i koliko često izaziva alergijske reakcije?

Iako moderno doba poznaje različite filere, plazme, lasere za lice i tijelo, botox još uvijek ostaje centralni i esencijalni alat estetske medicine. Učestalost njegove primjene probudila je mnoge nedoumice i sumnje

Kako je boom plastične kirurgije u Južnoj Koreji primijenio svijest o lijepom

Ljepota je pokretač svakodnevnog života u Seulu i u Južnoj Koreji, a fenomen koji je u svjetskim razmjerima dobio i 'službeno' ime stavio je ovu zemlju na prijestolje svjetske plastične kirurgije - još od davne 2009. godine!

Povezano

Tretman zatezanja lica kojem ne može konkurirati nijedan estetski zahvat

Endolift je tretman podizanja i oblikovanja lica uz pomoć lasera koja optičkom energijom zagrijava potkožno tkivo. Za razliku od operacije, daje 100% prirodan izgled jer istodobno pomlađuje kožu iznutra i izvana - što se ne može postići niti jednom operacijom

Otkrivamo: Top tretmani pomoću kojih ćemo u novoj godini biti najljepša verzija sebe

Godine nose svoje i u tome treba znati uživati i iste prihvatiti, ali njega, kako ona iznutra, tako ona izvana, jednako je bitna. Postoje tretmani koji u tome itekako pomažu jer recimo, snažno potiču kolagen koji se s godinama – smanjuje

Dr. sc. Liana Ritz: Spoj prirodnih tretmana učinkovitije pomlađuje kožu od botoxa!

Kako genetika i način života određuju tip starenja, vrlo je važno individualno pristupiti 'lječenju starosti' te uz najnapredniju estetsku tehnologiju 'složiti’ jedinstveni tretman protiv starenja, odnosno sinergijske tretmane koji daju maksimalne rezultate

Najbolji tretmani za detoksikaciju organizma i obnavljanje imuniteta

Za bolesne osobe i osobe s narušenim imunitetom, infuzije su najefikasnija opcija za jačanje imuniteta. Pružaju 100% iskoristivost vitamina, minerala i drugih sastojaka u najvećim dopuštenim koncentracijama

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime