Vodeća međunarodna organizacija za podizanje svijesti o hrani, ProVeg International, koja djeluje na četiri kontinenta, pokrenula je inicijativu ‘Promijenimo prehranu, a ne klimu’ kojoj je cilj potaknuti što više ljudi da prisegnu na promjenu prehrane, odnosno da, uz stručnu pomoć, zamijene meso, mlijeko i jaja iz svoje prehrane ukusnim i svuda dostupnim biljnim namirnicama.
Jedna od ambasadorica ove inicijative jest slavna britanska primatologinja i veganka dr. Jane Goodall, koja je nedavno objavila hvaljenu kuharicu s veganskim receptima koji su ‘dobri za životinje, Zemlju i sve ostale’.
Klimatski marš za opstanak
“Svi koji su zabrinuti zbog klime i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu mogu napraviti korak dalje i prisegnuti na www.
Dapače, uz poziv na prisegu pozivaju sve da se zajedno s njima priključe klimatskom Maršu za opstanak koji će se održati u petak 12. studenoga u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta, a organiziraju ga inicijative Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb uz podršku brojnih drugih organizacija.
Loše posljedice uzgoja životinja
Podsjećaju da je uzgoj životinja odgovoran za eroziju tla, pretvaranje tla u stepe, uništavanje šuma, zagađenja vode, tla i zraka, izumiranje vrsta i uništavanje bioraznolikosti vrsta te klimatske promjene i globalno zatopljenje. Naime, uzgoj životinja za hranu utječe na globalno zagrijavanje više od cjelokupnog svjetskog prometa!
Prehrana namirnicama životinjskoga podrijetla nanosi nemjerljivu štetu šumama: 80% šuma na svijetu nemilosrdno se krči uništavajući sav život u njima radi dobivanja jeftinih pašnjaka za uzgoj životinja ili njihove hrane. Šokantna je činjenica da se gotovo 70% iskrčenog zemljišta u Amazoniji koristi za ispašu stoke.
Čak 60% globalnog gubitka biološke raznolikosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Prema izvješću Svjetskog fonda za prirodu, u proteklih 40 godina nestalo je čak 52% svih divljih životinja na svijetu. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55.000. Uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73%.
Mesna industrija najveći zagađivač i potrošač vode
Poznato je i da je mesna industrija najveći zagađivač i potrošač vode. Za kilogram mesa potroši se 15.000 litara vode, a za kilogram žitarica 100 litara vode. Štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo.
“Svakoga dana osoba koja se hrani veganski štedi 4164 litara vode, 20,5 kilograma žita, 30 kvadratnih metara pošumljene zemlje, 9 kilograma ekvivalenta CO2 i spašava život jedne životinje”, kažu Prijatelji životinja navodeći brojne prednosti veganske prehrane za planet.