Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

I kućni ljubimci mogu dati svoj doprinos za zeleniji Planet

Definitivno će im trebati vaša pomoć, ali kućni ljubimci se doista mogu pridružiti svjetskom pokretu za održivi razvoj. Osim toga, otkrivamo i tko je najveći 'zagađivač' među ljubimcima, a tko 'najzeleniji' među njima

Svi se okrećemo zelenom pokretu. Postaje to svojevrsna mantra koja je ušla u naš jezik i natjerala nas da preispitamo svakodnevne navike i obrasce ponašanja. Mi ćemo postati zeleni, naša radna mjesta postaju zelena, škole postaju zelene, a i naša djeca zelenija.



A što je s našim kućnim ljubimcima? Mogu li i oni postati zeleni? Naravno da mogu! Čuli ste izraz “i psi su ljudi”, zar ne? Pa, možda će im trebati vaša pomoć u tome, ali kućni ljubimci se također mogu pridružiti svjetskom pokretu za zeleniji planet.

Najslabiji i najjači ‘zelenaš’ među ljubimcima

Ako vaš kućni ljubimac nije lav ili tigar, tada pas postaje najslabiji zeleni kućni ljubimac. I što je pas veći, to više uništava prirodu. Naime, životinje od kojih se proizvodi hrana uzgajaju se na kopnu i hrane se proizvodima od žitarica, troše vegetaciju i ostavljaju otpad iza sebe. Pasja hrana, pak, obrađuje se automatizacijom koja koristi fosilno gorivo, pa se pakira, otprema, skladišti i prodaje… Na koncu, psi pojedu hranu i iza sebe ostave otpad koji zagađuje naš okoliš – i tako se sve vrti u krug.

Koji bi onda bio ‘najzeleniji’ kućni ljubimac? Po svim parametrima to bi bila: zlatna ribica. Zapravo, bilo koja vrsta ribe. Budući da uzgoj izvora mesa za preradu njihove hrane nema utjecaja na okoliš, riba je najveći zelenaš među ljubimcima.

Kako mi možemo pomoći ljubimcima da budu zeleniji?

Proces ‘pozelenjavanja’ kućnih ljubimaca ovisi o vrsti ljubimca kojeg imate kod kuće i o njihovim potrebama. U nastavku nudimo neke prijedloge koji bi vam mogli olakšati proces:

1/ Pijesak za mačke

Skupljanje pijeska za mačke je obavezno, ali on sadrži kemikalije koje su štetne za okoliš, pa čak mogu biti i otrovne za mačke ako se progutaju. Zato je najbolje koristiti prirodni pijesak za mačke, a na tržištu su dostupni i mnogi zemljani proizvodi od gline. Pijesak za mačke možete napraviti i sami; od recikliranih novina, piljevine i klipova kukuruza. Kada kupujete, kontrolirajte deklaraciju – birajte pijesak koji je biorazgradiv, pa umjesto da ga bacite u obično smeće, odložite ga u biorazgradivi otpad. Napomena: nemojte ga ni slučajno koristiti u vrtu.

2/ Proizvodi za čišćenje i kupanje

Potražite netoksične proizvode s naljepnicama na kojima se koriste riječi prirodno, organsko i bez kemikalija. Ako ljubimca vodite u salon za uređivanje, pitajte imaju li biorazgradivi sapun ili sredstvo za pranje ili ponudite donijeti svoj. Ovakvi proizvodi su bolji za njihovu kožu i neće štetiti okolišu. Sretno u pokušaju pranja mačke!

3/ Hrana

Na tržištu postoji puno jeftine hrane napravljene od proizvoda životinjskog podrijetla koji sadrže konzervanse. Oni mogu biti zasitni, ali nisu nužno zdravi ni za vašeg ljubimca, a pogotovo za okolinu. Na sreću, postoje znatno zdravije i zelenije alternative – i koje stavljaju zdravlje vašeg ljubimca na prvo mjesto. Jedan od malih koraka prema zelenijem planetu može biti i izbor pseće hrane koja sadrži meso piletine i kunića, umjesto mesa velikih životinja na ispaši. Sve više vlasnika razmišlja staviti svoje ljubimce na vegetarijansku prehranu, no prije toga se preporuča obavezno posavjetovati s veterinarom o najzdravijoj opciji za ljubimca.

4/ Otpad

Jeste li znali da pseći izmet može biti izvor 65 vrsta bolesti koje se mogu prenijeti na ljude, ali i na druge ljubimce ako dođu u kontakt s njim? Pokupite izmet svog ljubimca i pokupite za drugima kada to ne urade. To je mala stvar koju možemo svi učiniti, a uz to je propisana i zakonom. Skupljanje i pravilno odlaganje otpada, dakle, pomaže okolišu i zdravlju ljubimaca. Svakako kupite i biorazgradive vrećice, jer bi pseći izmet mogao vječno trunuti u nerazgradivoj plastičnoj vrećici. Ako vaš pas trči slobodno u zatvorenom dvorištu, iskopavanje rupa i zatrpavanje otpada ekološki je najprihvatljivija stvar. Neki ljudi prakticiraju bacanje izmeta pasa i mačaka u wc školjku. Ovo je ekološki najbolje rješenje, iako možda unošenje pasjeg izmeta u dom, a zatim i njegovo ispiranje možda i nije najugodnija misao. Također, s pijeskom za mačke može vam predstavljati veći izazov.

Volite svoje ljubimce. Vodite brigu o njihovim potrebama i uvijek im budite dobar životni suputnik. Oni žive za vas i vi ste njihov cijeli svijet. A ako još niste usvojili neke od ekološki održivih odluka, nadamo se da će vas ovaj tekst ponukati da to promijenite i da zajedno sa svojim ljubimcem postanete dio vesele zelene zajednice i na taj način pomognu očuvanju našeg okoliša.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime