Petak, 18 listopada, 2024

Đir po gradu: Maribor je destinacija koja nudi sve za odmor duše

Na prvu, mali grad spokojno sniva na Dravi, a idućeg trenutka kroz pitome ulice digne te energija vrhunski destiliranog rock´n´rolla, vina, hrane, kulture i onoga najbitnijeg, osmijeha i gostoprimstva

Maribor se ne planira. Dovest će vas put ili neka životna stranputica i jedno je sigurno, doma se nećete vratiti isti. Na prvu, mali grad spokojno sniva na Dravi, a idućeg trenutka kroz pitome ulice digne te energija vrhunski destiliranog rock´n´rolla, vina, hrane, kulture i onoga najbitnijeg, osmijeha i gostoprimstva. Onako od srca, osjetiš to. Na Lentu, najstarijem dijelu, prvi zagrljaj nudi Hiša Stare trte, rock´n´roll vodičica Barbara i ispred nje loza stare kavčine, starija od četiristo godina i članica Guinnessove knjige rekorda. Trs koji je ponos mjesta u godini urodi do 55 kilograma od kojih se proizvede oko trideset litara vrhunskog vina.



Preživjela je napade Turaka, bombardiranja i danas s nekadašnjih zidina grada dočekuje goste vinoteke i muzeja vina. Mariborčani joj se oduže manifestacijama u njezinu čast tijekom orezivanja, Martinja, ali i Festivalom Stare trte, vinskim i kulinarskim slavljem koje 2023., traje od 28. rujna do 1. listopada.

Koja je prva stanica na putovanju?

No ako ste uranili, prošetajte do HI KO FI-ja, u čijem čarobnom vrtu počinje buđenje uz vodstvo najboljih mariborskih barista. Bilo da je riječ o turističkom istraživanju, sastanku ili jednostavno oporavku od sinoćnjeg probiranja kroz vrhunska vina, majstori iz kafića HI KO FI imaju lijek za sve, a pomoći će i sunce, zelenilo i pjesma ptica. Navečer, naravno, u istom vrtu, odzvanja prijateljski smijeh i cvrkuću ljubavne ptičice.

A neka druga ljubav i zanesenost sigurno će vas odvesti do Gradskog muzeja, u kojem valja prošetati kroz povijest i običaje Mariborskoga kraja. Uz fotografije i dobre stare eksponate došeta se do interaktivno stola na kojem su servirana jela od 18. stoljeća. U trenu ožive pravila bontona i promjene menija kroz stoljeća, pa je edukativno i ponajprije zdravo istražiti koja jela pripadaju stolovima našeg podneblja i predaka. Sve i ako niste ludi za muzejima i ne zanima vas zašto su nekad oblačili pečene zečeve, fazane i guske, u doba raznih intolerancija taj stol nudi informacije što su jeli naši stari i što genski dobro podnosite. Svakako zamolite i da bacite oko na vitrine, komode i lustere u skladištu jer tu se skriva pravo povijesno blago od namještaja. Mi nismo imali puno vremena za divljenje jer već smo uz našu Barbaru i njezin kazetar jurili ulicama Maribora koji se postao prijestolnica slovenskog rock´n´rolla još od dana kada se slušao radio Luksemburg.

Svako od 70 vina ima rock pjesmu

Iste su to ulice na kojima je nekad policija hapsila dugokose mladiće, a nas je priveo osmijeh prekrasne Vide, koja je ostavila siguran državni posao i upustila se u pustolovinu gourmet Vinoteke LeVino. Temperamenta i pričljiva Vida za svako od 70 vina ima rock pjesmu, ali i sjajne zalogaje uz koje ti butik vinari osvajaju goste koji se, priča nam, brzo i udomaće na terasi, prostranoj unutrašnjosti vinoteke, atriju ispod otvorenog neba ili magičnom podrumu za privatne zabave. No i berbe su posebno slavlje, sa svakom novom u LeVinu se obavezno preslušavaju novi rock´n´roll albumi.

I sad, ako vam kao Stonesima nikad nije dosta rock´n´rolla, vrijeme je za još zadovoljstva, a dobar vibe i mirisi odvest će vas do neokrunjenog kralja fine dining kuhinje Davida Vračka i restorana MAK. Vrhunskog chefa Davida teško je opisati, poput lika je iz kakvog kultnog filma u koji ste ludom srećom zalutali. Ovo je čaša, ovo je vino, pijte, – reći će David, no ne prije nego što uključi retro kasetar i pusti Stonese, Queen ili na rastanku ispred restorana “Ne lomite mi bagrenje” od Balaševića. Naravno, na kraju je samo slomljen otpor koji čovjek stvori prema pjenicama, fuzijama i umjetničkoj gastronomiji. Bili smo asimilirani već s prvim zalogajem kao da nas je preuzeo kulinarski borg. No sve ostalo u MAK-u jako je osobno i prepuno personalityja, sljedovi menija toliko su dobri da čovjek poželi pogrebati kamene posudice ili pitati za repete.

Mozak i tijelo se slože da postoje i neka nova sazviježđa

Nema tih zvjezdica koje nećeš ugledati kad ti se u ustima aktivira svih pet osjetila, a mozak i tijelo se slože da postoje i neka nova sazviježđa i neotkriveni univerzumi kulinarstva koji Davidu jednostavno ispadaju iz rukava. I možda bi Freddie rekao da show mora ići dalje, ali kad pomisliš na MAK i Maribor u glavi zasvira i ona These are Days of Our Lives. Svakako navratite jer bagrenje nećete lomiti, ali zato će se slomiti svaka predrasuda koju ste imali prema fine dining kulinarstvu. Upoznajte Davida Vračka i sve one krive okuse i iskustva koje su vam ikada u životu poslužili ispravite već uz prvo jelo iz slijeda.

A, ako ćemo se ispravljati, najlakše se ravnati prema Zagrebu, jer do Maribora je tek 116 kilometara. Automobilom ili motorom sat i pol vožnje, najpovoljnijim autobusom za deset eura stigne se za dva i pola sata, vlakom tri sata i četrdeset minuta uz povratnu kartu koja se može pronaći i za 20 eura. No postoji i opcija kombinacije vlaka i bicikla, pa tako uz neko iskrcavanje u Sloveniji može se uživati u vožnji uz Dravu. Naravno, za prekaljene avanturiste kojima za pustolovinu samo treba ruksak na leđima, 23 sata do rock´n´roll utočišta.

Raskošni podrumi koji kriju tajne

A nas je Drava uputila od nezaboravnog Maribora do regije Podravlja gdje od 1934. godine traje vinska priča obitelji Puklavec. Martin Puklavec imao je ideju u zajedništvu proizvesti najbolja vina, a njegova obitelj pobrinula se da se njegova strast gori i danas. Za obilazak velebne vinarije valja odvojiti barem sat, dva, i to onako, na juriš. Impresivni strojevi koji odvajaju svaku bobicu grožđa, vrijedna ekipa koja se u srcu vinskih položaja Ljutomer-Ormož brine o tome da se svaki trs obere u idealnom trenutku, na čelu s dvije žene Tatjanom i Kristinom, koje odlučno nastavljaju viziju oca Vladimira i djeda Martina. U raskošne podrume spušta se dizalom, a simpatični Marko proveo nas je kroz najmodernija postrojenja u kojima se vrhunski stručnjaci brinu da iz divovskih drvenih i inox bačvi iscure samo elegantna, divno izbalansirana i izražajna vina Puklavec Family Wines.

Kod nas je neprepoznatljivija njihova žuta etiketa, koje ćete vidjeti u gotovo svim prodavaonicama. Za one koji žele nešto posebnije valja se uputiti u specijalizirane prodavaonice kao što je Vrutak, Moments, Vine&Friends u Zagrebu te u Varaždinu Magma, u Zadru Bareo, a u Splitu vinarija Disa…

Put prema slovenskoj Toskani…

A po šipon koji je obožavao i Napoleon krećemo u srce Ljutomersko-Ormoških gora, gdje nas čeka mali kraj Jeruzalem kako su ga nazvali križari kad su prešli prelijepu Prlekiju. Mještani ga iz milja zovu slovenskom Toskanom, a tepanje uopće nije pretjerano jer u ovom je kraju najviše sunčanih dana tijekom ljeta. Terasasti vinogradi i vijugave ceste vode do svetog mjesta na kojem se uzdižu Marijina crkva i moćni dvorac Jeruzalem.

U apsolutnome miru terase na kojoj se zaboravljaju svi problemi održavaju se nezaboravne zabave i magična vjenčanja, a na vratima dvorca uz osmijeh iščekuje domaćinska dobrota Dine Kruhobereca, kojem je najbitnije da se njegovi gosti najedu domaće hrane, pa ćete za mesnu platu izdvojiti oko 33 eura, a za isti riblji obrok za dvoje oko 44 eura. Uz sjajne domaće zalogaje uvijek raspoloženi domaćin ponudit će i čašu šipona za čiju butelju bi Napoleon dao dio carstva, a ne ga platio 25 eura.

Marko Krsmanovič

Putovanje za odmor od svakodnevice

Dan se provodi u šetnji zelenim prostranstvima na kojima uvijek možete sresti srdačne mještane koji znaju sve legende o vinu te neuništivim i jednostavnim stanovnicima iz Prlekije. Jedna od njih kaže kako su naziv šipon dali Napoleonovi vojnici na svom pohodu prolazili kroz vinograde, kušali su domaće vino i komentirali C est bon!. Prleki su to čuli, nadodali svoje i tako je nastalo ime šipon. A možda će se s odlaskom dana i neka noć na terasi Jeruzalema pretvoriti u legendu za buduće generacije jer večer je rezervirana za rajski mir na terasi dvorca Jeruzalem, slasnu večeru praćenu čašama biranih vrhunskih vina iz obližnjih vinograda. Zasluženi počinak čeka u jedinstvenom ozračju dvorca Jeruzalem, koji ima i deset predivnih soba, od kojih je jedna predsjednička s pogledom na unutarnji vrt povijesnog zdanja.

Cijena jednokrevetne sobe s doručkom je oko 60 eura, a dvokrevetne oko 100 eura, no valja se informirati i rezervirati ih unaprijed jer su obično zauzete. Baš kao što bi bilo sjajno obećati sebi neki vikend iz snova te skoknuti u susjednu Sloveniju i jednostavno uživati u dva ili tri dana odmora prema željenom rock´n´roll rock meniju. Spojite omiljena prijevozna sredstva, svakako navratite do Maribora, upoznajte nasmijanu Vidu i nezaboravnog Davida, lutajte po vinarijama i dvorcima, guštajte u jelima i vinu, neće vas boljeti niti želudac niti glava. Odmorite se, zaslužili ste svoj bijeg od svakodnevice i punjenje baterija za nove životne pobjede.

Naslovna fotografija: Marko Kosmanovič

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime